Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Médiatanács szerint lehet fenekelésre buzdítani a tévében

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az NMHH nem talált kifogásolnivalót az Appra Magyar című TV2-s műsor első adásában, amelyben a meghívott celebek arról beszéltek, néha egy pofon elcsattanhat a gyerek arcán, egy felszólaló szakértő pedig azt mondta, arcon nem, de fenéken vagy kézen meg szabad ütni a gyereket.

A novemberi műsorban Kasza Tibor például azzal viccelődött, hogy a gyereket apaként nem szabad megütni, szólni kell az anyának, hogy ő üsse. Schobert Norbert is elmondja, hogy szerinte egy pofon még nem verés, és néha belefér.

Ezzel Liptai Claudia műsorvezető is egyetértett, hiszen szerinte a gyerekeket nehéz megregulázni, de felhívja a közönség figyelmét arra, hogy 2015 óta gyermekbántalmazásnak számít a pofon.

A műsorban megszólaltatták Jávori Ildikó pszichopedagógust is, aki egy kicsit szigorúbb álláspontot képviselt. Szerinte pofozni semmiképpen nem szabad a gyereket, mert az megszégyenítő és rombolja a gyerek önbizalmát. Egy ütés azonban szerinte nagyon ritka esetben megengedhető lehet, de nem arcra, csak fenékre, karra, vagy combra. Az ilyen ütés azért más szerinte, mert nem megalázó vagy megszégyenítő, pusztán egy figyelmeztetés- szemben a pofonnal.

A műsör miatt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Párbeszéd párt is a Médiatanácshoz fordult.

A Hintalovon alapítvány ma kapott választ az NMHH-tól, amiből az derül ki, a hatóság szerint nem igaz, hogy a műsor „jogszerű és társadalmilag elfogadható magartásként” mutatta volna be a műsor a gyermekbántalmazást.

A hatóság megállapítása szerint a műsorban megszólaló szakértő nem a fizikai fenyítésről beszélt, és „a gyermek érdekében történő fizikai ráhatást” tartja elfogadhatónak, ami nem okoz fizikai fájdalmat. Ez a Médiatanács szerint rendben van.

Forrás: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány facebook

A Hintalovon úgy kommentálta facebook-oldalán a döntést, hogy ” A gyermekvedelmi törvényt ki lehet kukázni.”

Az adás miatt a Párbeszéd is feljelentést tett, szerintük a műsorban bűncselekményre való felhívás történt. Közleményükben a következőt írják:

„Tudjuk, hogy ebben az országban minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apja verte az anyját és évente több ezer gyermek válik súlyosan veszélyeztetetté a bántalmazások miatt. Ezek az esetek pedig mind rávilágítanak arra, hogy a kormány teljesen lerohasztotta a gyermekvédelmi ellátást, a jelzőrendszer működésképtelen, a bántalmazások jelentős része ezért ki sem derül.”