Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A CNN amerikai hírcsatorna Irán által támogatott iraki milíciáknak tulajdonított 2 katyusás és aknás támadást, amelynek során Bagdad amerikaiak által ellenőrzött, a nagykövetséget is magába foglaló „zöld zónáját”, és az iraki és amerikai haderő által közösen használt, Bagdadtól északra található Balad légitámaszpontot is támadás érhette.

A harmadik robbanást Bagdad al-Dzsadaríja nevű kerületében valószínűleg robbanó aknák okozták, innen a korai hírek öt sérültről szólnak.

Az Al Arabiya English képeinek tanúsága szerint a zöld zónában komoly károk keletkezhettek, autók is kiégtek, míg Baladból sérült iraki katonákról érkeztek az első hírek.

A CNN helyszíni tudósítója arról is beszámolt nemrég, hogy a támadásokat annak a Kathaib Hezbollah nevű milíciának tulajdonítják helyi, amerikai források, akiknek vezetője december 31-én megostromoltatta az amerikai nagykövetséget az egy nappal korábbi, amerikai precíziós légicsapások után. Ez a vezető január 2-án az iráni Forradalmi Gárda „Al-Qudsz” Brigádjának vezetőjével, Kasszem Szulejmánival együtt vesztette életét a Donald Trump elnök által elrendelt, gyilkos dróncsapás során.

Trump: Heteken belül súlyos ellencsapás érkezhet Irántól

Donald Trump az amerikai Kongresszus felé ugyancsak magyar idő szerint ma este jelezte, hogy az amerikai katonai hírszerzés információi szerint heteken belül nagyszabású katonai ellencsapásra számíthatnak a Közel-Keleten Irán részéről Szulejmáni meggyilkolása miatt, ennek során pedig a ballisztikus rakéták bevetése sem zárható ki.

A nyugati hatalmak és Irán 2015-ös, mára Trump által felrúgott megegyezése értelmében Irán az év elejéig nem dúsított uránt hadi célokra, így feltehető, hogy funkcionális nukleáris töltetekkel jelen pillanatban sem rendelkezik az ország hadereje.

Az amerikai háborúellenes erők eközben már aktivizálódtak, és ezekben az órákban is több ezer ember tüntet New York Cityben és Washington DC-ben az Irán és Irak elleni háborúk megelőzéséért.

Címlapkép: DH, Twitter