Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár 24 ezer beteget is elküldhettek április közepéig a kórházakból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő délután Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára végül felkerült, valójában hány embert is küldhettek el az április 15-ig, a kórházi ágyak felszabadítására vonatkozó EMMI miniszteri rendelet után.  Ezek szerint az összesített adatokból – az intenzív és járóbeteg-ellátási kiürítések után 16-24 ezer főre is rúghat azoknak a betegeknek a száma, akiknek a rendelet következtében már nem jutott tovább egészségügyi ellátás.

Szél az új adatokkal kapcsolatban kiemelte:

„Ha azt vesszük, hogy az EMMI kérdésemre megküldött adatai szerint lépcsőzetesen 32 917 ágy került kialakításra koronavírusos betegek fogadására, akkor a most publikált adatok szerint ezek döntő részén korábban betegápolás folyt.

Történelmi tett? Igen: negatív előjellel.”

Eközben bejelentették: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja is annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvánnyal indokol kórházi ágyfelszabadításoknak, és számos beteg ellátatlanul maradásának pontos körülményeiről és adatairól tájékozódjanak.

A mai tájékoztatón a korábban egy agyhártyagyulladásos, fiatal anyuka halálának körülményeit is nyilvánosságra hozó Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő és Korózs Lajos képviselő egy tudományos konferencián elhangzottakat idézve úgy kezdte, hogy a járvány alatt:

„… nem védtük meg azokat, akiket kellett volna, csak azokat, akik nem szorultak rá.”

Ezzel Korózs szerint a konferencián résztvevő szakemberek arra utaltak, hogy miközben a vírus szűrésére és kezelésére továbbra sem áll a magyar egészségügyi apparátus rendelkezésére pontos és hatékony rendszer, aközben a nem járványügyi intenzív- és alapellátás is súlyos károkat szenvedett a kormány rendelkezései nyomán. Eközben költséghatékony módon a vírus terjedését sem sikerült megállítani.

a képviselő hozzátette, a felelősséget a helyzetért Orbán Viktor miniszterelnököt, és Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét terheli. Szerinte az április döntés több ezer kórházi ágy minél előbbi felszabadításáról „abnormális” volt, és felháborítónak tartja, hogy Kásler több olyan kórházigazgatót és eltávolított, akik ezeket „nem akarták végrehajtani.” Azt is hozzátette, következésképpen nem igaz a miniszter múlt heti válasza, amely szerint a kórházi ágyak kiürítéséért a kórházakat vezető orvosok a felelősek.

Korózs arról is beszámolt, a Népjóléti Bizottság május 25-i ülésén másodszorra is megpróbálta napirendre tűzni a koronavírus-tájékoztatót. Erre a múlt héten azért nem kerülhetett sor, mert a fideszes képviselők nem jelentek meg, így a bizottság határozatképtelenné vált. Tegnap azonban a végül megjelent kormánypárti többség végül ezt a tájékoztatót tartalmazó napirendi javaslatot is leszavazta.

Korózs szerint a vizsgálóbizottságra főleg azért van szükség, mert eddig sem a miniszter, és így még a Népjóléti parlamenti bizottság sem volt hajlandó érdemben információt adni megannyi vitás kérdésről.

Bangóné Borbély Ildikó azt hangsúlyozta, hogy a sokszor súlyos betegek kórházból való kiürítése „óriási szenvedést okozott magyar családoknak.” Hozzátette, a Tárki közvéleménykutató cég május második hetében végzett arról felmérést, hány magyar állampolgár szenvedett hátrányt a közegészségügyi alap- és kórházi ellátásban az elmúlt időszakban.

Kiemelte, minden tizedik magyar válaszolta azt, hogy a koronavírus-járványra nem kapott meg valamilyen egészségügyi szolgáltatást ebben az időszakban.

„Orbán Viktor és kormánya háborúzik. Tegnap az azonnali kérdések órájában elmondtam, egy háborúnak a civil lakosság fizeti meg az árát. […] emberéletekben mérhető ma Magyarországon az a háború, amit Orbán Viktor és kormánya vív.”

-emelte ki Borbély. Hozzátette, Kásler Miklós videós üzenete, amelyben elhárít a kialakult helyzetért minden felelősséget már csak azért is elfogadhatatlan, mert a Magyar Orvosi Kamara tegnapi közleménye szerint is éppen a felelősség és döntések következményeinek felvállalása lenne a politikai vezetők feladata.

Megismételte, mindezek alapján a szocialisták is kérik Kásler miniszter lemondását, azért, hogy „ne okozzon több kárt.”

Bangóné is idézte azt az írásbeli választ, amelyet Rétvári Bence államtitkár Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezetőnek az ügyben korábban adott, amely szerint a kormány „minden olyan állítást visszautasít,” amelyek szerint a kórházi ágykiürítés emberek halálához vezetett.

Bangóné ezért kiemelte, parlamenti vizsgálóbizottságnak kell megkezdenie a felderítő munkát, hogy pontosan meg lehessen állapítani, a vírusos agyhártya-gyulladásban szenvedő, kellő időben orvosi segítséget a járványintézkedések miatt nem kapó, 33 éves esztergomi anya mellett hányan haltak meg, vagy szenvedtek el súlyos károkat az elmúlt hónapok egészségügyi intézkedései miatt.

A sajtótájékoztatót az MSZP Facebook-oldala élőben is közvetítette, itt visszanézhető:

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt