Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másodszor is leszavazták Trócsányit, tovább csökkentek az esélyei a biztosi posztra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Forrásaink szerint másodszor is leszavazta az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) Trócsányi László uniós biztosi jelölését. A volt magyar igazságügyi minisztert hétfőn délelőtt hallgatták meg másodszor Brüsszelben, hogy tisztázza az általa alapított ügyvédi irodához fűződő viszonyát, és beszámoljon az iroda kormányzati megrendeléseiről.

A Mérce úgy értesült, 12 igen – 9 nem arányban döntött úgy másodszor is a szakbizottság, hogy összeférhetetlen Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a korábban általa alapított Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda kapcsán folytatott tevékenysége.

Trócsányit első alkalommal a múlt héten hallgatta meg a jogi szakbizottság, amikor is – bár a meghallgatás után Trócsányi azt nyilatkozta, hogy minden kérdésre transzparens módon válaszolt -, a bizottság akkor 11 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett összeférhetetlenséget állapított meg személyével szemben. Itt azonban nem zárult le Trócsányi ügye a jogi szakbizottságnál: az Európai Parlament elnökének kérésére ma újbóli meghallgatást tartottak ügyében, ám ezen ismét elvérzett a magyar jelölt.

Szeptember 9-én mutatta be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a biztosjelöltek végleges névsorát, amelyből kiderült, hogy a magyar jelölt Trócsányi László volt igazságügy miniszter lett, akinek  a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót ajánlották fel, ehhez azonban előbb szükség lett volna a következő Európai Bizottság tagjainak pénzügyi érdekeltségeit vizsgáló jogi szakbizottság jóváhagyására is.

Trócsányi biztosi jelöltségéről a jogi szakbizottság döntésétől függetlenül Ursula von der Leyen fog döntetni, mielőtt a Parlament tagjai szavaznak arról, hogy jóváhagyják-e a biztosi testület egészét. Trócsányinak holnap – mint bővítési biztosjelöltnek – még egy további meghallgatáson, az EP külügyi bizottságának meghallgatásán kell részt vennie, hogy ismertesse a pozícióval kapcsolatos elképzeléseit, és megválaszolja a képviselők kérdéseit.

A Euronews szerint a mai döntés azt is jelenti, hogy nem engedik tovább Trócsányit a keddi meghallgatásra a külügyi bizottságban., meghallgatása valószínűleg elmarad vagy későbbre tolják.

Nem csak Trócsányi esetében állapított meg összeférhetetlenséget a JURI: hasonlóan döntöttek a román Rovana Plumb biztosjelölt esetében is, aki közlekedési portfóliót kapta volna meg, de nem számolt el két, összesen egymillió euró, vagyis több mint háromszázmillió forint értékű kölcsönnel.

Arról hogy miért utasította el Trócsányi jelöltségét, a bizottság még a múlt heti döntés után levélben tájékoztatta az EP elnökét. Szerintük aggályos

  • a biztosjelölt többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában, akiket utólag ott szabadon engedtek az USA előzetes kiadatási kérelme ellenére;
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II. atomerőművel kapcsolatos 2018. évi (a Miniszterelnökséggel kötött — a szerk.) szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának abban az időben, amikor a biztosjelölt továbbra is a cég 12,6% -át birtokolta.