Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százan jelentek meg a Karácsony Gergely által meghirdetett „közös sétán”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap reggel Karácsony Gergely „közös sétára” invitálta a szimpatizánsait a pesti alsórakparton, hogy ezzel tiltakozzanak a kormány Budapestet érintő megszorításai ellen. Az eseményen, bár elvileg nem tüntetésről volt szó, több százan megjelentek, a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia között a rakpart megtelt résztvevőkkel.

Az akció központi eleme egy járdafestés volt: „Stop Budapest-adó” feliratot fújtak fel az MTA előtti villamossínek mellé. Ezen felül annyi történt, hogy Karácsony Gergely sétálgatott a résztvevők között, akik „hajrá, Gergő, hajrá, Budapest” skandálással biztatták, valamint a megjelent médiának nyilatkozott a főpolgármester.

A demonstrációt élőben közvetítettük, a felvételt itt lehet megtekinteni:

Az esemény nem lett nyilvánosan meghirdetve, csetüzenetekben hívták meg rá Karácsony szimpatizánsait. Balogh Samu, Karácsony kabinetfőnöke szerint „hetek óta érződik az igény egy egyértelmű kiállásra a budapestiek védelmében”, ezért volt szükség az akcióra. Az eredetileg titkos akciónak induló kiállásról először a Hírhugó adott hírt, amiben idézték az eseményre invitáló csetüzenetet (bár a cikkben még úgy hivatkoztak rá, mintha Karácsony nyilvános Facebook-posztban írta volna):

„A kormány büntetőhadjáratba kezdett Budapest ellen. A tiszta és világos választói akaratot költségvetési eszközökkel, a városunkra szabott igazságtalan és káros megszorításokkal akarja felülírni.”

Fotó: demonstrálók a pesti alsórakparton június 21-én, akik Karácsony Gergely hívására álltak ki az önkormányzatok megszorítása ellen. / Mérce

Az elmúlt hetekben a kormány és több önkormányzat között egyre nőtt a feszültség, miután kiderült, hogy utóbbiak a 2021-es költségvetés alapján továbbra is súlyos megszorításokra számíthatnak az ún. szolidaritási adó növelése, a gépjárműadó elvétele és az iparűzési adó csökkenése következtében. Sőt, a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése alapján ezek a megszorítások maradnak a következő néhány évben is.

Karácsony szerint a költségvetés „egy hadüzenet az önkormányzati rendszer számára”, pedig „mi nem akarunk háborút”.

Fotó: Karácsony Gergely nyilatkozik a sajtónak a Budapest-adó ellen szervezett akción. / Mérce

Nemcsak Budapest vezetősége tiltakozik a megszorítások ellen: Halmi József, Győrtelek polgármestere múlt héten adott ki közleményt a kistelepülési polgármesterek nevében, amiben jelezte, hogy nem értenek egyet az önkormányzatokat érintő pénzügyi elvonásokkal, a Költségvetési Bizottság szerdai ülésén pedig több város, többek közt Siófok, Tatabánya és Érd polgármesterei szerettek volna szóhoz jutni és érvényre juttatni a költségvetéssel kapcsolatos kritikáikat, de a bizottság kormánypárti többsége nem adott nekik szót.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szerint a városnak egészen addig kiegyensúlyozott költségvetése volt, aminek a járvány és a kormány által elvett adók is rosszat tettek. Márki-Zay az ATV-nek elmondta, több polgármesterrel is beszélt, akik aggályosnak tartják azt, hogy a legtöbb önkormányzatnál a kormány kegyeitől függ, hogy milyen adókat kapnak vissza és vesznek el tőlük.

Fotó: „Stop Budapest-adó!” feliratot fújnak fel Karácsony támogatói a rakpartra 2020.06.21-én. / Mérce

Az ellenzéki pártok is több alkalommal élesen bírálták a jövő évi költségvetést, a „cserbenhagyás” és a „gyengeség” költségvetésének nevezve azt, a hét elején emiatt közös módosító indítványt adtak be.

Orbán Viktor szerint az önkormányzatoknak semmi okuk a panaszra, mivel állítása szerint a 2021-es évben nőni fog a költségvetésük, adóbevételekből is több lesz. A miniszterelnök szerint a tiltakozásnak inkább lobbitevékenységként értelmezhető. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón többször is érintette a Lánchíd felújítása és az augusztus 20-i tűzijáték költségei körül a kormány és a főváros között kialakult konfliktust, szerinte „Budapestnek még mindig van 180 milliárd forintnyi állampapírja, tehát nehezen lehetne azt állítani, hogy ne lenne pénze a kötelezettségeire”.

Címlapkép: Fotó: Karácsony Gergely / Mérce