Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázban úszik Minneapolis, miután a rendőrség megölt egy fegyvertelen feketét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendőrségi brutalitás újabb megnyilvánulása miatt, miszerint intézkedés közben megfojtottak egy fegyvertelen fekete férfit, George Floydot, a rendőri erőszak elleni tüntetések során szinte háborús állapotok alakultak ki Minneapolisban, az Egyesült Államok Minnesota államának legnépesebb városában – írja a KSTP. A négy elkövetőt kirúgták, azonban a tüntetők ennél komolyabb elégtételt, és a rendőri brutalitás, valamint a rasszista gyakorlatok megszüntetését és a felelősök határozott felelősségre vonását követelik.

A gyilkosságról készült felvételeken látszik, hogy az egyik rendőr öt percen keresztül térdel az áldozat nyakán, aki közben azt mondja,

„Nem kapok levegőt”, „ne öljön meg”.

A rendőrök ennek ellenére fényes nappal, tucatnyi szemtanú előtt a nyílt utcán gyilkolta meg az áldozatot.

A városban keddre hatalmas tüntetést szerveztek civilek a rendőri brutalitás ellen, amely hamarosan több napos, rendszerszintű elnyomás elleni tiltakozássá duzzadt rendszeres összecsapásokkal a megmozdulást elfojtani kívánó rendőrség és a demonstrálók között.

Az elégedetlenség oly mértékű, hogy a rendőrség képtelen feloszlatni a demonstrációkat, így a város polgármestere, Jacob Frey a Nemzeti Gárda közreműködését igényelte.

A tüntetéssorozatot kiváltó gyilkosság hatalmas hullámokat vert az Egyesült Államokban, ahol az utóbbi időben a társadalom egyre érzékenyebb a színesbőrűek elleni brutális rendőri fellépésre, de nem kevésbé arra, hogy a rendőrség és a hatalom birtokosai nem tudnak megnyugtató válaszokkal szolgálni.

A társadalomban felgyülemlett feszültség vezetett oda, hogy a fekete George Floyd meggyilkolása miatt kitört tüntetésen egy csoport ahhoz a rendőrőrshöz vonult, ahol az elkövetők dolgoztak, majd elkezdték különböző tárgyakkal dobálni, amire a rohamrendőrség könnygáz- és riasztógránátokkal, valamint gumilövedékekkel kezdte sorozni a kövekkel és vizespalackokkal felszerelt tüntetőket.

A rendőrség számára azonban casus bellinek bizonyult, hogy a demonstrálók a rendőrörshöz vonultak, szerdán már a tüntetések több helyszínén is brutális fellépéseket foganatosítottak, fegyvertelen tüntetőkre támadva tömegoszlató eszközökkel.

 

A városban az események eszkalálódása során szerdán több üzletet felgyújtottak és fosztogatók is megjelentek, a kialakult összecsapások során egy üzlettulajdonos lelőtt egy embert, aki állítása szerint épp a boltját fosztotta ki. A karhatalom velük példálódzik, mikor a határozott hatósági fellépést próbálja megindokolni, azonban látványos, hogy a tüntetéseket is igyekszenek minél rövidebbre zárni.

A tömeg nem véletlenül dühös, ahogy az a CBS csatorna által közzétett felvételeken is látszik, George Floyd nem volt abban a helyzetben, hogy ártson a rendőröknek, ennek ellenére miután megbilincselték és földre kényszerítették, addig térdeltek a rendőrök a nyakán, míg megfulladt. A rendőrség szerint pénzhamisítás miatt riasztották őket, a TMZ-nek egy közeli üzlet alkalmazottja azt állította, felmerült bennük, hogy az áldozat egy hamisított bankjeggyel fizetett, ezért hívták a rendőröket.

Az ügyben megnyilvánult Twitteren Alexandria Ocasio-Cortez demokratikus szocialista kongresszusi képviselő, szintén a rendszerszintű problémára hívva fel a figyelmet:

Azon túl, hogy a békés demonstráció fontosságának hangsúlyozása mellett behívja a Nemzeti Gárdát, a polgármester is a bűnösök megbüntetése mellett foglalt állást, mondván

„Az elmúlt 36 órában mindennél jobban az a fundamentális kérdés foglalkoztatott: miért nincs börtönben George Floyd gyilkosa? Ha maga tette volna, vagy én tettem volna, most épp rács mögött lennénk. És nem tudok erre megfelelő választ adni.”

De megszólalt a kormányzótól kezdve az ügyészségen keresztül egészen Donald Trump elnökig egy sor hatósági és közigazgatási feladatot ellátó személy, kiemelve, hogy a videókon látható rendőri brutalitás elfogadhatatlan. A gyilkosság ügyében a helyi hatóságok mellett az FBI is nyomozásban kezdett.

Mindazonáltal ezek a megnyilvánulások nem sokat érnek addig, míg az Egyesült Államokban egymást érik a rasszista indíttatású rendőri gyilkosságok, újra és újra felelevenítve, hogy az országban milyen mélyen gyökerezik az intézményesített rasszizmus.

Az Egyesült Államokban a rendőrség rengeteg (2019-ben 1099) embert öl meg évente, és feketék lakosságbéli arányukhoz képest sokkal nagyobb eséllyel esnek a rendőrségi brutalitás áldozatául, mint fehérek, ahogy a börtönökben is jóval nagyobb számban képviseltetik magukat.

Címlapkép: CTUL / Twitter