Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Bűncselekmény hiányában” megszüntették a nyomozást a Mészárostól 17 milliárdért visszavásárolt Mátrai Erőmű ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

„A Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt tett feljelentésem nyomán indult eljárást.”

– írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a képviselő azután tett feljelentést a Mátrai erőmű ügyében, hogy a kormány az adófizetők pénzéből egy „fölösleges, leépülőben lévő, a kötelezettsége miatt negatív pénzügyi értékű, már az első pillanatban 11,4 milliárdos tőkepótlásra szoruló létesítményt vásárolt ismeretlen áron”.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt által 2017-ben megvásárolt erőmű visszavásárlása március 26-án zárult, végül 17 milliárd 440 millió forintjába kerülve a magyar államnak. A széntüzelésű erőmű 2015-ben 13,6 milliárdos, 2016-ban pedig 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt, viszont a tulajdonoscsere utáni években – 2017-ben és 2018-ban – 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott a szén-dioxid kvóta drasztikus drágulása miatt.

A Szélnek címzett levélben az ügyben nyomozó hatóságok azt írják, alapos nyomozást végeztek a feljelentése óta eltelt két hónapban, adatokat gyűjtöttek, anyagokat kértek be és foglaltak le, és arra jutottak, hogy az MVM Zrt. teljesen felelős módon járt el akkor, amikor 17 milliárd forintért megvásárolta Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet.

A nyomozás részleteiről a képviselő posztjában azt írja, az ő állítása az volt, hogy az állami cég súlyos kárt okozott az adófizetőknek azzal, hogy megvásárolta a Mészáros Lőrincék által kirabolt, veszteséget termelő, lebontásra ítélt és környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőművet.

„A decemberi adásvétel pillanatában már létező nemzetközi vállalása volt a magyar államnak, hogy 2030-ra leállítja a szénalapú áramtermelést Magyarországon, Palkovics László pedig még azt is elmondta, hogy 2-300 milliárdos forrásbevonásra lesz szükség az átálláshoz. Ehhez képest ezeket a költségeket nem vették figyelembe a Mátrai Erőmű megvásárlásakor.”

Az, hogy egy olyan üzletértékelésre alapozva határozták meg az erőmű árát, ami értelemszerűen nem tartalmazza az erőmű átalakításának, ahogy ők mondják, „kizöldítésének” költségeit, vagyis a lényeget, a rendőrségi határozatból derült ki.

Ezt az innovációs minisztériumnak kellett volna kiszámolnia és mérlegelnie, hogy vannak-e kisebb költséggel járó megoldások a térség áramellátására és a munkahelyek megtartására, vagy azzal járunk jobban, ha megvesszük a pénznyelő erőművet és gyakorlatilag építünk helyette egy újat. Nyilván az előbbi fel sem merülhetett, mivel itt a cél Mészáros kimentése és a lehető legtöbb uniós pénz bezsebelése volt. – fogalmaz Szél Bernadett.

A rendőrség mindezeket nem vizsgálta, azt írták „a potenciálisan bekövetkező üzleti és gazdasági események vizsgálata vagyonkezelői feladatkör, melynek határai között eljárva az üzleti kockázatot értékelni lehet és szükséges is. Az üzletrész megszerzése során az MVM Zrt. részéről eljárók ezt a kötelességüket teljesítették.” Az azonban, hogy ezt mire alapozva állítják nem derül ki, mivel bekövetkező átalakítás terveit, költségbecslését ki se kérte a minisztériumtól. Mivel még nincs ilyen.

Az erőmű környékén több szennyezési eset is történt az elmúlt években. Legutóbb tavaly november a helyiek elszíneződött, habzó vízről számoltak be környező a Bene- és Nyiget-patakokban. Erről ottjártunkkor kollégánk saját szemével is megbizonyosodott. Ugyancsak ekkor a víztározó körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt. Egy kiszivárgott belső levél tanúsága szerint ebben az időben az erőmű dolgozói rosszullétről, hányásokról és a zsebükben elszíneződő pénzérmékről számoltak be.

A katasztrófavédelmi hatóságok és a kormányzat is többször hangsúlyozta, semmilyen emberi életre veszélyes szennyezés nem történt. A novemberi szennyezés – a határértéket átlépő több mérges gáz és a patakvízbe jutott szerves hulladék – a katasztrófavédelem is elismerte, de a felelősökkel kapcsolatban azóta sem szólalt meg. Az ügyben az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított.

Egy korábbi, tavaly nyári szennyezés miatt az Erőművet meg is bírságolták a környezetvédelmi hatóságok.

A Mártai Erőmű eladásáról-megvásárlásáról szóló korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak, Szél Bernadett teljes posztja pedig itt megnézhető: