Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kaszával, baltával tartotta rettegésben feleségét és lányát, letartóztatást rendelt el a bíróság

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Miskolci Járásbíróság elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki a gyanú szerint november óta terrorizálta családját, többször megverte, bezárta és megöléssel fenyegette őket – derül ki a bíróság vasárnapi közleményéből.

„A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított 2019. novemberétől kaszát, borotvát, kést tartott az ágya mellett, ezzel fenyegetve a sértetteket. Rendszeresen előfordult, hogy a közös lakás ajtaját bereteszelte, beláncolta, a kulcsot magánál tartotta, megakadályozva ezzel, hogy élettársa és a kislánya elhagyhassák az ingatlant. Később már dolgozni sem engedte el a nőt, ezért az asszony elvesztette az állását” – írja a közlemény.

Az esetre azután derült fény, hogy május 7-én a férfi megengedte élettársának, hogy ügyintézés céljából elhagyja a házat és magával vigye lányukat is. Felszólította őket, hogy siessenek haza, mert egyébként megöli őket. Mikor hazaértek az előszobában a gyanúsított által előkészített fejszét, baltákat és egy kartó, a teraszon egy csomóval ellátott kötelet találtak. Ekkor a két nő elmenekült, távozásuk után a férfi a lakásban tüzet gyújtott, ennek következtében az ingatlan kiégett és lakhatatlanná vált.

„A gyanúsítottal szemben személyi szabadság megsértése és zaklatás miatt indult eljárás, mely cselekmények akár 7 és fél évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. A bíróság álláspontja szerint a büntetés mértékére figyelemmel fennáll a veszélye annak, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Tartani lehet attól is, hogy a sértetteket tovább zaklatná, őket megfélemlítené, vallomásukat befolyásolná, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást” – derül ki a bíróság tájékoztatójából.

A nők ellen elkövetett, illetve családon belüli erőszak az utóbbi hetekben is a hazai közbeszéd középpontjába került, miután múlt héten a KDNP kezdeményezésére a parlamenti többség határozatban utasította el a nők elleni erőszak megfékezéséről szóló isztambuli egyezményt – melyet egyébként korábban a magyar kormány is aláírt.

A 2020-as évet a kormányzat eredetileg az áldozatsegítés évének nyilvánította, ám a koronaválság kezdete óta ez takaréklángra került. Az elmúlt időszak egyik legdurvább esete tavaly december közepén történt Győrben: egy 35 éves férfi 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát gyilkolta meg, majd magával is végzett. A győri kettős gyerekgyilkosság lépéskényszerbe hozta a döntéshozókat, ugyanakkor nőjogi szervezetek szerint az isztambuli egyezmény elutasítása is azt bizonyítja, a kormányzat nem elkötelezett az ügyben.

Becslések szerint hazánkban hetente egy nő veszíti életét párkapcsolati erőszak következtében, már 2020-ban is eddig 6 ilyen erőszakos halálesetről számolt be a sajtó, az esetek egy része pedig nem is kerül nyilvánosság elé.

A nem halálos kimenetelű erőszakesetek száma még ennél is nagyobb, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség. Ezekre vonatkozóan egyébként az isztambuli egyezmény is ajánlásokat, jó gyakorlatokat mutat fel.

Márciusban a Mérce egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mérce