Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó a munkaerő-kölcsönzőkben látja a kiutat a válságból, a szakszervezet szerint téved

Ez a cikk több mint 3 éves.

Stratégiai megállapodást kötött a Prohumán munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő céggel tegnap Szijjártó Péter.  A kormány a hétfői megállapodást megelőzően 84 céggel létesített stratégiai együttműködést, és ezzel is magyarázható, hogy az érintett cégek 25 ezerrel több munkavállalót foglalkoztatnak, és 5 százalékkal növelték a magyar cégek arányát a beszállítóik között – mondta el a tárcavezető.

A Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. több száz céggel működik együtt, és a 10 legnagyobb foglalkoztató egyike Magyarországon. A járványveszély felértékeli a munkaerő-gazdálkodásban szerzett tapasztalatokat, a kormány ezért a döntéshozatalban is számít Prohumán észrevételeire. – indokolta az együttműködést Szijjártó.

A Prohumán tulajdonosa a Profólió Projekt Tanácsadó Kft. és a lengyel Work Service S.A., a cég 2018-as nettó árbevétele meghaladta a 34 milliárd forintot. Zakor Sándor, vállalt ügyvezető igazgatója közreműködést ígért a kormánynak abban, hogy a lehető legkevesebb munkahely szűnjön meg, továbbá minél több munkaadó, és befektetés érkezzen külföldről.

„A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a közreműködésükre és a tapasztalataikra” – jelentette ki hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter.

A VDSZ szerint a Szijjártó Péter csak azt felejtette el, hogy a gazdasági zuhanás legelső lépése a nagyvállalatoknál a kölcsönzött munkaerőtől való szabadulás volt, ezzel a legkiszolgáltatottabbak pillanatok alatt utcára kerültek, köszönhetően a kölcsönbe adó cégek embertelen elbocsátásainak.

Ahogy arról a Mérce is beszámolt, a veszélyhelyzet kihirdetését követően alig 10 nappal már több nagyvállalatnál, például a Suzukinál is elbocsátották a munkaerő kölcsönző cégen keresztül foglalkoztatottakat.

Közülük sokaknak, a munkahely elvesztésével megszűnt a szállási lehetőségük is, így szószerint az utcára kerülve az egyébként is túlterhelt hajlékellátásba kényszerültek.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a megállapodásra reagáló közleményében kiemeli, nem véletlen, hogy Európában nem kedvelt az atipikus foglalkoztatásnak ez a formája a munkavállalók körében. Ezért is tiltakoztak több ízben a szakszervezetek, hogy Magyarországon a leglazább ez a foglalkoztatási forma, és a legtöbb visszaélés a Prohumán által is képviselt ágazatban tapasztalható.

„A kölcsönbe adók kedvelt „játéka” a több cégből álló cégcsoport működtetése, az egyszerűsített foglalkoztatás érdekében, hogy a legalacsonyabb áron lehessen embereket foglalkoztatni. Nyilvánvalóan ennek is köszönhető, hogy az „új partner” cég egyike azoknak a társaságoknak, amelyek a többszáz milliárdos iparággá fejlesztett munkaerő közvetítésből jelentős hasznot húznak. A Prohumán nettó árbevétele ugyanis a nyilvános cégadatok szerint 2018-ban meghaladta a 34 milliárd forintot.”

 A Szakszervezeti Szövetség szerint érdekes az is, hogy az a Prohumán lett stratégiai partner, aki ellen többször indítottak fekete foglalkoztatásért eljárást, miután 2016-tól minden évben találtak náluk be nem jelentett munkavállalót.

A VDSZ szerint az is sok mindent megmagyaráz, hogy a cég lengyelországi tulajdonosának kézbesítési megbízottja az a Nagy és Trocsányi ügyvédi iroda, aminek 2019-ig résztulajdonosa volt Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő, és ami többször is sikerrel pályázott kormányzati megrendelésekre. (Trócsányit az Európai Bizottság is összeférhetetlennek találta az ügyvédi irodához fűződő viszonya miatt, ezért nem kapott meg egy biztosi pozíciót.)

Ráadásul a 24.hu szerint a Prohumán egyke azoknak a cégeknek, amik több tízezer ukrajnai és szerbiai vendégmunkást közvetítettek ki Magyarországon az elmúlt években, a kormány segítségével.

„A VDSZ álláspontja továbbra is az, hogy nem a kiszolgáltatottabb munkavállalói pályát kell erősíteni, hanem az érdemi hozzáadott értékű munkahelyeket, valamint a munkahelyek védelme érdekében át kell dolgozni a jól láthatóan nem működő Munkahelyvédelmi Akciótervet. Erre már több ízben tett a szakszervezet javaslatot, de ha ez nem elég akkor csak körbe kellene nézni a szomszédos országok kormányainak eredményes munkahelyek százezreit megvédő intézkedéseinek listájában.”

„Ideje lenne a munkavállalókkal megkötni a stratégiai partnerséget!”

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor