Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megbírságolta a katasztrófavédelem a Mátrai Erőművet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vízszennyezési bírságot szabott ki a Mátrai Erőműre a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – számol be a lapnak adott hatósági válaszról a hvg.hu. A portál szerint a büntetést az erőmű melletti, Őzse-völgyi víztározóból a környező patakokba jutott szennyezés miatt rótta ki a katasztrófavédelem.

A bírság még egy tavaly nyári vízszennyezési ügyet érint, a Bene-patakban ekkor elszíneződött, habos és bűzölgő víz folyt. A hatóságok arra jutottak, ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta több patak szennyeződését. A víztározót nemcsak a hőerőmű használja, de a szomszédos, szintén a Mészáros Lőrinc kormánypárti oligarcha tulajdonában lévő keményítőgyár is ide engedi a szennyvizét. A hvg.hu úgy tudja, a hatóságok ennél a cégnél, a Viresol Kft-nél is szabálytalanságot állapítottak meg, méghozzá szabálytalan hulladéktárolást.

Nem a júliusi az utolsó szennyezési eset a Mátrai Erőmű körüli patakokban. November a helyiek szintén elszíneződött, habzó vízről számoltak be a Bene- és Nyiget-patakokban. Erről ottjártunkkor kollégánk saját szemével is megbizonyosodott. Ugyancsak ekkor a víztározó körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt. Egy kiszivárgott belső levél tanúsága szerint ebben az időben az erőmű dolgozói rosszullétről, hányásokról és a zsebükben elszíneződő pénzérmékről számoltak be.

A katasztrófavédelmi hatóságok és a kormányzat is többször hangsúlyozta, semmilyen emberi életre veszélyes szennyezés nem történt. A novemberi szennyezés – a határértéket átlépő több mérges gáz és a patakvízbe jutott szerves hulladék – a katasztrófavédelem is elismerte, de a felelősökkel kapcsolatban azóta sem szólalt meg. Az ügyben az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított.

Időközben az is kiderül, hogy a kormányzat visszavásárolja Mészáros Lőrinctől az egyébként is súlyosan légszennyező Mátrai Erőművet, amelynek bezárását a környezetvédő szervezetek és az LMP már jó ideje szorgalmazza. A hőerőmű 2017-ben, több nyereséges év után került az államtól a felcsúti oligarcha tulajdonába, ám sajtóinformációk szerint azóta veszteségesen működik, ez magyarázhatja, miért is akarja az újra állami tulajdonba venni a kormány.

Év eleji sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen úgy nyilatkozott, „tragédia” lenne, ha be kéne zárni az erőművet.

(Mérce / hvg.hu)

Címlapkép: Greenpeace