Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelentést tesz a Párbeszéd képviselője a Mészáros Lőrinc erőművéből származó szennyezések miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Környezetkárosítás és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tesz Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője  a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén tapasztalt szennyezés miatt.

A politikus szombaton a Facebookon számolt be arról, hogy részben az elmúlt héten az erőmű környékén tapasztalt gázkibocsátás és a vele járó bűz sarkallta arra, hogy a hatóságokhoz forduljon, de ugyanígy alapot szolgáltat a feljelentéshez az a szennyezés, amely a nyáron tömeges halpusztulást okozott a közeli Tarna és Bene-patakban, és amelyről korábban Kocsis-Cake kérdésére a belügyminisztérium is megerősítette, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. telephelyéről ered.

Kedden arról számolt be a heves megyei katasztrófavédelem, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén lévő technológiai víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött , feltehetőleg az ott felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt. Emiatt a környéken erős bűz terjengett, de a hatóság azóta többször hangsúlyozta, hogy bár a felszabaduló gáz „erőteljes szagú”, a lakosságot nem veszélyezteti.

A keddi észlelést követően a katasztrófavédelem közölte, a szükséges óvintézkedéseket megtették, a hatóságokkal azonnal fölvették a kapcsolatot. Péntekre szerintük a légtérelemzési vizsgálatok eredményei alapján csökkent, sőt csütörtökön sem volt már mérhető az erőmű területén a bomlástermék koncentrációja. A katasztrófavédelem mobil laborjai ezzel együtt továbbra is mérésekkel ellenőrzik a környéket.

444.hu-nak ugyanakkor pénteken arról számoltak be a környéken élők, hogy a helyzet azóta nem javult, Visontán továbbra is elviselhetetlen a bűz. A környező települések iskoláit, óvodáit is értesítették, hogy ne szellőztessenek, és a gyerekeiket úgy kísérjék haza, hogy szájukat, orrukat védik a levegőtől.

A portál egy másik olvasója azt írta, pénteken rengetegen mentek haza Visontán munka közben, légúti és egyéb rosszullétre, hasmenésre, fejfájásra, hányingerre panaszkodva.

A kénes gáz kiszabadulása nem az egyetlen szennyezésgyanús eset az erőmű környékén: idén nyáron derült ki, hogy szabálytalan hulladéktárolás miatt a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Özse-völgyi tározóból szennyezett víz közeli a Tarnába és Bene-patakba.

Az erőmű akkor sem a környezetvédők szíve csücske, amikor éppen „szabályosan” működik: a Greenpeace szerint Magyarországnak  a megújuló energiaforrásokra történő átálláshoz első lépésként ehhez a mátrai szénerőmű mielőbbi bezárása szükséges. A környezetvédő szervezet petícióban kéri az erőmű bezárását legkésőbb 2025 év végéig, és arra szólítja fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek felhagynak a klímagyilkos szénerőműveik használatával.

Az ország egyik legnagyobb erőművét két éve vásárolta meg a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt, igaz, az Index szerint hamarosan visszavásárolhatja az állami MVM, egyes vélekedések szerint azért, mert a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt az erőmű veszteséges lett.

(Facebook, Index, 24.hu, 444)