Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betegjogi hatóság felállítását kezdeményezi az MSZP a járvány alatti rendszerhibák miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Új betegjogi hatóság felállítását kezdeményezi az MSZP, valamint az alapvető jogok biztosához fordul a párt a kórházi betegek hazabocsátásának és a szakellátás felfüggesztésének következményei miatt – ezt Bangóné Borbély Ildikó jelentette be vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A szocialista országgyűlési képviselő azokat az ügyeket viszi az ombudsman elé, amelyekkel őt megkeresték az állampolgárok a járvány időszaka alatt. Közülük is kiemelte azt a sajtót is bejárt esetet, amely egy fiatal esztergomi édesanya halálával végződött.


Bangóné bejelentése szerint a jövő héten kezdeményezi az MSZP a betegjogok képviseletének helyreállítását, és az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozását.

„Szükség van egy olyan hatóságra, amely hatékonyan képes fellépni a betegjogokat sértő cselekedetek ellen”

– mondta a szocialista képviselő.

Az MSZP-s politikus felidézte, hogy az egészségbiztosítási hatósági felügyeletről szóló 2006. évi 116. törvénnyel hozta létre az akkori MSZP-SZDSZ kormány az Egészségbiztosítási Felügyeletet, ezt a szervezetet azonban – mint Bangóné fogalmazott, a betegjogok hatósági védelmével együtt – a Fidesz 2010-ben megszüntette.

Az „egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításának” 2010-es indoklása szerint a felügyelet megszüntetése – feladatainak más szervekhez történő átszervezésével – egyebek közt a „bürokrácia csökkentésére” irányult.

A Felügyelet foglalkozott a kórházakból elküldött betegekkel, a műhibákkal, az indokolatlan költségtérítésekkel, és akár olyan esetekkel is, amikor az egészségügyi személyzet nem megfelelő hangnemben beszélt a betegekkel. Ez a hivatal a sajtóban megjelent hírek alapján vizsgálatot kezdeményezhetett, kérdéses esetekben szakvéleménnyel segítették az egészségügy szereplőit, nyilvánossá tették a várolistákat és a kórházak minőségi mutatóit, elemzéseket közöltek példáual a kórházak felszereltségéről, a császármetszsések számáról vagy a VIP-szobákról – sorolta Bangóné.

A politikus idézte az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetésekor írt ombudsmani véleményt, amely visszalépésként értékelte a hatóság megszüntetését.

A szocialista képviselő arra is emlékeztetett a sajtótájékoztatón, hogy négy tárgykörben kezdeményezte parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az MSZP e hét elején. A vizsgálóbizottságtól az alabbiakat várnák:

  • vizsgálják ki a kórházban fekvő betegek elbocsátásának
  • a szakellátás felfüggesztésének
  • a kórházak fertőzöttéségnek
  • a vírussal kapcsolatos védekezéshez szükséges eszközök beszerzésének

körülményit és hatásait.

Bangóné szakértőkre hivatkozva azt mondta, többen halhatnak meg az egészségügy átszervezése miatt, mint a koronavírus okozta megbetegedésekben, majd idézett a Magyar Orvosi Kamara szombaton Orbán Viktornak küldött leveléből is, amelyben a kamara elnöke, Kincses Gyula többek között az orvosok alacsony bérezését kérte számon a kormányon. 

Lemondásra szólította fel Kásler Miklóst – vele az utóbbi hetekben több szócsatát is vívott a Parlamentben -, akit szerinte személyes felelősség terhel a rendszer hibáiért, az egészségügy alulfinanszírozottságáért, az alacsony egészségügyi fizetésekért, az egészégügyi rendszer ideiglenes leállásért és az elmaradó beavatkozások következményeiért.

A sajtótájékoztató végén az MSZP-s képviselő önálló Egészségügyi Minisztérium létrehozását sürgette.

Bangóné felidézte, hogy Kásler nemrég egy interjúban azt nyilatkozta, szerint nem volt szó ágykiürítésre adott miniszteri utasításról, és a betegek hazaküldését az orvosok felelősségének nevezte – erről a Mércén mi is beszámoltunk. Az  emberi erőforrás-miniszter később Facebook-videókból álló, meglehetősen irányított kérdésekkel tarkított Miniszteri percek című sorozatában azt javasolta azoknak a betegeknek, akiket valamilyen hátrány ért a kiürítések miatt, hogy „forduljanak a kórház főigazgatójához, forduljon a betegjogi képviselőhöz, vagy akár jelentkezzenek az Emberi Erőforrások Minisztériumához”.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila