Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

WHO: a koronavírus az influenzánál kevésbé hatékonyan terjed, és meg is lehet fékezni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden arról beszélt, hogy bár a koronavírus halálosabb, mint a szezonális influenza, ugyanakkor viszont kevésbé gyorsan terjed, és meg is lehet fékezni.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz elmondása szerint

a koronavírus hordozói kevésbé fertőzőek a lappangási időszak alatt, mint az influenza hordozói.

Tehát a tüneteket még nem produkáló fertőzöttek nem jelentős terjesztői a koronavírusnak. A kínai adatok alapján a koronavírussal diagnosztizáltaknak csupán az 1 százaléka olyan, akiknek még nincsenek tüneteik, és többségüknél ezek pár nap után jelentkeznek is.

A főigazgató összefoglalójában kitért arra is, hogy

a koronavírus megfékezhető, ellentétben az influenzával.

Ez annak köszönhető, hogy az influenzánál nem végeznek kontaktkutatást (tehát nem térképezik fel, hogy a beteg pontosan mikor és hol kapta el a fertőzést, valamint, hogy kikkel érintkezett azóta), míg a koronavírusnál igen- legalábbis „el kellene végezni” Gebrejeszusz szerint, mivel ezzel „meg lehet előzni a fertőzések terjedését és életeket lehet menteni”.

A WHO főigazgató a jó hírek mellett említett néhány rosszat is: például, hogy a koronavírus halálosabb az influenzánál. Míg az utóbbinál kevesebb mint 1% a halálozási arány, addig előbbinél ugyanez 3,4%. Emellett a koronavírusnak még nincs védőoltása – bár több mint 20 különböző vakcinán dolgoznak jelenleg -, plusz ellentétben az influenzával, még senki se vált immunissá a vírussal szemben.

Beszédének a végén Gebrejeszusz a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta: a kialakult helyzetet

„nem tudja a WHO, vagy egyetlen iparág egyedül megoldani. Mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk azért, hogy az összes ország meg tudja védeni azokat [az egészségügyi dolgozókat], akik megvédenek minket.”

A keddi nap folyamán világszerte tovább nőtt a fertőzöttek száma (összesen 92 816 megbetegedésről tudunk és 3159 halálesetről) és további 9 ország jelentette, hogy náluk is megjelent a vírus: Ukrajna, Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország. Különösen Iránban súlyosbodik a helyzet, ahol már 2336 fertőzött van, 77-en meg is haltak. A járvány gyors terjedésének lassítása reményében az országban 54 ezer elítéltet ideiglenesen szabadlábra helyeznek (azok közül, akiknek negatív lett a tesztje).

Európán belül a brit kormány kedden bejelentette, hogy 20 százalékos fertőződési arányra készít terveket (ott jelenleg 51 betegről tudnak), Franciaországban 204 beteget regisztráltak (egy nap alatt ez a szám 60-nal emelkedett), emiatt pedig több mint 120 iskolát bezártak. Olaszországban mindeközben 2263 pozitív esetet regisztráltak, a halottak száma pedig 79-re emelkedett.

Magyarország szempontjából fontos hír volt, hogy Csehországban regisztráltak egy koronavírusos és egy koronavírus-gyanús beteget, akik az országba érkezésük előtt áthaladtak Magyarországon. Az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi szakemberei folyamatosan tájékozódnak cseh kollégáiknál és teljeskörű vizsgálatot folytatnak, mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján.

Címlapkép: MTI/Varga György