Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elszíneződött pénzérmék, rosszullét a dolgozóknál – baj lehet Mészáros visontai cégeinél

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint ahogy azt a Mérce is megírta, november 12-én jelezte a Heves megyei katasztrófavédelem, hogy valami nincs rendben a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyénél, mivel egy víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött. Ennek következtében pedig a környező településeken is lehetett a bűzt érezni, több dolgozó is rosszuléttel ment haza. A katasztrófavédelem akkor arról tájékoztatott emberre nem veszélyes a helyzet, a most előkerülő beszámolókból viszont nem ez a kép rajzolódik ki.

A 444-hez került, belső levél szerint ugyanis már november 12-e előtt is felmerültek problémák a cégnél:

Eljutott hozzánk egy belső levél, ami szerint az erőműben már napokkal korábban is észlelték a szennyezést, több dolgozó is rosszul lett. A Mátrai Erőmű biztonsági osztályvezetője már november 8-án arról írt, hogy „az elmúlt napokban” több jelzést is kaptak azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalóknál egészségügyi problémák jelentkeztek a kéntelenítő technológia vizéből áradó gázok miatt,

„jellemzően a torok nyálkahártyájának és a szem irritációjáról számoltak be. Továbbá a zsebeikben lévő fémek, pénzérmék, láncok elszíneződését tapasztalták.

A levél szerint a helyszínen nitrogén-monoxidot mutattak ki a levegőből, ami súlyos szemkárosodást, légúti irritációt és égési sérülést okozó, veszélyes gáz. A levél szerint a gáz koncentrációja 22,5 ppm volt, miközben az egészségügyi határértéket a 25 ppm-es szinten határozták meg. (Ugyanakkor az erőmű működését ismerő forrásunk hozzátette, hogy ezek a határértékek nem folyamatos kitettség esetére vannak megállapítva.)

Az Átlátszó eközben arról ír, hogy a szennyeződés nem a Mátrai Erőműből eredhet, hanem Mészáros másik helyben működő cégéből, a Viserol Kft-ből.

A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak. Február óta azonban ide engedi elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét Mészáros Lőrinc az erőmű mellé épített hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, a Viresol Kft. is. A keletkező gázok nagy mennyiségű szerves anyag anaerob bomlására utalnak, helyi forrásaink szerint ilyesmi csak a Viresoltól kerülhetett a víztározóba.

Az Átlátszó szerint a „Heves megyei katasztrófavédelem erre vonatkozó közlésével ellentétben mindhárom az erőműben kimutatott gáz rendkívül mérgezőnek számít, a koncentrációtól függő mértékben súlyos egészségkárosodást vagy akár halált is okozhatnak.”

Az oknyomozó portál megszerezte a Mátrai Erőmű Zrt. biztonsági osztálya által november 13-án kiadott munkavállalói tájékoztatót is (PDF), eszerint „arra nincs lehetőség, hogy a technológiától a szennyezett vizet elvonják, ezért különféle műszaki megoldásokkal kellett a szennyező gázt a területről eltávolítani, a koncentrációját higítani, szervezési intézkedéseket kellett tenni, illetve az ott indokoltan munkát végzők egészségének megóvása érdekében soron kívül egyéni védőeszközök kerültek a munkavállalók részére átadásra”.

A dokumentum arról is ír, a „munkavállalók egészségének megóvása érdekében” a katasztrófavédelem a szivattyúház  körüli 50 méteres körzetet lezárta, az Őzse-völgyi víztározóhoz történő átjárást megtiltotta, sőt ide csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet belépni. „Mivel ezek a gázok fokozottan tűzveszélyesek is, a szennyezett területeken tilos a nyílt láng használata és a dohányzás.” – írja a lap

A 444 viszont azt közölte, hogy Visonta polgármestere, Szarvas László a város oldalán tette közzé, hogy ők is csupán hírekből értesültek november 12-én a szaghatásról, hivatalos tájékoztatást sem az érintett cég, sem az érintett hatóságok napokig nem adtak nekik. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság végül csak november 16-án végzett méréseket a falu 5 pontján, ezek a mérések pedig azt állapították meg, hogy Visonta belterületén a levegőben az egészségre ártalmas káros anyag nincs.

A Facebook-poszt alatt viszont a helyi lakosok egy része megköszönte a tájékoztatást, mások már nem maradtak ennyire nyugodtak. Volt, aki arról panaszkodott, hogy az erőmű közelében még csukott kocsiablak mögött is érződik a szúrós szag, és ez múlt hét csütörtökről péntekre csak erősebb lett.  Többen pedig jelezték, hogy a mérés idején az ellenkező irányból fújt a szél.

Szombaton egyébként környezetkárosítás és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt már feljelentést tett Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője  az ügyben.

A kénes gáz kiszabadulása nem az egyetlen szennyezésgyanús eset az erőmű környékén: idén nyáron derült ki, hogy szabálytalan hulladéktárolás miatt a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból szennyezett víz került a közeli Tarna folyóba és Bene-patakba.

Az erőmű akkor sem a környezetvédők szíve csücske, amikor éppen „szabályosan” működik: a Greenpeace szerint Magyarországnak  a megújuló energiaforrásokra történő átálláshoz első lépésként a mátrai szénerőmű mielőbbi bezárása szükséges. A környezetvédő szervezet petícióban is kéri az erőmű leállítását legkésőbb 2025 év végéig, és arra szólítja fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek felhagynak a klímagyilkos szénerőműveik használatával.

Az ország egyik legnagyobb erőművét két éve vásárolta meg a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt., igaz, az Index szerint hamarosan visszavásárolhatja az állami MVM, egyes vélekedések szerint azért, mert a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt az erőmű veszteséges lett.