Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az önkormányzatok becsődölésére és közszolgáltatási krízishelyzetre figyelmeztet a közalkalmazotti szakszervezet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lehetetlen helyzetbe sodródnak az önkormányzatok és az önkormányzatoknál dolgozó több ezer ember az eddigi kormányzati döntések, valamint a 2021-es költségvetési tervezet miatt – figyelmeztet a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

A szakszervezet egyúttal ötpontos követelménylistát nyújtott be nyílt levélben Pintér Sándor belügyminiszterhez, követelik a

  • a 2020. évi gépjárműadó II. féléves összegének biztosítását
  • költségvetési támogatás biztosítását – egyrészt a feladatellátáshoz szükséges létszám, munkaórák és a bérfejlesztés legalább mostani szintjének tartásához, másfelől pedig jutalmazásként azon önkormányzati dolgozók számára, akik a veszélyhelyzet idején többletmunkával, magukat veszélyeztetve látták el feladatukat. Ennek összege plusz egy havi bér lenne, legalább bruttó 200 ezer forint.
  • a védelmi költségek azonnali, legkésőbb augusztus végéig történő finanszírozását a települések méretéhez igazítva, mivel a tervezett uniós támogatás érkezésének ideje, elosztása egyelőre nem ismert
  • a szakszervezetek bevonását a 2021-es költségvetési törvény tervezetének tárgyalásába – szeretnék megakadályozni, hogy az önkormányzatokat érintő adóelvonási tervek nyomán „tömeges humán közszolgáltatási krízishelyzet” alakuljon ki, ami létszámleépítésekkel, intézménybezárásokkal, települések ellehetetlenülésével és a közigazgatás megbénulásával járna.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden arról beszélt, hogy az új költségvetési tervezetben szereplő elvonások már egyáltalán nem magyarázhatók csupán a válságkezeléssel, szerinte

„a járvány utáni gazdasági és társadalmi válságot a kormányban most arra használják fel, hogy a magyar önkormányzatiság rendszerét felszámolják”.

Április elején mutatta be a kormány a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági válságot kezelni hivatott gazdaságvédelmi akciótervét, ami egyik fő pénzügyi forrásaként a korábban az önkormányzatokhoz befolyó, általuk kezelt gépjárműadót nevezte meg. A rendelet ellen több ellenzéki képviselő is tiltakozott, követelve, hogy inkább az ország Fidesz-közeli oligarcháit adóztassák meg, és ne a járvány miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokat – különösen, hogy a forráselvonásba egyes felmérések szerint akár az önkormányzatok kétharmada is belerokkanhat.

A gépjárműadó elvonásán felül tovább kurtította az önkormányzatok eleve szűkös pénzügyi mozgásterét az ingyenes parkolás elrendelése, a közterület-használati díj néhány havi eltörlése, az adójogszabályok változtatása, valamint az iparűzési adó összegének lecsökkentése is.

Utóbbi átalakítását pedig már bőven a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt, február elején bejelentette Varga Mihály pénzügyminiszter – az akkori előrejelzések szerint Budapest például mintegy 40 milliárd forintot bukna éves szinten az adócsökkentéssel.

A szakszervezet levelében dicsérte a vírushelyzetben tanúsított önkormányzati helytállást is, mint írják, a horribilis költségek ellenére a települések azonnal léptek, segítették a lakosságot és kiemelten az idősebb korosztályt, az ellátásra szorultakat és az alacsony jövedelműeket. Az önkormányzatok hajtották végre a kormányzat által elrendelt védelmi intézkedések jelentős részét is, saját költségvetésükből átcsoportosítással. Így biztosították például szükség esetén a hatósági karanténban lévők ellátását, a közétkeztetés megoldását, a közterületek fertőtlenítését, valamint egyes helyeken maszkot juttattak el a teljes lakosságnak.

„Itt az ideje, hogy az önkormányzatok köszönetet és egyben segítséget kapjanak annak érdekében, hogy ne kerüljenek csődhelyzetbe és meg tudják tartani szakembereiket a jelenlegi létszámban és bérszinten”

– írja az MKKSZ.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd