Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mintát vett a Greenpeace a mátrai patakokból Mészáros Lőrinc cégeinek szennyezése után

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Greenpeace tagjai ma a Heves megyei Detken víz- és üledékmintát vettek a Bene-és a Nyiget-patakokból, ugyanis a víz reggel büdös volt és szennyezettnek tűnt az ott lakók elmondása szerint. A község mindössze 8 km-re fekszik a Mészáros Lőrinc által birtokolt Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyétől, ahol kedden egy víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött. A bűzt a környező településeken is lehetett érezni, valamint több dolgozójuk rosszuléttel ment haza és a zsebükben található pénzérmék is elszíneződtek.

Ahogy arra az Átlátszó rámutatott, az esetben közrejátszhat az is, hogy február óta az erőmű mellé engedi elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét a Viresol Kft. búzafeldolgozó és keményítőgyár is, ami szintén az oligarchához tartozik. Szerdán pedig éppen arról számolt be az Opus Global a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy az állami tulajdonó MVM megvásárolná az egyébként veszteséges Mátrai Erőművet.

Kollégánk a Greenpeace-szel tartott Detkre, ahol munkatársaik, Daróczi Péter, Dörgő Zsuzsi, Simon Gergely és Turchányi Bálint mintákat vettek, amiket még szerda este egy akkreditált laboratóriumba visznek, hogy megvizsgálják, tartalmazott-e a víz potenciálisan mérgező vagy szennyező anyagokat.

Az alábbi videón látszik, hogy szürke, habzó szennyeződés van a vízben:

Videó: Greenpeace Magyarország

Arra a kérdésre, hogy vajon az erőmű vagy a búzafeldolgozó-e a szennyezés forrása, addig nem akarnak konkrét választ adni a szervezet munkatársai, amíg meg nem lesznek a vizsgálat eredményei. Ugyanakkor hozzátették, az eddigi információk egyelőre a Viresolra utalnak, mert ott lehetséges, hogy szerves, bomlásból származó anyagok kerüljenek a vízfolyásba.

Eközben Nagy Csaba, a Heves megyei katasztrófavédelem zóvivője az MTI-nek azt nyilatkozta, a visontai gázképződés nem veszélyes a környező települések lakóira. Elmondta, hogy az Őzse-völgyi tározó és a Bene-patak kapcsán történt lakossági bejelentés óta folyamatosan végeznek méréseket mobillaborok segítségével az erőmű területén és annak környezetében.

Frissítés (21.45): Egy helyi olvasónk is beszámolt arról, hogy amikor a Bene-pataknál volt, kénszagot érzett és megfájdult a feje. Szerda dél körül fotót is készített a szürke vízről:

Fotó: Mérce olvasó

Címlapkép: Greenpeace