Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt iraki célpontot lőtt válaszcsapásként az USA éjszaka, miután megölték két katonájukat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután szerda este rakétasortüzet nyitott az iraki haderő az USA egy Bagdadtól északra fekvő bázisára, valamint a támadás során két amerikai és egy brit katona is meghalt és tucatnyian megsebesültek.

Magyar idő szerint péntek éjfél után nem sokkal az amerikaiak válaszcsapást adtak le, melynek során öt Hezbollahhoz tartozó fegyverraktárat vettek célbe amerikai harci repülőgépek.

A légi csapásokat a brit haderő támogatásával hajtották végre, egyelőre nem tudni, hogy a támadásnak hány áldozata van. Egy, a Hezbollahhal összeköttetésben álló helyi tévécsatorna két halott szövetségi rendőrről, egy reptéri munkás civil áldozatról és négy sebesült félkatonai harcosról számolt be. Az iraki kormány egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

„Az Egyesült Államok nem tolerálja az embereink, érdekeink vagy szövetségeseink elleni támadásokat.

Ahogyan azt meg is mutattuk az elmúlt hónapokban, minden szükséges intézkedést megteszünk, hogy megvédjük csapatainkat Irakban és a régióban.”

– jelentette ki Mark T. Esper amerikai védelmi miniszter a pénteki támadás után kiadott közleményében.

A védelmi minisztérium egy tisztviselője szerint a most leadott csapásokat kifejezetten büntetésnek és válasznak szánták a szerdai erőszakra, de nem az Iránnal való konfliktus eszkalálódásának elősegítése a cél. Ugyanezt erősítette meg egy másik, a hadseregben dolgozó névtelen tisztviselő: felhívta a figyelmet arra, hogy a támadások kifejezetten éjszaka történtek, minden valószínűség szerint amiatt, hogy a lehető legkevesebb legyen a civil áldozatok száma.

„A Kataib Hezbollah iráni proxycsoport az egyetlen olyan csoport, amelyről ismert, hogy korábban ilyen mértékű indirekt támadást hajtott végre az USA és iraki koalíciós erőivel szemben.”

– mondta Kenneth McKenzie, az amerikai Központi Parancsnokság vezetője a Szenátus egy bizottságának.

A válaszcsapással most célba vett Hezbollah (arról, hogy ők kik, itt írtunk bővebben) csütörtökön adott ki közleményt, melyben örömüket fejezték ki az amerikai katonák szerdai megölése miatt. A szervezet tagadja felelősségét a mostani eseményekhez kapcsolódóan, ahogy közleményükben fogalmaznak, a szerdai csapás egy „precíziós dzsihádi művelet” volt. Utaltak arra is, hogy remélik, növekedni fog az Irakban lévő amerikai katonai jelenlét elleni műveletek száma. Jelenleg is még több mint ötezer iraki katona állomásozik az országban.

Bár már Szulejmáni meggyilkolását követően hadüzenetet küldtek az amerikaiaknak,

tíz nappal ezelőtt a Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah újból fenyegetéseket tett az Irakban lévő amerikai létesítmények és az amerikaiakkal együttműködő irakiakkal szemben.

Ezt követően március 11-én, szerdán harminc darab 107 mm-es Katyusha rakétát lőttek átalakított teherautókról a Bagdadtól nagyjából 25 km-re északra fekvő, az Iszlám Állam újjáéledésének megakadályozásán dolgozó amerikai koalíció által használt Camp Taji bázisra. Ezek közül 18 találta el az amerikai létesítményt, a két amerikai és egy brit halotton kívül 12 katona sérült meg, ők szintén az amerikai koalícióhoz tartoznak, de nem mind amerikaiak.

Később, a támadás után néhány órával elő is került egy Camp Tajitól néhány kilométernyire lévő rakétával felszerelt teherautó, amiről lőhették a rakétákat.

Donald Trump amerikai elnököt csütörtökön kérdezték arról, lesznek-e válaszcsapások a szerdai támadásra, akkor az elnök kikerülte a válaszadást:

„Fogalmazzunk így: majd kiderül.”

Egy iraki katonai tiszt elmondása szerint valójában a szerdai támadást követően már alig néhány órán belül a Hezbollah szíriai táboraira mért légi csapásokkal felelt az amerikai koalíció a történtekre. Az amerikaiak ezen csapások elvégzését nem vállalták magukra, a hivatalos narratíva a mostani támadást kezeli válaszlépésként.

Egy amerikai hadseregnél dolgozó tiszt arról számolt be, hogy Szulejmáni halála óta rendszeresen érik rakétatámadások a támaszpontjaikat, ezek legtöbbje azonban hatástalan, valamint egy további támadás okozott kisebb károkat a bagdadi amerikai nagykövetségen.

December végén vádolták meg a most célpontok között szereplő Hezbollahot, hogy rakétatámadással öltek meg egy amerikai vállalkozót – ez a rakétatámadás vezetett aztán Kászim Szulejmáni január eleji meggyilkolásához és ahhoz, hogy a közel-keleti eszkalációs eseménysorozat eredményeképpen az év elején csupán egy hajszál választotta csak el az Egyesült Államokat és Iránt a háborútól. A Hezbollahnak tulajdonított rakétatámadás után még akkor a Hezbollah öt bázisát támadták meg az amerikaiak, aztán Szulejmáni megölésének másnapján a bagdadi amerikai nagykövetséget érte rakétatámadás, valamint amerikai légi támaszpontokra is rakátékat lőttek. Az eszkaláció részeként az iraki parlamentben határozatot hoztak a külföldi (főként amerikai) katonák Irakból való kiutasításáról is.

(BBC, New York Times, Wall Street Journal)
Címlapkép: Twitter / @arwaib