Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányi végleg bukott, megvan Orbán új jelöltje a biztosi posztra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli az uniós biztosi posztra Magyarország, miután Trócsányi Lászlót hétfőn másodszor is leszavazta a jogi bizottság, írja a Reutersre hivatkozva a 24.hu.

Ahogy azt ma megírtuk: másodszor is leszavazta az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) Trócsányi László uniós biztosi jelölését. A volt magyar igazságügyi minisztert hétfőn délelőtt hallgatták meg másodszor Brüsszelben, hogy tisztázza az általa alapított ügyvédi irodához fűződő viszonyát, és beszámoljon az iroda kormányzati megrendeléseiről.

Végül 12 igen – 9 nem arányban döntött úgy másodszor is a szakbizottság, hogy összeférhetetlen Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a korábban általa alapított Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda kapcsán folytatott tevékenysége.

Trócsányit első alkalommal a múlt héten hallgatta meg a jogi szakbizottság, amikor is – bár a meghallgatás után Trócsányi azt nyilatkozta, hogy minden kérdésre transzparens módon válaszolt -, a bizottság akkor 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett összeférhetetlenséget állapított meg személyével szemben.

A mai döntés után kiderült az is: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke új biztosjelöltet kér Magyarországtól Trócsányi László és Romániától Rovana Plumb helyett, de még várja az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli hivatalos levelét az EP jogi bizottságának döntéséről. Orbán Viktor feltehetően ezért is választotta már ki az új jelöltet.

Úgy tűnik, Orbán Viktor elébe ment a felkérésnek, és máris új jelöltet tol be Trócsányi helyére.

Bár korábban felmerült az is, hogy Trócsányi helyére női jelöltet, Járóka Lívia vagy Győri Enikő EP-képviselőt küld a miniszterelnök, hogy ezzel is „kedveskedjen” Ursula von der Leyennek, végül úgy tűnik, Várhelyi mellett tette le a garast.

Várhelyi Olivér biztosabb jelöltnek tűnik, neve már kering néhány napja, mint B-terv, szakmai múltja is jelentős az EU-ban.Az elmúlt 25 évben uniós politikával foglalkozott az Európai Bizottságban, különböző minisztériumokban, illetve részt vett Magyarország EU-csatlakozásának megvalósításában is. 2014 óta Magyarország EU-hoz akkreditált nagykövete az állandó képviselet vezetőjének helyettese volt.

via 24.hu