Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Botka László a NER gazdagjainak pénzével fizettetné meg a válság okozta károkat

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Fizessenek a gazdagok!”  – üzente meg újra hétő reggel 2017-es választási szlogenjét Botka László, az MSZP egykori miniszterelnökjelöltje, aki ezúttal a koronavírus miatti gazdasági károk enyhítése céljából fogalmazott meg javaslatokat, amelynek középpontjában az elmúlt tíz évben meggazdagodott kormányközeli tőkésréteg vagyonának újraelosztása áll.

Szeged polgármestere Facebook-oldalán tette közzé álláspontját a veszélyhelyzetről és az általa szükségesnek tartott lépésekről, amelyek a következők:

  • A járvány okozta károk enyhítéséhez hozzá kellene járulnia azoknak a vállalatoknak, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el közbeszerzésekből. Amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1%-át, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2%-át, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3%-ot adjanak be az alapba. Botka ezzel kapcsolatban hozzáteszi: ez csak az elmúlt 10 évben nyertes ajánlattevők 2%-át érinti, mégis közel 500 milliárd forint plusz forrást jelenthet a védekezéshez. Mint írja, a szolidaritási hozzájárulás alsó határa úgy lett megállapítva, hogy nem érinti azokat a kis- és középvállalkozásokat, akik a járvány miatt most nehéz helyzetbe kerültek.
  • A szegedi polgármester azt is javasolja: vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből a nemzeti tőkésosztály is, a rezsim legnagyobb haszonélvezői is fizessenek a tőkevagyonuk után hozzájárulást. Akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3%-kal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2%-kal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1%-kal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás Botka szerint várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhatna be. Botka szerint az így létrehozott szolidaritási alapból elsőként azokról kell gondoskodni, akik a járvány ellen a frontvonalban harcolnak, jelesül az egészségügyi dolgozókról, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatársairól.
  • Botka szerint  minden magyar állampolgárnak (minden munkavállalónak, álláskeresőnek, nyugdíjasnak és gyermeknek) alanyi jogon annyi támogatást kell nyújtani, amennyi ahhoz szükséges, hogy válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot.

„Nincsen olyan kormány vagy nemzet, amelyik fel tudott volna készülni egy ilyen súlyos válságra. Nincsen olyan egészségügyi rendszer a világon, amely biztonsággal meg tudna birkózni a megbetegedések ilyen nagy számával” -írja bejegyzésében a szegedi polgármester.

Az azonban szerinte nem lehet megoldás, hogy „tovább sarcolják a közfeladatokat ellátó intézményeket és az önkormányzatokat”.

Azt is kiemeli:

„Eljött az ideje, hogy a legtehetősebb magyarok végre visszaadják, amit a közösből kaptak. A járvány idején joggal várják el az emberek, hogy az Orbán Viktor által épített >>nemzeti tőkés<< réteg is belenyúljon a zsebébe, és hozzájáruljon az ország megmentéséhez.”

Botka hangsúlyozta: heteken belül százezrek válhatnak munkanélkülivé, de a milliós nagyságrend sem elképzelhetetlen már. Hozzáteszi: már most is rengetegen vannak, akik egzisztenciális válságba kerültek, nem tudják fizetni számláikat, képtelenek fenntartani otthonukat, és sajnos az ország legszegényebb vidékein már ételre sem telik minden családnak.

Botka posztjának megjelenése óta több ellenzéki polgármester is jelezte, támogatja a Nemzeti Szolidaritási Program nevet viselő javaslatcsomag ötletét.

Pikó András, Józsefváros polgármestere azt írja Facebook-oldalán: szerinte is szolidaritási alapra van szükség, mert bár „az elengedett pénzek fontosak, de ettől nem lesz megélhetése sok százezer embernek az ország legszegényebb vidékein, így Józsefvárosban sem. Ők nem kapnak segítséget a kormánytól, bennünket viszont megfosztanak attól a pénztől, amivel segíthetnénk”-  írja Pikó.

Címlapkép: MTI / Ujvári Sándor