Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálatot indít a médiatanács Niedermüller Péter „fehér keresztény heteró”-zása miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vizsgálatot indít a médiatanács az ATV-vel szemben Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármesterének január 23-ai, A nap híre című közéleti műsorban elhangzott kijelentései miatt. Ez az a műsor, ahol Niedermüller a következőket mondta:

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. (…) Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből, mondom csöndesen nektek.”

Kijelentése ellen nagy kormánypárti ellenállás bontakozott ki, Bayer Zsolték tüntetést is szerveztek a rasszizmus ellen. Erről később azt írtuk, csupán egy dologra volt jó: hogy a gyűlölet elleni fellépés hazug álcájába csomagolva újabb gyűlöletre hergeljen. Ehhez kapcsolódóan a Mérce körüljárta azt is, hogy a „gyűlölet” fogalma miért rossz ellenzéki fegyver.

Az NMHH egyúttal bejelentette az ATV-vel szembeni vizsgálaton felül azt is, hogy ötszázezer forintra büntették az RTL Klubot is amiatt, hogy tavaly októberben a Reggeli című műsorukban egy, a műsort támogató diétás étkezéssel foglalkozó magyar cég termékét túl részletesen, vásárlásra ösztönözve mutatták be. Ezen felül a Balaton Televíziót is 55 ezer forintra büntették szintén a műsortámogatási szabályok megsértése miatt. Ők az Egy csepp az egészségért című műsorukat támogató egészségügyi intézetről reklámnak minősülő információkkal beszéltek, szolgáltatásaikat olyan részletesen mutatták be, hogy ezzel a nézőket azok igénybevételére ösztönözhették.

Közölték azt is, hogy „a médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét”.

Tavaly decemberben szavazták meg a médiatanács tagjait újabb kilencéves időszakra, akkor derült ki, hogy Hankiss Ágnes, Budai László, Meszleny László és Szadai Károly ülhet be a Halász János által vezetett ötfős testületbe.

A médiatanács ellen gyakran tiltakoznak az ellenzéki képviselők, ugyanis 2011-től kezdődően kizárólag fideszes képviselők felügyelik a magyar médiahelyzetet,

ők döntenek a közmédia vezetőiről és a frekvenciapályázatokról, illetve felügyeleti jogkörrel is bírnak annak érdekében, hogy a média „biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését”.

Ugyanez a testület az, ami bár most Niedermüller Péter kijelentése kapcsán vizsgálatot indít, egyúttal szerintük nem volt probléma például azzal, hogy a HírTV-s Sajtóklubban Huth Gergely, a Vadhajtások főszerkesztője Bayer Zsolttal, Gajdics Ottóval és Bencsik Andrással Kocsis-Cake Olivio párbeszédes képviselő származásán gúnyolódott, kétségbe vonva a politikus magyar identitását, vagy éppen azzal sem, hogy az MTVA csak a saját álláspontjáról számolt be azzal az esettel kapcsolatban, amikor az ellenzék képviselői bementek a székházukba tavalyelőtt a rabszolgatörvény elleni tüntetéshullám idején. De védtek már be egyenesen a melegek kigyógyításáról szóló M5-ös műsort is. Sőt, a gyerekek fenekelése is rendben van.

(MTI, Mérce)

Címlapkép: ATV Magyarország YouTube