Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fontos megállapodás született az Audinál: elbocsátás nem lesz, a napokban a termelés is újraindul

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megállapodott a foglalkoztatottak munkahelyeinek hosszú távú megőrzéséről az Audi Hungaria Zrt. az Audi Hungaria Független Szakszervezettel (AHFSZ).

2020.március 23. óta az egész Volkswagen Konszernnél leálltak a gyártósorok, és a legtöbb dolgozónak otthon kellett maradnia. És bár a korlátozások az Audi Hungaria számára is súlyos gazdasági következményekkel jártak, végül sikerült olyan megállapodást kötniük az AHFSZ-szel, aminek eredményeképp megőrizhetik a munkahelyeket (vagyis elbocsátások nem várhatók), és a munkavállalók havi jövedelme sem változik.

Az AHFSZ közleménye a megállapodásról itt olvasható:

Ez azonban csak úgy tud megvalósulni, hogy például a korábbi megállapodástól eltérően a 13. havi juttatás kifizetését pótszabadságra váltják át.

Az Audi és a szakszervezet március 18-án állapodott meg hosszas tárgyalás után a bérekről. Ennek értelmében a következő 3 évben átlagosan 36 százalékkal nő a munkavállalók jövedelme a vállalatnál, amelyből az idén 12,5 százalékos lesz a növekedés. A bérmegállapodás egyebek mellett tartalmazta az inflációkövetést, évente egyszeri alkalommal 130 ezer forint szabadon választható kifizetést, valamint egy, a foglalkoztatás biztonságát támogató intézkedéscsomagot is.

Czechmeister Mónika, az Audi kommunikációs vezetője emlékeztetett arra is, hogy a járvány miatt alig néhány nappal a megállapodás megszületése után, március 23-án teljesen leállt a termelés a gyárban. A motorgyár termelése április 14-én indult újra részlegesen, a napokban pedig további motorgyártó sorokon kezdtek el dolgozni, egyelőre egy műszakban.

A járműgyártás várhatóan a napokban elindul.

Czechmeister Mónika jelezte, hogy a mostani megállapodással biztosítani tudják, hogy a koronavírus-járvány miatti termelésfelfüggesztésből eredő gazdasági károkat enyhítsék, ezáltal megőrizzék a munkahelyeket.

Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben komplex intézkedéscsomagot valósított meg a vállalat annak érdekében, hogy munkavállalók a jövőben is biztonságosan végezhessék munkájukat.

(MTI/Mérce)