Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg eddig itthon – Koronavírus összefoglaló vasárnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap az új koronavírus okozta fertőzések száma 3876-ig emelkedett, eddig összesen 526 ember hunyt a vírus következtében, 2147-en pedig felgyógyultak. Jelenleg 1203 fő az aktív esetek száma. A halottak száma kettővel, az új fertőzötteké kilenccel nőtt vasárnapra.

Magyarország

Az Operatív Törzs jelentése alapján Magyarországon hamarosan lazíthatnak a járvány tömeges fázisának kivédése miatt bevezetett szigorú szabályozásokon, de egyelőre mindenki óvatosságra intenek egy esetleges második hullám enyhítésének érdekében.

A Pesti úti Idősotthon lakóinak körében 46-ra nőtt az elhunytak száma, valamint eddig összesen 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg országszerte, közülük  jelenleg négyen szorulnak kórházi ellátásra, többségük meggyógyult.

Mindeközben derült fény arra az esetre Hajdúböszörményben, hogy egy fideszes országgyűlési képviselő helyi potentát párttársaival végiglátogatott 50 rászoruló idős családot, és mindenféle védőfelszerelés nélkül adták át az élelmiszert, illetve álltak össze velük egy-egy fotó erejére.

Tatabánya, 2020. május 31.
Autók a tatabányai Park autósmoziban 2020. május 30-án. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítése után már lehet szabadtéri kulturális és sportrendezvényeket tartani az egész országban, ilyennek számít a szabadtéri színházi elõadás, a szabadtéri mozi. Tatabányán csaknem tizenöt év után nyílt újra autósmozi, amely csaknem 150 autó befogadására alkalmas.
MTI/Vasvári Tamás

Új betegjogi hatóság felállítását kezdeményezi az MSZP, valamint az alapvető jogok biztosához fordul a párt a kórházi betegek hazabocsátásának és a szakellátás felfüggesztésének következményei miatt – ezt Bangóné Borbély Ildikó jelentette be vasárnapi online sajtótájékoztatóján, ahogy erről mi is beszámoltunk.

A szocialista országgyűlési képviselő azokat az ügyeket viszi az ombudsman elé, amelyekkel őt megkeresték az állampolgárok a járvány időszaka alatt. Közülük is kiemelte azt a sajtót is bejárt esetet, amely egy fiatal esztergomi édesanya halálával végződött.

 

Nagyvilág

Az Egyesült Királyságban több magas rangú közegészségügyi tisztviselő fordult nyílt levélben a kormányhoz, hogy a hétfőre tervezett lazításokat vonják vissza az utolsó pillanatban. A szakemberek szerint az új szabályozás, ami szerinthat emberig lehet gyülekezni kültéren és kertekben „tudományosan nem igazolható”. A csoport tagjai szerint a lakosság így se tartja be rendesen a távolságtartás szabályait.

Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez bejelentette, hogy kormánya a vészhelyzet újabb, kéthetes meghosszabbítását fogja kérni a spanyol parlamenttől. Ez így a hatodik hosszabbítás lesz sorrendben a járvány ottani kitörése óta. A kormányzat szerint ez a hosszabbítás lehet az utolsó ebben az időszakban.

Franciaországban továbbra is lassú csökkenést mutat mind a kórházban kezeltek, mind az új fertőzöttek száma. Az országban tapasztalható enyhülés miatt Párizsban újra kinyithattak a teraszos vendéglátóhelyek, ha betartják a kötelező távolságot a vendégek.

Az Egyesült Államok déli részén, Kaliforniában a Reuters tudósítása szerint a határ túloldalán élő mexikóiak százai segítenek be nap mint nap a koronavírus-járvány elleni küzdelembe. A Tijuana, Tecate and Mexicali városokból érkező munkások képviseltetik magukat a munka minden frontján, recepciósok, orvosok, ápolók, takarítók és gyógyszerészek is kiveszik a részüket.

Olaszországban több városban, köztük a vírus által legsúlyosabban érintett Milánóban és Bergamoban is demonstrációkat tartott több száz fő részvételével az ún. „Narancssárga Mellényesek” mozgalma, amely a koronavírus-járványt összeesküvésnek tekinti, valamint új kormány kinevezését és a régi olasz líra visszavezetését követelik. A demonstrálók nem hordtak védőfelszerelést.

A dél-európai országban vasárnapra 74 új koronavírushoz köthető halálozást, és 355 megbetegedést regisztráltak a hatóságok.

(The Guardian, Reuters, MTI, rtl.hu)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton