Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a Mátrai Erőmű adásvétele kapcsán

Ez a cikk több mint 4 éves.

„A Mátrai Erőmű adásvétele kapcsán feljelentést tettem különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt”

– írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán.

Mint fogalmaz: a kormány „egy pénzügyileg kivéreztetett, veszteséges, azonnali tőkepótlásra szorult, jelentős környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőmű-roncsot vett meg ismeretlen áron”, méghozzá Magyarország második leggazdagabb nagyvállalkozójától, Mészáros Lőrinctől.

Csakhogy – mutat rá Szél – a számlát az adófizetők állják, ezért minden részletről „jogunk van tudni”.

A független országgyűlési képviselő szerint azonban koránt sem tudunk eleget, de amit igen, az sem állja meg a helyét. Szél Bernadett szerint a rendelkezésre álló információk alapján a kormányzati érvek egyike sem reális, amelyekkel indokolni próbálják az ügyletet. Ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

  1. A vétel nem szolgálja az ellátásbiztonságot (az erőmű már tavaly is csak félgőzzel üzemelt és így is brutális veszteséget termelt, éppen a veszteségminimalizálás miatt csökkentették a teljesítményét), nincs komoly szükség rá az energiaellátásban, ennél olcsóbban is lehet belföldön áramhoz jutni például az alacsony kihasználtsággal működő gázerőművekből.
  2. Nincs valódi munkahelyvédelmi célzata sem, mert a vállalat már az idén is jelentős, középtávon pedig drasztikus leépítésekre kényszerül, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos. Egy felelős kormány már most ezerrel azon dolgozna, hogy megfelelő képzéssel és stratégiával egészséges, biztonságos munkahelyet biztosítson az ott élőknek. Ez a kormány inkább palira akarja venni az adófizetőket.
  3. Sem a gázerőmű-építésnek, sem a nagy volumenű hulladékégetésnek nincs realitása.

És mivel Szél szerint mindez azt bizonyítja, hogy az adófizetők pénzéből a kormány egy „fölösleges, leépülőben lévő, a kötelezettsége miatt negatív pénzügyi értékű, már az első pillanatban 11,4 milliárdos tőkepótlásra szoruló létesítményt vásárolt ismeretlen áron”, ezért tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Azt azért zárásként Szél Bernadett is megjegyzi, utalva a Legfőbb Ügyészség kevéssé elfogulatlan voltára:

„Polt Péter megint jó káder lehet és félrenézhet a fideszes megrendelői utasításai szerint, de ne gondolják, hogy büntetlenül palira vehetik és kirabolhatják az országot. Figyelünk. És amint eljön az idő, ott lesz a következmény is!”

A Mártai Erőmű eladásáról-megvásárlásáról szóló korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak, Szél Bernadett teljes posztja pedig itt megnézhető: