Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mészáros Lőrinc erőművének bezárását sürgeti az LMP

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mátrai Erőmű bezárását sürgette szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője, hangsúlyozva, hogy az ott dolgozók további foglalkoztatását biztosítania kell a kormánynak a fenntarthatóenergia-szektorban is. A politikus a Greenpeace környezetvédő szervezet állásfoglalására támaszkodva korábban írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában álló erőmű, valamint a kormány energiastratégiája kapcsán.

Az LMP hárompontos követelést fogalmazott meg a kormány felé:

  • mondják ki, hogy nem lesz üzemidő-hosszabbítás a Mátrai Erőműben
  • biztosítsa a munkások átképzését
  • jelöljön meg a magyar kormány egy céldátumot, amire teljesen szénmentessé teszi a magyar energiaellátást

Ungár kitért arra, hogy a Mátrai Erőmű jelenleg is nagyon sok embernek ad munkát, ám ezeknek a munkaköröknek nagy része még az esetleges üzemidő-hosszabbítással együtt is hamarosan megszűnnek.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő mátrai szénerőművet azért záratná be a Greenpeace, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb széndioxid-kibocsátást lehessen megspórolni. A szervezet szerint klímavészhelyzet van, sürgősen váltani kell a szén felhasználásról megújuló energiára, így az éghajlati válság kellős közepén a magyar kormánynak is felelősséget kell vállalnia.

A Mátrai Erőmű ugyanis amellett, hogy Mészáros Lőrinc eddigi legnagyobb cégfelvásárlása volt –  Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, bezárásával pedig felére csökkenhetne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása. A Greenpeace szerint egyébként is egyre kevésbé van szükség a Mártai Erőműre, mivel a naperőművek egyre több áramot termelnek Magyarországon is.

Ungár Péter június végén a környezetvédők álláspontjára támaszkodva írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez amelyben azt próbálta megtudakolni, hogy a kormány támogatja-e a szén kivezetését a magyar energiaiparból (beleértve a Mátrai Erőmű bezáratását is), illetve milyen intézkedésekkel helyettesítené a kormány a szénenergiát.

Cseresnyés Péter államtitkár válaszolt Ungár kérdésére, válaszban pedig arról értekezett, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg „vizsgálja” a szénkivezetés lehetőségét, ám maga is rámutatott arra, hogy a magyar állam a maga 26,2 százalékos tulajdonrészével csak kisebbségi birtokosa az erőműnek, így annak bezáratásáról a Mátra Energy Holding Zrt.-t kell kérdezni.

Emellett viszont arról is beszámolt Cseresnyés, hogy nincs még kormánydöntés arról, hogy a Mátrai Erőmű üzemidéjét meghosszabbítják-e, azaz része-e Mészáros Lőrinc erőműve a hosszú távú energiastratégiának.

Videónk alább megtekinthető Ungár Péter sajtótájékoztatójáról:

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt