Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élő adásban tartóztatták le a CNN riportereit a rendőri túlkapások és erőszak elleni minneapolisi tüntetésen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Élő adásban, a kedden kezdődött minneapolisi tüntetésekről való tudósítás közben tartóztatták le a CNN három riporterét, Omar Jimenezt, Bill Kirkost és Leonel Mendezt helyi idő szerint hajnali öt után nem sokkal.

A rendőri erőszak áldozatául esett George Floyd hétvégi esete kapcsán országos tiltakozás bontakozott ki az Egyesült Államokban a faji diszkrimináció és a(z elsősorban feketéket érintő) rendőri erőszak ellen. Jelenleg a rendőrség képtelen feloszlatni a minneapolisi demonstrációkat, a tüntetők az éjszaka folyamán épületeket gyújtottak fel, üzleteket raboltak ki.

A minneapolisi tüntetéshullám átterjedt egy sor más amerikai városokra is: az emberek utcára vonultak többek között New Yorkban, Los Angelesben, Memphisben és Denverben is.

A CNN most letartóztatott három munkatársa közül az egyik, Omar Jimenez hangja tisztán hallható kamerájának felvételén is – a férfi bár elmondta a nevét, és azt is, hogy csupán riporterként van a helyszínen, mégis letartóztatták. Az egész esetet rögzítette – az addigra már földön fekvő – kamerája.

Rajta kívül egy helyszínen lévő producert és egy másik operatőrt is őrizetbe vett a rendőrség, a CNN azonnali szabadon engedésüket kérte a minnesotai hatóságoktól és a helyi kormányzótól. Frissítés: a riportereket szabadon engedte a rendőrség.

„Nem vagyunk hozzászokva az ilyen keménykezű bánásmódhoz” – mondta el Josh Campbell, a CNN egy másik minneapolisi tudósítója. Alisyn Camerota, a csatorna egy másik munkatársa azt emelte ki, hogy még a közvetítő kamerát is lefoglalták, egy rendőr vette fel a földről Omar Jimenez letartóztatása után. „A munkatársunk nem is lehetett volna rendesebb és közreműködőbb.”

A hivatalos álláspont szerint Jimenez és munkatársai amiatt kerültek őrizetbe, hogy nem engedelmeskedtek a rendőröknek, akik kérték, hogy menjenek arrébb. A felvételeken viszont egyértelműen hallható, hogy a riporter nyugodtan beszél a rendőrökkel és felajánlja, hogy szükség esetén máshonnan folytatják a tudósítást.

„Arrébb tudunk menni, amerre gondolja… Elmegyünk az útból. Csak mondják, merre, szóljanak. Elmentünk az útból az előbb a kereszteződésnél is.” – hallható Jimenez hangja. Egy másik munkatárs is megszólalt, ő is elmondta, hogy „mi csak a munkánkat végezzük”, mégis letartóztatták őket.

Az események hatására a CNN több munkatársa is tweetekben állt ki kollégáik mellett, egyik jogi elemzőjük, Elie Honig szerint „teljesen felháborító” és „szégyen”, ami történt, Omar Jimenez és munkatársai pedig teljesen ártatlanok. Abby Phillip riporter arról írt,

„Látni, hogy egy barátomat, egyben kollégámat körbeveszi a rendőrség és letartóztatják, miközben tévés élő adásban végzi a munkáját… Egyszerűen hihetetlen. @OmarJimenez elképesztő professzionalizmussal járt el egy őszintén félelmetes helyzetben.”

Az utóbbi hónapokban több fekete férfi rasszista indíttatású meggyilkolásának esete is bejárta az amerikai sajtót: a rendőrök által letepert, könyörgése ellenére térddel betonhoz nyomva megfojtott George Floyd előtt alig pár héttel még Ahmaud Arbery esetétől volt hangos a közösségi média. A fegyvertelen Arberyt egy volt rendőrtiszt és annak fia fényes nappal vette üldözőbe és lőtte le, a férfi belehalt a támadásba.

(New York Times, Axios)