Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gajda Pétert jelöli az MSZP az összeférhetetlenséget és vagyonnyilatkozatokat ellenőrző fővárosi bizottság elnökének

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gajda Péter kispesti polgármestert jelölte az MSZP a főváros Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság képviselőtagjának és elnökének – tudta meg a 444. Mivel az eddigi elnök és tag, Szaniszló Sándor az év elején kilépett az MSZP-ből, majd átült a DK-ba, egyben az ő visszahívását is kérik.

A lap a hírrel kapcsolatban felkereste a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztályát, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a bizottsági kinevezések esetében a tagokat, elnököket a pártok delegálják és jelölik, a korábbi megállapodások szerint ez a bizottsági hely pedig az MSZP-nek jár.

„A főpolgármester, ahogyan más pártok fővárosi frakciói esetében sem, nem szól bele ebbe, elfogadja a frakciók jelölését”

– áll a főváros válaszában. Bár a járvány miatt nem ül össze a Fővárosi Közgyűlés, így továbbra is Karácsony Gergely főpolgármester gyakorolja annak hatáskörét, de az előterjesztésekről egyeztet a frakciókkal.

Míg az MSZP szerint Gajda Péterrel szemben semmiféle ténybeli, megalapozott vád nem áll rendelkezésre, ő „Kispest köztiszteletben álló polgármestere, aki 2006 óta élvezi a kerület választóinak bizalmát”, a sajtóban megjelent vádakra pedig az önkormányzat eddig minden esetben tételes választ adott, a Momentum már kevésbé tartja jó ötletnek a jelölését.

A párt emlékeztet: az év elején az LMP-s Ferenczi István és a Momentum helyi képviselője és átláthatósági tanácsnoka, Paróczai Anikó kezdeményezésére alakult vizsgálóbizottság Kispesten, hogy az elmúlt évek lehetséges visszaéléseit teljes részletességgel feltárja.

„A Momentum fővárosi frakciójának tagjaiként abban bízunk, hogy amíg ez a vizsgálóbizottság be nem fejezi a munkáját, az MSZP más személyt jelöl a fővárosi ügyrendi bizottság élére”

– írják.

Mint arra a Momentum is utalt, Gajda Péter jelölése azért különösen érdekes, mert a tavalyi önkormányzati választási kampány idején több korrupciógyanús ügyre is fény derült Kispesten. Előkerült többek közt egy felvétel (az MSZP-ből azóta kizárt) Lackner Csaba képvsielőről, amint feltehetően korrupciós ügyekről beszél. A felvételen elhangzik például Gajda Péter és Kispest vagyongazdálkodási cégének vezetője, Kránitz Krisztián neve is, azt pedig maga Lackner közli:

„aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye.”

A gyanús ügyletekkel kapcsolatban ugyan folyamatosan vizsgálódik a Momentum és az LMP helyi képviselője, a kispesti ellenzékben azonban nem teljes az összhang. Bár Ferenczi javaslatára megalakult a Momentum által is említett korrupcióellenes vizsgálóbizottság, a képviselő szerint a testület „kiherélte” az eredeti javaslatát. Majd – ahogy arról nemrég beszámoltunk – az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Fidesz-KDNP egyöntetű nem szavazattal akadályozták meg, hogy a bizottság munkáját a Ferenczi által javasolt szakértők segítsék.

A 444 felkereste Ferenczi Istvánt is, aki szerint

„Karácsony Gergely és az őt támogató fővárosi frakciók újabb lehetőséget kaptak, hogy az ellenzéket érintő korrupciógyanús ügyekben válasszanak a felelősségvállalással járó konfliktusok és a felelősség hárítása között”.

A képviselő úgy véli, „Gajda Péter és csapata az őket érintő, korrupciógyanút felvető hírek kapcsán a tagadás és a terelés bevált módszereihez folyamodtak”.

Ahogy arról a Mércén is többször írtunk, a Lackner Csabáról nyilvánosságra került felvételek mellett több korrupciógyanús esetre is fény derült Kispesten az utóbbi hónapokban. A 24.hu egy lehetséges Fidesz-MSZP összejátszásról számolt be, a Gajda Péter lemondását követelő Hadházy Ákos adatkéréssel fordult a kispesti önkormányzathoz (és nem találta megnyugtatónak a látottakat), valamint Ferenczi István január végén jelentette be, hogy Közbeszerzési Hatósághoz fordult a kispesti közétkeztetés verseny nélküli kiszervezése miatt.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd