Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rakétatámadás ért egy amerikai légi támaszpontot Irakban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legalább nyolc lövedék csapódott be vasárnap este az iraki Balad légibázison, ahol amerikai katonák is állomásoznak, írja az Al-Jazeera. Három iraki katona megsérült a támadásban.

A Bagdadtól körülbelül 80 kilométerre északra lévő légibázist az amerikai helyőrség nagy része már elhagyta sajtóértesülések szerint. A lövedékek egy része a kifutópályát, más része a kaput találta el.

Mohammed Khalil, az észak-iraki Szalah al-Din tartomány rendőrségének egyik tisztje az Al-Jazeerának azt nyilatkozta:

„Három kaput őrző iraki katona sérült meg a támadás következtében.”

Egyelőre senki se vállalt felelősséget az akcióért, amelyben a Reuters iraki katonai forrásai szerint négyen is megsérülhettek. Az utóbbi hetekben Irán és az Egyesült Államok között komoly feszültség alakult ki, miután utóbbi célzott támadásban kivégezte Kasszem Szulejmáni tábornokot, az iráni Kudsz milícia parancsnokát.

Az irániak megtorlásul a hét elején két amerikai légibázist támadtak rakétákkal, köztük a mostani támadás célpontját, a Balad Légibázist.

A Mérce is beszámolt korábban arról a katyusás támadásról, amelynek során Bagdad amerikaiak által ellenőrzött, a nagykövetséget is magába foglaló „zöld zónáját”, és az iraki és amerikai haderő által közösen használt, Bagdadtól északra található Balad légitámaszpontot is támadás érte múlt hét szombaton.

A támadásokat annak a Kathaib Hezbollah nevű milíciának tulajdonítják, akiknek vezetője december 31-én megostromoltatta az amerikai nagykövetséget az egy nappal korábbi, amerikai precíziós légicsapások után. Ez a vezető január 2-án az iráni Forradalmi Gárda „Al-Qudsz” Brigádjának vezetőjével, Kasszem Szulejmánival együtt vesztette életét a Donald Trump elnök által elrendelt, gyilkos dróncsapás során.

Cikkünk frissül.

 

 

 

Címlapkép: Jonathan Hill, Naval Support Facility Deveselu / CNIC