Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy brit professzor koronás kalandjai, avagy így ne töltsd el a karantént Magyarországon!

Ez a cikk több mint 3 éves.

A TASZ-nál koronavírus-járvány kezdete óta foglalkozunk a folyton változó szabályok értelmezésével, ezért nyugodt szívvel ajánlottam segítséget Nagy-Britanniából érkező ismerősömnek, hogy mentesüljön a karanténkötelezettség alól az országba való belépéskor. Csúfos kudarc lett a vége: bár megkapta a mentesítő határozatot, mégis karanténba kellett mennie és egy hét is kevés volt elintézni, hogy szabadulhasson a karanténból, miközben a hatóságok egymásra mutogattak. Egy karantén krónikája. 

Július 12., vasárnap este

Megjelenik a Magyar Közlönyben az új rendelet, ami zöld, sárga és piros kategóriába sorolja az országokat és új szabályokat határoz meg a Magyarországra való belépéshez. Ismerősöm nemzetközi hírű régészprofesszor, aki egy ásatást látogatna meg Szolnok közelében. Pecsétes papírja is van: egyetemi meghívólevéllel jön Nagy-Britanniából, ami sárga ország, tehát az innen érkezőknek karanténba kell menniük, de a rendelet azt is tartalmazza, hogy a rendőrség méltányossági alapon mentességet adhat.

Az első buktató, hogy a rendőrség honlapján nincs olyan űrlap, amely a karantén alóli felmentésre vonatkozik, csak olyan, ami az országba való belépés engedélyezéséről szól. De felhívtuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-infóvonalát, ahol megnyugtattak: ezt a kérelmet kell kitölteni az új szabályok szerint is. Kitöltöttük, beküldtük.

Július 13., hétfő reggel

A rendőrség máris reagált: megadták az engedélyt.

Július 20., hétfő délelőtt

Ismerősöm, a régészprofesszor simán landol – majd legnagyobb meglepetésére kezébe kapja a rendőrségi papírt és a piros matricát. Karantén alá helyezték.

Telefon a rendőrségnek: hogyan lehetséges, hogy egyszerre mentesítették és karantén alá is helyezték? Válasz: a rendőrség csak a belépést engedélyezte, a karantén alól nem mentesített, hiszen erre jogköre sincs. Nehezen értjük meg egymást az ügyintézővel, igyekszem elmagyarázni neki, hogy:

  • A rendőrség nem is dönthetett volna a belépés engedélyezéséről. Megváltozott a szabály – korábban Nagy-Britanniából tényleg csak engedéllyel lehetett belépni, de ez most már nincs így és a rendőrség már nem engedélyezhet vagy tilthat meg belépést.
  • A rendőrségnek a karanténról kellett volna döntenie, de a kérelmet ebből a szempontból nem is bírálta el, és erről hallgatott. Az ügyintéző azt állítja, azért, mert szerinte meg erre nincs jogköre a rendőrségnek. De hiszen ott van a rendeletben! Meg is nyitom a jogszabályt: csodák csodájára tényleg eltűnt belőle ez a rendelkezés. Nem megváltoztatták, hanem elírták. Egyszerűen hibásan jelent meg a közlönyben! Azóta helyesbítették.

Magyar Közlöny

A rendőrség tehát arra a kérelemre, hogy „mentesítsetek a karantén alól!”, azt a választ adta, hogy „oké, beléphetsz az országba”. Ezzel pedig nagyot hibázott: fel kellett volna ismernie, hogy olyat kértünk tőle, amire nincs hatásköre. De nem ismerte fel, hanem elbírált helyette valami egészen mást, mint amit kértünk. Ezzel ráadásul hamis biztonságérzetet adott, hiszen azt hihettük, hogy elintéztük a karantén alóli mentesülést.

Ha igaz lenne, amit a hatóságok állítanak, az egyúttal azt is jelentené, hogy az enyhébb vírushelyzet dacára most szigorúbb szabályozás van érvényben, mint a tavaszi csúcsidőszakban, így egyáltalán nincs lehetőség méltányosságból mentesülni a karantén alól. Csakhogy ez egyáltalán nem így van! Az új rendelet ugyan valóban nem szól a méltányosságról, de az egészségügyi törvénybe még a járványhelyzet csúcsán, áprilisban bekerült a karantén alóli mentesülés méltányossági szabálya. Bevallom, ezzel én sem voltam abban a pillanatban tisztában – de miért nekem kellene átlátni a vonatkozó szabályokat az azokat alkalmazó hatóság helyett? És vajon hány méltányossági kérelmet utasítottak el egyszerűen csak azért, mert nem ismerték a szabályt, amit alkalmazniuk kellett volna?!

Szabadulási kísérletek a karanténból: trükkös és félrevezető szabályok

Ezen a ponton kénytelen-kelletlen elfogadtam, hogy a karantén alól már csakis úgy lehet mentesülni, hogy az érintett két negatív tesztet mutat be. Aki sárga országból jön, már az első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de ez még nem jelent teljes mentesülést: bár erről a jogszabály nem szól, a hatóság értelmezése szerint az úgynevezett járványügyi megfigyelés fennmarad a karantén feloldásával is, ezért például az országot nem lehet elhagyni, ehhez kötelező elvégeztetni a második tesztet is. Ezt a kettősséget senki, sehol nem magyarázza el, nem is csoda, hogy az emberek – pláne, ha külföldiek –, nem értik, hát ha még megnézik például a repülőtér honlapján lévő tájékoztatást, ami egyértelműen azt állítja, hogy már az első teszt után lehetséges a karantén alóli szabadulás:

forrás: Bud.hu

Ha nem lenne elég, hogy a szabályok ennyire átláthatatlanok, az egészet olyan túlbonyolított bürokrácia kíséri, hogy simán lehet: hamarabb telik le a két hét, mint hogy sikerülne elintézni a két tesztelést és a hivatalos mentesítést. A dolgot tetézi, hogy valójában senki sem tudja pontosan, hogy mikor és minek kellene történnie. Nézzük csak tovább a történetünk idővonalát.

Július 20., hétfő kora délután

Tehát ismerősöm kijött a reptérről, kezében a piros matricával, én telefonálok a rendőrséggel. Miközben körvonalazódik, hogy itt már nem lesz gyors megoldás és a karantént meg kell kezdenie, a rendőr azt is elejti, hogy aznap biztosan nem fognak kijönni ellenőrizni, úgyhogy még az is felvetődik: ha csak egy délutánba sűrítve is, de látogasson el a Szolnok melletti ásatásra, hogy legalább ennyiben megvalósulhasson a látogatása tudományos célja.

Július 21., kedd reggel

Felvesszük a kapcsolatot a háziorvosunkkal, hogy rendeljen meg egy koronavírus-tesztet, ezt ugyanis csak egy háziorvos teheti meg. Okoz ugyan egy kis zavart, hogy a brit professzor értelemszerűen nem az ő betege, de a háziorvosunk kedves és egyébként is hozzászokott már a barkácsmegoldásokhoz, így megrendeli a tesztet. Aznap délutánra van is időpont, a XIII. kerületi Dévai utcába. (Azóta azt hallottuk, hogy ide az utcáról is be lehet sétálni tesztet csináltatni, de erről, vagy az ellenkezőjéről hivatalos információ persze nincs.)

Most jönne az, hogy a népegészségügyi hatóságtól engedélyt kell kérni a karantén elhagyására. Csakhogy:

  • a népegészségügy ekkor még a karantént elrendelő határozatot sem küldte meg, hivatalosan el sem rendelték a karantént (egyébként ez a határozat azóta sem érkezett meg);
  • bele sem merünk gondolni, hogy mennyi időbe telne annak elbírálása, hogy kimehessünk a Dévai utcába teszteltetni (hiszen a karantént csak engedéllyel lehet elhagyni).

Úgyhogy megyünk csak úgy, kérdés nélkül. A tesztet megcsinálják, de semmilyen papírt nem adnak, szóban csak annyit mondanak, hogy az eredményt a háziorvostól kell megtudakolni. Egyébként az egészségügyi adatokat rögzítő platformra, az EESZT-be is felkerül, csak hát, ugye, egy külföldi állampolgárnak nincs olyanja.

Július 23., csütörtök délután

Letelt a 48 óra a teszt elvégzése óta, de még nincs eredmény, legalábbis a háziorvos nem látja a rendszerben, de igazából bizonytalan abban, hogy kellene-e látnia egyáltalán, hiszen az angol régészprofesszor nem a betege és TAJ-száma sincs.

Jobb híján ismét telefon a koronavírusos infóvonalra, ahol területi alapon meg tudják mondani, hogy a tesztet a SOTE laboratóriumában végezték el. Telefon a SOTE-ra, ahol némi kapcsolgatások után egy nagyon kedves munkatárssal beszélhetek. Ha megmondom az ismerősöm születési dátumát, megnézi, hogy megvan-e az eredmény. Hogy visszahívhassam, még a saját mobilszámát is megadja. Végre jó hír: kiderül, hogy megvan a teszteredmény, negatív, ha adok egy emailcímet, el is küldik.

Itt álljunk meg egy dermedt pillanatra: név és születési dátum alapján bárkinek a teszteredményeit kikérhetem?

Hello, érzékeny egészségügyi adatok, szevasz, GDPR: akármennyire is nagy segítség volt ebben a pillanatban, hogy megkaptuk a teszteredményt, azért az egészen elképesztő, hogy érzékeny egészségügyi adatokat minden további nélkül megosztanak harmadik személyekkel.

Ezek után már igazán nincs sok teendőnk, a teszteredményt el kell küldeni e-mailben, mellékelni kell 3000 Ft átutalásáról a visszaigazolást (hogy honnan lehet kideríteni, hogy ezt hova kell elutalni, azt nem tudom, nekem szerencsére megmondta a népegészségügyis ügyintéző telefonon még hétfőn), és várni.

Július 24., péntek kora délután

Megérkezik a határozat: mentesítik brit ismerősömet a karantén alól. Közben viszont nem hívják be a második tesztre, pedig a határozat kimondja, hogy annak eredményét kötelező haladéktalanul bemutatni a hatóságnak. Ráadásul a rendőrség telefonon állítja: a második teszt, és így a korlátozások alóli végleges mentesítés hiányában ki sem engedik az országból, így nem szállhat fel szombati gépére. Korábbról már tudjuk, hogy a rendőrség rendszeresen azzal ijesztegeti a karanténba kerülőket, hogy ellenük körözést is kiadnak, ami ebben a formában jogilag nem igaz – bár a tényleges helyzet valóban hasonló ahhoz, mintha valaki körözés alatt állna. Tényleg van egy olyan nyilvántartás, amibe bekerülnek a karanténosok, és a rendőrség igazoltatáskor, vagy akár határátlépéskor ezt is ellenőrizheti. Azt viszont egyetlen jogszabály, és maga a karantén alól mentesítő határozat sem mondja ki, hogy a második teszt benyújtásáig tilos lenne elhagyni az országot. Szóval szabad, csak a reptéren a rendőrség nem enged fel a gépre. Trükkös megoldás körvonalazódik: ismerősöm autóval megy Ausztriába, hiszen a határon nincs ellenőrzés, és ha már Magyarországon kívül van, szabadon hazarepülhet.

Foglaljuk tehát össze 8 egyszerű lépésben, elvileg mit is kell tenni a karantén alóli mentesüléshez:

  • kérelmezni, hogy az érintett kimehessen megcsináltatni a tesztet;
  • a háziorvoson keresztül időpontot kérni;
  • ha behívnak, megjelenni a teszten;
  • várni 24-48 órát a teszt eredményére;
  • elutalni 3000 Ft-ot és a teszteredményt beküldeni a hatóságnak, kérve a mentesítést;
  • közben időpontot kérni a második időpontra és megint egy engedélyt a hatóságtól, hogy kimehessünk a karanténból a tesztre;
  • ha megérkezik a teszteredmény, beküldeni a hatóságnak és megvárni, hogy véglegesen mentesítsenek.

Ha összeadjuk a várakozási időket, simán összejön a két hét, amit akár stresszmentesen, olvasgatva, zenét hallgatva, filmet nézve is eltölthetünk békés házi karanténunkban. Mi, a TASZ-nál dolgozunk azon, hogy ez megváltozzon, ennek érdekében az NNK-t és az obudsmant is megkeressük.

A rendőrség egyébként egyetlen egyszer sem jött ki ellenőrizni a házi karantén betartását.

Címlapkép: Wikimedia Commons