Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ennyit a gazdaságvédelmi akciótervről: nőtt a feketemunkások száma

Ez a cikk több mint 3 éves.

A tavalyinál jóval kevesebb céget ellenőrzött az idei első negyedévben a munkaügyi hatóság, viszont arányaiban sokkal több szabálytalan munkáltatót talált – írja a Népszava.

Az alig több mint 4 ezer vizsgált vállalkozás 68 százalékánál tártak fel valamilyen jogsértést, ez a szám tavaly azonos időszakban 60 százalék volt.

Idén 12 ezer szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalóra bukkant a hatóság, ami nagyjából ugyanannyi, mint az előző év első negyedévében volt – csakhogy míg tavaly ez a vizsgált dolgozók felét jelentette, addig idén már több mint a kétharmadukat.

A feketemunkások aránya 2011 óta soha nem volt ilyen magas, az ellenőrzött munkavállalók közül minden nyolcadik bejelentés nélkül dolgozott.

A korábbi évek beszámolói jellemzően arra hivatkoztak, hogy a jogsértések megszaporodása az ellenőrzések célzottságának köszönhető (vagyis azért tárnak fel többet, mert a vizsgálatok alaposabbak), most azonban az innovációs tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának legfrissebb jelentésében az áll: az adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert a koronavírus a munkaügyi ellenőrzésekre is hatással volt.

Ugyan a járvány miatti korlátozások csak március közepén kezdődtek, a jelentés a teljes negyedév negatív tendenciáit a koronavírus miatti átszervezésekkel magyarázza: a helyszíni ellenőrzések száma ugyanis csökkent, így elsősorban a már megkezdett vizsgálatokat zárták le, illetve a panaszokat, közérdekű bejelentéseket vizsgálták ki, amik pedig jellemzően több szabálytalanság megállapítását eredményezik – írják.

A koronavírus hatásairól a munka világára és a munkavállalókra Szolidaritás a válságban című sorozatunkban itt írtunk korábban.

Ugyanakkor a Népszava arra is felhívja a figyelmet, hogy nem lehet mindent a koronavírus számlájára írni: az építőiparban például közel ugyanannyi (tavaly 1172, idén 1103) ellenőrzés történt, mégis sokkal több feketén dolgozó munkavállalót találtak.

Tavaly az összes feketemunkás harmada (750 fő), idén 43 százalékuk (1065 fő) dolgozott az építőiparban.

A munkavállalók helyzete e tekintetben csak a mezőgazdaságban és a gépiparban javult, minden más ágazatban több feketemunkást találtak az idei ellenőrzések során.

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint egyébként a munkáltatói járulékterhek csökkentése nem szorította vissza a feketén foglalkoztatottak számát, a munkáltatók előszeretettel foglalkoztatnak bejelentés nélkül dolgozókat, ugyanis a kevés ellenőrzés miatt alacsony a lebukás veszélye – ha pedig mégis rajtakapják őket, „adminisztrációs hibára”, a „könyvelő mulasztására”, „próbamunkára”, vagy „első munkanapra” hivatkoznak.

Nem lehet elégszer elmondani: a feketemunkások számának növekedése az elmúlt években folyamatos, ami különösen aggasztó, ugyanis körükben sokkal magasabb a munkahelyi balesetek száma is, többek közt a nem megfelelő munkakörülményekből fakadóan, ez a tendencia pedig elsősorban épp az építőiparban dolgozókat veszélyezteti.

Fontos kiemelni, hogy az elmúlt hónapokban a GKI legutóbbi felmérése szerint június elejéig 160-170 ezer ember veszítette el a munkáját, akik pedig közülük feketén voltak foglalkoztatva, nem jogosultak az álláskeresési járulékra sem.

Volt olyan munkavállaló, aki akkor szembesült azzal, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatták, amikor a kilépéskor a munkáltató nem adta ki az igazolásokat, ez egyre gyakoribb szabálytalanság az utóbbi időben, ráadásul a munkáltatók sokszor nem fizetik ki az utolsó havi munkabért sem.

A munkaügyi hatóság a beérkezett kérések és panaszok alapján feltételezi, hogy a koronavírus-járvány miatt a következő negyedévben még magasabb lesz az ilyen, a jogviszony megszűnéséhez kapcsolódó jogsértések száma.

via Népszava/Mérce

Címlapkép: Pixabay