Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék inkább az oligarchák pénzét venné el az önkormányzatoké helyett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok országgyűlési képviselői és Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője hétfő délután a kihalt Kossuth téren főképp Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságvédelmi terveire, valamint az országgyűlésben elhangzott és el nem hangzott dolgokra reagálva. Eközben az Országházban tartott az országgyűlés ülése, melynek kormánypárti napirend előtti felszólalásairól így lemaradtak az ellenzéki képviselők.

A megszólalók leginkább azt nehezményezték, hogy a kormány nem támogatja elégséges módon a rászorulókat és a járvány, valamint a válság elleni védekezés alulfinanszírozott, miközben az országon eddig nyerészkedő oligarchákat továbbra sem sarcolják meg.

Ennek fényében Botka Lászlóhoz hasonlóan követelték, hogy fizessenek a gazdagok. Az egészségügyi maszkban megjelent képviselők ugyanakkor azt is nehezményezték, hogy a kormány továbbra sem a járvány és a válság elleni védekezésre koncentrál, hanem többek között a Budapest-Belgrád vasút anyagainak titkosítására, és a véleményük szerint a frontvonalban lévő önkormányzatok kivéreztetésére.

A sajtótájékoztatót az ATV felvételén tudjátok visszanézni:

Elsőként a Jobbik alelnöke, Lukács László György szólalt fel, véleménye szerint a járvány elleni védekezés most a legfontosabb, ehhez pedig semmi köze

  • hatalmas beruházások titkosításának,
  • a most tervezett törvényalkotásnak, mely azt tenné lehetővé, hogy a földesurak még inkább kiterjesszék birtokaikat,
  • annak, hogy egy kormányközeli embernek ingatlanokat adjanak,
  • és a salátatörvény tartalmának.

Ezzel szemben a magyarok érdekét az szolgálná a legjobban, ha Orbán a törvényhozásban olyan törvényekről gondoskodna, melyek

  • biztosítják a kötelező közterületi maszkviselést,
  • biztosítják ehhez az eszközöket
  • biztosítják, hogy ezeket ne exportálják
  • és biztosítják az egészségügyi dolgozók védelmét.

A mostani jogszabályokat ezzel szemben véleménye szerint azt szolgálják, hogy Orbán minél zavartalanabbul építhesse a saját diktatúráját. Kitért arra is, hogy az önkormányzatokat sújtó terhek veszélyeztetik a védekezést, ezzel szemben Mészárosnak és Tiborcznak kellene több adót fizetniük, hogy segítsék a védekezést. Megemlítette, hogy miközben az önkormányzatoktól elveszik a gépjárműadót, a miniszterelnök veje külföldi rendszámos autóval jár.

„Amit Orbán Viktor bejelentett, az nem más, minthogy hagyja az egyszerű embereket, a munkásokat beledögleni a terheiknek a viselésébe”

– nyilatkozta a politikus, kijelentve, hogy az eddig gyarapodó szupergazdagoknak kellene fizetniük. Ezzel szemben Orbán nem segített érdemben se a magyar munkásoknak, se a magyar vállalkozóknak.

A Magyar Szocialista Párt elnöke, Tóth Bertalan szerint a miniszterelnök mai napi parlamenti ülés és a miniszterelnök mai bejelentése megint rámutat arra, hogy a védekezésben sokmillió magyar ember egyedül maradt. Emlékeztetett, hogy az ellenzék rengeteg javaslatot fogalmazott meg korábban, és köszönik, hogy elfogadta a kormány azt, mely szerint félmillió forint juttatásban részesülnek az egészségügyi dolgozók, ugyanakkor a többi, frontvonalban dolgozó ember számára is jár védőfelszerelés és megfelelő anyagi elismerés.

Orbán mai mondandójáról mint mondta, az jutott eszébe, hogy

„több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt a vállalkozásoknak, és semmit a haveroknak, semmit a rokonoknak”

ezzel szemben a mostani salátatörvény arra jó, hogy a válságot felhasználva a miniszterelnök tovább gazdagítja az oligarcháit. Ezzel szemben Orbán az önkormányzatoktól von el pénzt, és mint mondta, valamennyi, a gazdaságvédelmi csomagban felsorolt ágazatban van olyan oligarcha, akit a kormány támogathat.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese szerint a parlamentet válság idején, mikor emberéletek vannak veszélyben és emberek veszítik el a munkájukat, Orbán a maga számára fontos dolgokra használja, miszerint

  • építkezzen a ligetben,
  • pénzt adjon a gazdagoknak,
  • átszervezzék az egyetemeket,
  • épüljön a Budapest-Belgrád vasút,
  • földhöz juttassák az oligarchákat.

Ezzel szemben a felhatalmazási törvénnyel arra kért a Fidesz felhatalmazást, hogy ne kelljen behozni a parlamentbe a gazdasági csomagot, az önkormányzatok forrásainak elvonásáról rendelkező csomagot, és nem kérnek támogatást Európa legkisebb gazdasági csomagjához.

Ezzel szemben a DK csomagja konkrét rendelkezéseket tartalmaz arról, hogyan lehetne segíteni a rászorulókat, a gyerekeket, időseket, kisvállalkozásokat.

„Ehhez képest Orbán csomagja túl késő, túl kevés.”

A DK követeli,hogy Magyarország fogadja el az EU által nyújtott segítséget, és ezt fordítsák a koronavírus ellenni küzdelemre és a nehéz helyzetbe került emberek és kisvállalkozások segítésére.

Tordai Bence, a Párbeszéd fakcióvezető-helyettese elmondta,

„Orbán Viktor diktátorosat játszik, felrúgja az általuk írt alaptörvényt és felrúgja az Európai Unió alapokmányát is”

hogy elterelje a gyenge válságkezelésről a figyelmet. Emiatt a miniszterelnököt az alkotmánybíróságon és az európai bizottságnál is eljárás alá vonják, de ha kiderül, hogy alkotmányellenesen cselekszik, az most nem segít, mert most a szenvedést kell mérsékelni, mind a betegekét, mind a munkájukat, jövedelmüket elvesztett emberekét.

Több millió olyan ember lesz Magyarországon akiknek a nettó jövedelme nem éri el a százezret, ezért követeli a Párbeszéd, hogy az emberek bevételeit egészítsék ki legalább ennyire, hogy mindenki megélhetése biztosítva legyen.

Csárdi Antal, a Lehet Más a Politika fakcióvezető-helyettese szerint  aki a védekezés frontvonalában állókat gyengíti, az a védekezés ellen dolgozik, és aki az önkormányzatokat gyengíti, az így tesz. Mint mondta, az önkományzatok

  • látják el az időseket,
  • gondoskodnak a karanténba helyezettekről
  • és a nagy valószínűséggel hordozókról.

Ennek költségét az önkormányzatok állják, és a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújt a tekintetben hogy védőfelszerelést juttasson el a védekezés frontvonalában dolgozóknak.

Ezzel szemben a kommunikációs térben halljuk, hogy rengeteg maszk és védőeszköz érkezik az országba.

Feltette a költői kérdést, Orbán miért sarcolja tovább az önkormányzatokat ahelyett, hogy a vírussal közvetlenül kapcsolatba lépőknek ad védőfelszerelést?

Hajnal Miklós,Momentum szóvivője szerint három szóval lehet jellemezni a kormány korábbi egy hetét: leszámolás, haszonszerzés, ködösítés. Mint mondta,

  • leszámolnak az önkormányzatokkal, bosszút állnak az ellenzék tavaly őszi győzelmei után, miközben az önkormányzatok maszkokat juttatnak el oda, ahol szükség van rájuk, megnövelték a bölcsődék főzőkapacitását, hogy rászorulókra tudjanak főzni. A kormány támogatás helyett elvonja a forrásokat és nem kompenzálja, ennek pedig nem elsősorban az önkormányzatok vagy az ellenzéki pártok, hanem az emberek lesznek az elszenvedőik, akiknek nem jut maszk, és ellátás.
  • Haszonszerzés: a Fidesz azért dolgozik, hogy a saját zsebüket tömjék, Hajnal szerint ezért titkosították a Budapest-Belgrád vasútvonal anyagait, hogy több száz milliót nyerhessen Mészáros, hogy gyorsan meg lehessen kötni a dealt a kínaiakkal. Mint mondta, a járvány leple alatt beindult egy járványbiznisz. Akiknek több jutott, nem hogy többet adnának vissza, de még többet akarnak nyerni,és ez nincs rendjén, nekik kéne legtöbbet adni.
  • Ködösítés: Orbán ködösít, ugyanis nem tudjuk mi lesz azokkal, akik már elvesztették a munkahelyüket, erre nincsenek válaszok, noha Gulyás jelentette be, hogy napi több ezren veszítik el a munkájukat. Arra sincs válasz, milyen módon kompenzálják a többiek fizetését. Hajnal felhozta a román példát, ahol 75 százalékot kompenzálnak, ehhez képest Magyarországon nem ismerni egyelőre a kormány pontos terveit.

Szél Bernadett független képviselő elmondta, szombaton feltett egy kérdést, miszerint miért nem szolidarít Mészáros, miért nincs Tiborcz-adó. Emlékeztetett, az elmúlt tíz évben a NER-lovagok voltak a gazdasági növekedés legnagyobb haszonélvezői, a népet megillető pénz oligarchákhoz került. Kérdése, miért nem vesznek részt a cégek és oligarchák a közteherviselésben.

Véleménye szerint ha a miniszterelnök pénzt akar juttatni az embereknek, akkor meg kell adóztatni az oligarchákat. Szél követeli a pénzszivattyú beruházások leállítását, úgy mint

  • a Budapest-Belgrád vasút, melynek titkosítása helyett leállásáról kellene szavazni,
  • Paks 2,
  • a kormány várba költözése, ami fillérre annyiba kerül, mint amennyit az önkormányzatoktól elvesznek.

Szintén emlegette, hogy az önkormányzatoktól elvett pénzt az emberektől veszik el, holott a NER-lovagok az elmúlt évek nyertesei, nem az önkormányzatok.

Szél követeli, hogy a sport TAO-t az egészségügybe irányítsák, ne kapjon több pénzt a propaganda, kizárólag tájékoztatás, ezzel kapcsolatban kifejtette aki propagandát csinál, az nem tud hitelesen összefogásról, együttműködésről beszélni.