Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lelőttek egy tüntetőt a rendőrök a rendőri erőszak elleni tüntetésen Louisville-ben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőre virradóra sem csitultak az indulatok az Egyesült Államok számos pontján, miután napok óta zajlanak helyenként erőszakba torkolló tüntetések több nagyobb városban is a fegyvertelen, fekete George Floyd rendőri meggyilkolása, valamint az intézményrendszerben mélyen gyökerező, intézményes rasszizmus miatt.

A WSWS beszámolója szerint az Egyesült Államokszerte több, mint 75 városra átterjedt tiltakozási hullámot a rendőrség válogatás nélkül igyekszik elfojtani minden bevethető eszközzel.

Az éjszaka során egy tüntető a rendőri erőszak áldozatául esett Louisville városában, ahol a rohamrendőrség és a Nemzeti Gárda egy parkolóban összegyűlt tömeget próbáltak feloszlatni.

A rendőrség szokás szerint arra hivatkozik, hogy a tömegből rájuk lőttek, ezért nyitottak éles lőszerrel tüzet – mindazonáltal az Egyesült Államokban nem lenne példátlan, hogy a rendőrség lép fel agresszorként, ahogy azt a jelen tüntetéssorozat, illetve maga a kiváltó ok(ok) során láthatjuk.

 

Louisville-ben egyébként idén már márciusban fellángoltak az indulatok, miután három civil ruhás nyomozó a saját otthonában ölte meg Breonna Taylor-t, mikor előre be nem jelentett házkutatást tartottak nála – rávilágítva ezzel a könnyen tragédiába torkolló, hibás rendőri gyakorlatra és a rendőrök túlságosan széles körű jogosítványainak problémájára.

A rendőrök az eseményekről tudósító újságírókat sem kímélik, eddig legalább harminc esetről tudunk, mikor a hatóságok a sajtó képviselőire támadtak az összecsapások helyszínein, az alábbi felvételen például az látszik, hogy élő adásban lőnek egy stábra, itt pedig egy részletesebb gyűjtés található.

 

Mindazonáltal noha a beszámolók alapján a hatóságok reakciója általánosságban igen erőszakosnak mondható – könnygázzal, riasztógránátokkal, gumilövedékekkel, botokkal és egyéb eszközökkel támadnak az emberekre – olyan esetek is napvilágot láttak, mikor a rendőrök egyetértésük kifejezése (és a tüntetők pacifikálása) végett letérdeltek a demonstrálókkal együtt.

Ezen szórványos esetektől eltekintve azonban a hatóságok nem bánnak kesztyűs kézzel a tiltakozókkal, a WSWS beszámolója szerint a rendőrség rasszra és etnikumra való tekintet nélkül brutalizálja a tüntetések résztvevőit a fent említett eszközök és módszerek igénybevételével.

De nem csak a hatóságok munkálkodnak a tiltakozó megmozdulások ellehetetlenítésén, lelkes civilek között is akadnak, akik nyíltan fejezik ki nemtetszésüket, egy nebraskai üzlettulajdonost azért vettek őrizetbe, mert lelőtt egy tüntetőt, ezen a felvételen pedig Bostonban hajt egy autós a tüntetők közé.

 

Itt pedig azt láthatjuk, hogy Washingtonban egy tartályszállító kamion hajt a demonstrálók közé. A sofőrt a tüntetőknek sikerült kirángatniuk a vezetőfülkéből, még mielőtt bárkit halálra gázolt volna, őt pedig a rendőrök kísérték ki a feldühödött emberek közül.

Miután legalább 16 állam 39 városában, valamint egész Arizona államban kijárási korlátozásokat vezettek be, 26 államban és Washington DC-ben a Nemzeti Gárda alakulatait is bevetik a tiltakozók ellen, így a korábban a koronavírus-járvány miatt mozgósítottakkal együtt hozzávetőlegesen 62 000 katona teljesít jelenleg szolgálatot az Egyesült Államok területén.

Világszerte tüntetnek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen

Az Új-Zélandi Aucklandban több ezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, de Brazíliában is tüntettek, ahol szintén súlyos probléma a favellákban a feketék ellen elkövetett hatósági erőszak, és tüntettek Londonban és a világ több más pontján is. Alább az Új-Zélandi tüntetésről készült felvétel:

 

Washingtonban a Fehér Ház is különleges rendőri erők, valamint a Nemzeti Gárda védelme alatt áll, miután a közelben szintén tüntetések törtek ki, sőt, az MTI szerint – meg nem erősített belső források alapján – Trump elnököt egy időre egy terrortámadások kibekkelésére épített bunkerbe vitték. A Fehér Ház közelében több más épület mellett az amerikai elnökök által látogatott templom is kigyulladt, a lángokat rövid időn belül megfékezték.

A múlt héten George Floyd meggyilkolásának helyszínén, Minneapolisban törtek ki tüntetések, melyek futótűzként terjedtek el az egész országban, miután Floyd esete csak egy volt a számtalanból, mikor jellemzően kisebbségekhez tartozó emberekre támadt a rendőrség. A hiba pedig rendszerszintű, nem egy-egy rendőr ballépéseiről van szó, Cornel West amerikai filozófus szerint ezek az esetek azt mutatják, hogy az egész amerikai elit megbukott, és nem tudja kezelni a rendszerben a mai napig hangsúlyosan meglévő rasszizmust.