Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ezek embertelen gyilkosok” – több mint száz orvos és ápoló tiltakozott a Rehabilitációs Intézet igazgatójának tegnapi menesztése ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint száz orvos és ápoló tüntetett dr. Cserháti Péter, a budakeszi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának tegnapi felmentése miatt, a leköszönő igazgatót tapssal, táblákkal és énekléssel búcsúztatták.

A hétfő déli demonstrációt az intézmény dolgozói szervezték, miután tegnap Kásler Miklós Emmi-miniszter menesztette posztjáról az OORI-főigazgató Cserháti Pétert.

Cserháti a hétvége alatt már a második menesztett kórházigazgató, aki a hivatalos indoklás szerint azért veszti el korábbi állását, mert nem teljesítette intézményével az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi előírásait.

A Munkások Újsága videót is készített a demonstrációról, itt lehet megnézni:

Az Emmi csütörtökön 36 ezer kórházi ágy elérhetővé tételét, a teljes kapacitás legalább hatvan százalékának felszabadítását rendelte el az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Cserháti szerintük ezt nem teljesítette:

„Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.”

– áll az Emmi közleményében.

Ezzel szemben a tüntetők úgy gondolják, hogy a kórház időben elkezdte a felkészülést, csak éppen idő előtt akartak náluk elhelyezni egy vírusos beteget, amikor még erre nem álltak készen. Az sem igaz szerintük, hogy megtagadta volna a 200 ágy felszabadítását Cserháti.

A tiltakozók kiemelték, hogy

az Emmi úgy akarja kiüríttetni a kórházat, hogy azzal olyan betegeket is hazaküldenének, akiknek életfontosságú a kórházi rehabilitációja, ennek pedig súlyos következményei lesznek. A Rehabilitációs Intézetből nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, nem lehet egy akármilyen másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az ottani szakmai munkát.

Az egyik tiltakozó szerint Cserháti Pétert már régóta el akarja távolítani a kormányzat, és a főigazgatót egyértelmű politikai ok miatt rúgták ki. Míg az Emmi közleményében úgy fogalmaz, hogy Cserháti azzal, hogy nem az ütemezésnek megfelelően hajtotta végre a kórházi ágyak felszabadítását, azzal a „a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti”, és a főigazgató eljárása „mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan”, a tüntetők szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Az Index egyik forrása úgy nyilatkozott, hogy Cserháti a „végsőkig védte a betegeket”, hogy ne kelljen őket áthelyezni vagy hazaküldeni, illetve arról is írnak, hogy a minisztérium által előírt követelmények valójában teljesültek is, 233 ágyat szabadítottak fel és 60 súlyos rehabilitációra szoruló beteget helyeztek át a főépületből külső pavilonokba. Az átállás még folyamatban van, de valójában már március második felében minden olyan beteget elküldtek, akinek halasztható volt az ellátása, valamint a nem létfontosságú kezeléseket is leállították. A Munkások Újságának az egyik tiltakozó dolgozó a hazaküldés miatti súlyos következmények, a létfontosságú rehabilitáció elmaradása kapcsán úgy fogalmazott, „ezek embertelen gyilkosok”.

Tegnap arról írtunk, hogy a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat – akit pedig nem visznek haza rokonaik, azokat mentővel és betegszállítókkal viszik a betegfelvételkor megadott címükre kedden.

(Munkások Újsága, Index)
Címlapkép: Munkások Újsága