Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindult a parlament tavaszi ülésszaka, Hadházy Ákost ki is tiltotta Kövér – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, február tizenhetedikén kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka, ilyenkor hagyományosan a kormány tagjai is felszólalnak az országgyűlésben, hogy ott is kiadják az elkövetkezendő időszakra vonatkozó irányt.

A mostani ülésszak idején, mely egészen a nyári szünetig tart majd, több témáról is szó esik várhatóan a kormány és a Fidesz-KDNP eddigi idei kommunikációja alapján.

Ott vannak a kártérítési ügyek – az év eleje szinte másról sem szólt, mint hogy a kormánypártok prominensei és a kormány tagjai az iskolai szegregáció miatt kártérítésre jogosult romák, valamint a börtönviszonyok miatti kártérítésre jogosult börtönlakók, valamint a „börtönbiznisz” ellen uszítsanak. Vélhetően a mai alkalmat sem fogják kihagyni.

Fontos továbbá, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter az egyre sokasodó, nem egyszer tragédiába torkolló családon belüli erőszak-ügyek miatt kénytelen volt nyilvánosság elé állni, és bejelenteni, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. Noha az egyelőre nem látszik, hogy a kormány milyen valós intézkedéseket szándékozik tenni a családon belüli erőszak visszaszorítására, vagy az áldozatok segítésére, az új ülésszak során megtudhatunk egy-két dolgot a kérdésről.

Azt se feledjük, hogy idén úgy tűnik, a kormánypártok végrehajtják várva várt zöld fordulatukat. Bár leginkább egyelőre szavakban tűnnek zöldnek, hisz az nem látszik, hogy hajlandóak lennének-e korlátozni a gazdaság fontos lábát jelentő multikat, és a kishantosi gazdaságot felszámoló mezőgazdaság-politika sem úgy néz ki, mely meg fogja menteni a bolygót és elősegítené a fenntarthatóbb mezőgazdaságot, azt már tudjuk, hogy 2022-től kizárólag villanybuszokat vehetnek a települések helyi tömegközlekedés céljából. Kíváncsian várjuk, hogyan lesz ebből klímavédelem, talán erről is esik majd egy-két szó.

Lesznek napirend előtti felszólalások, azonnali kérdések interpellációk, úgyhogy mozgalmas napnak nézünk elébe. Mi mindenesetre percről  percre követjük az eseményeket, tartsatok velünk!

Az országgyűlés élő közvetítését pedig az alább tudjátok nézni:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A parlament ma még egy Katarral kötendő nemzetközi megállapodásról és a polgári légi közlekedést érintő szabálymódosításokról folytat vitát.

Mi most zárjuk a percről percre tudósításunkat, köszönjük a figyelmet!

A Mérce tartalmai mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők, de nem ingyen készülnek. Így ha szeretnétek, hogy máskor is beszámolhassunk a legfontosabb politikai eseményekről, támogassatok bennünket!

Jussanak el mindenhova a Mérce hírei!

Ellenzéki képviselők közösen tartottak sajtótájékoztatót a szájzártörvényről, miután az interpellációk alatt kivonultak a parlamenti patkóból.

Szabó Tímea a Párbeszédből elmondta, a szájzártörvény célja, hogy megfélemlítsék az ellenzéki képviselőket, arról van szó, hogy Kövér László, Orbán Viktor és a Fidesz nem tudják elviselni, hogy az egyesült ellenzék az emberek valódi problémáira keresik a válaszokat.

Nem bírják elviselni, hogy nem hagyják szó nélkül a hazudozást, mellébeszélést és bujkálást, azonban elmondta, nem fog meghátrálni az ellenzék. Nem fogják befejezni a Kövér által illetlennek ítélt szavak használatát, és nem fogják befejezni a köztévé ellenőrzését sem, ahogy továbbra is az embereket fogják képviselni.

Nem hagyják szó nélkül a szájzártörvényt sem, mely véleményük szerint Alaptörvénybe ütközik, ezért közösen beadják keresetüket, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

Kövér László képviselőket sújtó büntetései rendkívül aggályosak, ugyanis a szabályozás értelmében oly mértékben korlátozhatják a képviselőket, hogy az akadályozhatja őket munkájuk elvégzésében. Szintén aggályos, hogy lehetőség nyílik a szavazati jog elvételére, valamint hogy a szavazati jogot átruházhatják a képviselők.

Például hozta fel Szabó, hogy amennyiben az egész Párbeszédet kitiltják, akkor nem lenne kire átruházni a szavazati jogát. Ez azonban jogellenes, és bizonyos benne, hogy az alkotmánybíróság el fogja kaszálni a módosított törvényt.

Véleménye szerint Kövér fegyelmező eszközként fogja használni a szájzártörvényt, és az ellenzéki képviselők ellen szándékozik alkalmazni azt.

Kifejtette, a Fidesz fél, Kövér pedig fenn akarja tartani a látszatot, hogy demokrácia van, de az egyesült ellenzék még jobban fogja képviselni az emberek érdekeit, és mennek tovább azon az úton, melyet október 13-án a választók kijelöltek nekik, 2022-ben pedig leváltják a kormányt.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője kifejtette, pártja sem támogatja ezt a törvényt, a Fidesz semmibe veszi a választók akaratát, mert 2018-ban a választók 52 százaléka ellenük szavazott, most mégis az ő hangjukat, az ellenzék munkáját kívánják teljesen ellehetetleníteni. Mint mondta,

„az ellenzék eltűrt személy, de csak akkor, ha nem csinál semmit.”

Emlékeztetett, a kettős mérce korábban is megvolt – a rabszolgatörvény elleni közös tiltakozást, mely az ellenzéket összehozta, szintén megelőzték törvénytelenségek, mint a módosítók lesöprése, szómegvonás az ellenzéki képviselőktől a vita során, stb.

Azt is hozzátette, mikor az MTVA-ban voltak, birtokvédelmi eljárást indítottak ellenük, mikor be akarták olvastatni az öt pontjukat, ez is az előzménye volt annak, hogy ilyen szigorú korlátok közé szorítják a képviselők munkáját. Mindazonáltal a bíróság kimondta, hogy a tévében nem követtek el jogsértést, sőt, azok követték el, akik korlátozták és kidobták őket az épületből.

Végezetül kifejtette, mindent meg fog az ellenzék tenni azért, hogy ne félemlíthetsék meg őket, majd kiadta a jelszót:

„összefogás van, összefogás lesz, és 2022-ben a Fidesz fog ellenzékbe kerülni.”

A jobbikos Lukács László György elmondta, Orbán Viktor, és az ő „házmesterként viselkedő cimborája” téved, ha úgy gondolja, hogy el lehet hallgattatni a Jobbikot és az ellenzéket. A parlamenti patkó nem a Várkert bazár, itt az ellenzéki képviselőkön keresztül a nép tudja hallatni a hangját, és nem lehet felcsúti buszokkal lezárni a terepet – utalt vissza a miniszterelnöki évértékelőre, mikor épp hogy ez történt. Mind a törvény vitájánál, mind a szavazásnál elmentek a végsőkig, és most is elmennek a szájzártörvény elleni tiltakozás során, mikor az Alkotmánybíróság elé viszik.

Úgy gondolják, az Alkotmánybíróság ki fogja mondani, hogy a törvény semmis.

Az ellenzék minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy az emberek hangját elhallgattató jogszabályt ne alkalmazzák, ugyanis az embereket nem elhallgattatni, hanem meghallgatni kell, emellett Jakab Péterhez hasonlóan ő is azt üzente, hogy a Fidesznek meg kell változnia.

A DK részéről Arató Gergely lépett fel, aki felelevenítette, gyakran hivatkoznak a ház vezetésében arra, hogy az országgyűlés tekintélyét kell megvédeni a renitens képviselőktől. Ezzel szemben véleménye szerint a kormány sérti meg az országgyűlés tekintélyét, melynek minisztere nem hajlandó válaszolni kérdésekre, amelyik rettenetes rövid határidővel ad be határozati javaslatokat, és amelyik el akarja hallgattatni az ellenzéket.

Ahhoz hogy ismét meglegyen a tekintélye az országgyűlésnek, nem korlátozhatják a képviselők szólásszabadságát, és hogy a kormányt ellenőrizhesse, valamint hogy az ellenzéki és a kormánypáti képviselők azonos jogokkal rendelkezzenek.

Véleménye szerint Dunaújvárosban megmutatták a választók, hogy elegük van abból, hogy a Fidesz elhallgattatja az ellenzéket.

Csárdi Antal az LMP színeiben szólalt fel, mondván van egy üzenetük, az LMP-nek és az ellenzéknek az ellenzéki szavazók számára: legyenek magabiztosak, és biztosak abban, hogy az ellenzék ennek a törvénynek a dacára sokkal hatékonyabban fogja képviselni az érdekeiket, mert kreatívak, egységben vannak, és a pártok mögötti szellemi tőkét is egyesítik.

Korrupció helyett sikeres európai országgá szeretnék tenni Magyarországot.

Elmondta, egy ilyen alkotmánysértő törvény nem tudja megállítani az ellenzéket. Nem tudja meggátolni a kormány ellenőrzését, és azt, hogy elmondják a kormányról a véleményüket, valamint hogy mi zajlik az országban.

Végül Bősz Anett, a Liberális párt képviselője jutott szóhoz, így kifejthette, véleménye szerint a szájzártörvény arról szól, hogy ez ellenzék az elmúlt évben valamit jól csinált, és ennek köszönhető az is, hogy több millió ember él ellenzéki vezetés alatt az október 13-i választások óta.

Kreatívak lesznek, és minél jobban próbálja őket a kormány elnyomni, annál jobban összekovácsolódnak.

Végül felhívta arra is a figyelmet, ha olyan társadalmi csoportok, melyek képesek érvényesíteni az érdekeiket és szolidárisak tudnak lenni másokkal, mint az MTA vagy az egyetemek jogsérelmet szenvednek el, akkor akinek nincs ilyen érdekérvényesítő képessége – vagyis az ország lakosainak jelentős része – az milyen helyzetben lehet.

A sajtótájékoztatót az ATV felvételén, itt tudjátok visszanézni:

Az ellenzék megtartotta közös sajtótájékoztatóját – ennek összefoglalójával pár percen belül jelentkezünk itt a percről percre tudósításban -, úgyhogy az azonnali kérdések órájára már elkezdtek visszatérni az ülésterembe.

De Orbán Viktor ma nincs a parlamentben, így az azonnali kérdések sem ígérkeznek túl izgalmasnak. Jakab Péter, a Jobbik elnöke jelezte is, ő nem elégszik meg Gulyás Gergely válaszával, így inkább megvárja azt az ülést, amelyen már Orbánnak is válaszolnia kell az azonnali kérdésre – ez a pillanat a házszabály szerint négyhetente jön el.

A napirend előtti felszólalások után a parlament néhány határozatot hozott, majd rátért a képviselői interpellációkra. Az eredeti napirend szerint két tucatnyi ellenzéki képviselő is interpellálta volna valamelyik kormánytagot, ám a napirend előtti beszédek után a képviselők kivonultak az ülésteremből (várhatóan közös sajtótájékoztatót is tartanak erről nemsokára, amiről itt be is számolunk.)

A házszabály értelmében Latorcai János levezető elnök ezért bejelentette: az interpellációs kérelmeket visszavontnak kell tekintenie, a tervezett kérdéseket már nem tehetik fel a képviselők.

A kormánypárt tehát gyakorlatilag önmagát interpellálja…

Tordai Bence (Párbeszéd) az egyik karzaton hagyta telefonját, hogy tovább közvetítse élőben az ülést, de Latorcai az üléstermi őrséggel ezt eltávolíttatta.

„A kormány most a koronavírus elleni küzdelemről szóló tájékoztatást ítélte a legfontosabbnak és a legsürgősebbnek, arról pedig Kásler Miklós miniszter tud hiteles és alapos tájékoztatást adni”

– nyilatkozta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke a HVG-nek, miután a lap megkérdezte, miért nem vesz részt a kormányfő a tavaszi országgyűlési ülésszak első napján.

Kásler ezt valóban meg is tette, elmondta, hogy felállt az operatív törzs, melynek feladata az új típusú vírusos megbetegedés és a járvány elleni védekezés, ezt pedig a Pintér Sándor alá tartozó belügyminisztérium felügyeli, tehát noha az egészségügy Káslerhez tartozik, a járvány elleni védekezés nem.

Kásler volt az első felszólaló, miután elmondta a vírus elleni védekezés jelenlegi állását (jól állnak), valamennyi frakció kommentálta, az ellenzék leginkább az egészségügy siralmas helyzetére, míg a kormánypártok az egészségügy kiváló állapotára reflektáltak.

Mindazonáltal az eddigi szokásokhoz képest meglepő fordulat, hogy Orbán nem volt jelen a mai ülésen.

Ha az ülésterembe nem is, templomba ellátogatott Orbán, legalábbis ez derül ki Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzéséből:

A jogszerűtlen szegregáció okozta hátrányok miatt a gyöngyöspatai roma gyerekeknek megítélt kártérítések támadása mellett 2020 első hetei a börtönviszonyok fideszes tematizálásáról szóltak.

A kormány szeretné elérni a bíróságok által embertelen fogvatartási körülmények miatt megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztését, és jelezte, törvényi úton venné elejét ennek a kártérítési gyakorlatnak, amelyet a civil szervezetek és Soros György nyakába ír.

A tavaszi ülésszak első napján a kormánypárti többség döntött arról, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalja a kormány előterjesztését, így a vita már csütörtökön, február 20-án megindulhat.

Időközben a témában sajtótájékoztatót tartott Varga Judit igazságügyi miniszter is. A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter.

Varga Judit közölte: a nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.

A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

Varga Judit tájékoztatása szerint a börtönviszonyok miatti kártalanítási perekben eddig 12 ezer 680 határozat született, és 9 milliárd forintnyi adófizetői pénzről rendelkeztek.

Az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, és a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe – hangoztatta.
A kormány szándéka továbbá, hogy minél előbb javuljanak a büntetés-végrehajtásban a körülmények és szűnjön meg a zsúfoltság – közölte az igazságügyi miniszter, hozzáfűzve: a kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.

(Mérce / MTI)

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött – mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában.

A tárcavezető kifejtette: a minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel és akciótervet határoztak meg. Az intézkedések között említette, hogy szakmai eljárásrendet dolgoztak ki az egészségügyi intézményeknek, meghatározták a megelőzés rendszabályait, kialakították a vírus közvetlen kimutatásának módszerét, felmérték az intézmények védőeszköz-igényét, további beszerezéseket indítottak el, a kijelölt határátkelőhelyeken a rendvédelmi szervek folyamatosan szűrik az országba belépő fertőzésgyanús utasokat, a budapesti repülőtéren vírusölő szerrel takarítanak, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, továbbá a Kínából érkezőket hőkapuval ellenőrzik.

Megjegyezte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatot tart a járvány által érintett területeken tartózkodó magyarokkal, valamint koordinálta hét magyar hazaszállítását, akiket azóta hazaengedtek.

Kásler Mikós kitért rá: a lakosság tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak, a média segítségével naprakész információkat biztosítanak mindenkinek. Az Emmi tájékoztatta az európai uniós egészségügyi biztost az intézkedésekről, és részt vettek az uniós egészségügyi miniszterek legutóbbi rendkívüli ülésén – közölte.

(MTI)

Jakab Péter, a Jobbik elnöke elsőként a dunaújvárosi választásról beszélt. Elmondta, a Fidesz azt hiszi, a kormányzati Döbrögik azt tesznek amit akarnak, de a dunaújvárosi Ludas Matyik megmutatták, hogy nem tehet a kormánypárt bármit, amit akar, ahogy azt is, hogy három a magyar igazság.

  1. Ne nézd hülyének a magyart mert pórul jársz: mégis ezt teszik, ahogy mondta, a Fidesz telepakolja az országot propagandával, hogy bemutassa, milyen hatalmas sikereket értek el, és mennyivel jobb minden, azonban „a boltban a kasszánál minden kiderül”, mikor a nyugdíjasok és a dolgozók szembesülnek azzal, hogy az infláció kiüti elvileg növekvő bevételeiket.
  2. A pénz nem azé aki ellopja, hanem azé aki megdolgozik érte: ehhez képest a Fidesz azt hiszi, hogy büntetlenül vehetnek el milliókat a nép zsebéből. Privatizálhatják a Balatont, ahogy valamennyi rentábilis üzletet, ahogy például a Mátrai Erőmű is Mészárosé akkor, mikor nyereséges, de ismét a népé, mikor veszteséges.
  3. Kard által vész, ki kardot ragad: lassan az egész nép ellen kardot rántanak, ellenségnek tekintenek mindenkit, aki nem ért velük egyet, mindenkit, aki hajlandó gondolkodni ebben az országban, ellenben akik hajbókolnak, azokat megjutalmazzák.

Kifejtette, noha Orbán az évértékelőjén magának jelest adott, a nép is értékelte őket, és elégtelent kaptak.

Felszólította a Fideszt, hogy változtasson politikáján, ahogy a jobbik is változtatott (hangos zúgolódás az ülésteremben).

Mint mondta, valóban tolvajok ellen jöttek létre 2003-ban, azonban a Fidesszel minden megváltozott, mert nem csak a pénzüket veszik el, hanem a jogukat, a szabadságukat és az életüket is. Így együtt kell működniük olyanokkal, akiktől nagyon messze állnak, de meg kell adni az esélyt a változásra. Hozzátette, elszámoltatás lesz, de a változás képességét nem szabad senkitől elvitatni.

A Fidesznek végezetül azt javasolta, állítson magán és változzon meg, mert most ugyan egy Ludas Matyi nézett szembe a Döbrögikkel, azonban ha a kormánypárt így folytatja, 2022-ben 106 Ludas Matyi fogja elpáholni őket (utalva itt az országgyűlési EVK-k számára).

Az MSZP elnöke is a szájzártörvényre való utalással kezdte első idei parlamenti felszólalását. Szerinte ez a jogkorlátozó szabályozás ugyanúgy félelemből ered, mint a civilek, az önkormányzatok, a szabad sajtó és a kultúra elleni fideszes szabályozások.

De „egy szabadságszerető ország nem lehet túsza egy önkényúrnak és szűk elitjének” – tette hozzá.

Tóth Bertalan szerint ezt az akaratukat fejezték ki a magyarok tavaly októberben és tegnap Dunaújvárosban is.

„A fideszes elit jelöltjét elvertük, mint jég a határt” – mondta.

Tóth szerint szájzártörvénytől függetlenül néhány dolog mellett nem mehetünk el, például amellett, hogy soha nem volt még ilyen gyenge a forint.

„A gyengülő forint gyengülő kormányzást és növekvő inflációt mutat” – jelentette ki.

Az MSZP-s politikus szerint ez jó lehet a multiknak, de a magyar embereknek, akiknek fizetése, nyugdíja így elértéktelenedik, nem jó.

Tóth kitért Orbán Viktor évértékelőjére is: szerinte a miniszterelnök csak a korrupt fideszes elit és oligarchái nevében beszélt, nem a becsületes emberek nevében. Nem becsületes ugyanis az, aki leépíti a jogállamot, a sajtószabadságot, a kultúra intézményeit – fejtette ki.

Azt is hozzátette, a fideszes elit bűnös, ezért nincs joga a bírósági döntéseket felülbírálni.

Felszólalását egy új, valódi köztársaság, esélyteremtő ország felépítésének ellenzéki ígéretével zárta.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Hadházy akciója után emelkedett szólásra, és javarészt a miniszterelnök vasárnapi évértékelőjére fűzte fel mondanivalóját, kezdve a klímaváltozás és a kormány viszonyával. Mint mondta,

„a kormányfő tegnapi beszédének az a legrejtélyesebb része, hogy hogy a csudába lett a klímahisztériát emlegető kormányból és kormányfőből a klímavédelem élharcosa.”

A DK elnöke ironikus stílusban folytatta, kifejtve, a kormány egyik doktori fokozattal rendelkező tagjának megszólalása után arra jött rá a válaszra, miszerint amennyiben a kormány ezen tagja szerint Greta Thunberg, a 16 éves klímaaktivista, csak azért hívta fel a figyelmet a klímaváltozásra, mert Gyurcsánnyal akar fotózkodni.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, Orbánnak könnyebben is sikerült volna közös fotót kérni a volt miniszterelnöktől, nem kellett volna ilyen eszközökhöz folyamodnia.

Kitért arra, is hogy Orbán szerint az elmúlt száz év legsikeresebb tíz évén vagyunk túl, ez pedig lehet érvényes olvasat, az a kérdés, mit nevezünk a sikernek. Ezután felsorolta,

  • az adó- és járulékpolitika révén Magyarországon leginkább nem csökkennek, hanem nőnek a háztartások közötti anyagi különbségek, hozzátéve amennyiben ez siker, „le a kalappal, sikeres volt!”
  • egyre hosszabbak a várólisták,
  • nincs elég orvos és nővér,
  • Magyarországon haláloznak el a legtöbben megelőzhető betegségben,
  • nemzetközi felmérések szerint a magyar gyerekek tudása az elmúlt tíz évben romlott,
  • minden ötödik iskolában hiányzik valamilyen tanár.

„Ha ez a siker, iparkodjanak!”

– mondta erre Gyurcsány. Emellett azt is kifejtette, mióta kormányoznak, azóta a jelenleg dolgozók és a nyugdíjasok közötti különbség folyamatosan növekednek a Fidesz nyugdíjpolitikája miatt.

Elmondta azt is, úgy látja, a kormányfő ezekről nem mer beszélni, ebből pedig az tűnik ki, hogy az a lényeg, hogy miről nem beszél. Kifejtette, véleménye szerint a Fidesz részéről ezeket a dolgokat elrontották (habár, mint mondta, ő más szavakat szokott használni).

Összegezve mondanivalóját, kijelentette, az elmúlt tíz évben a kormány nem a közjót szolgálta, hanem hogy kevesen gazdagodjanak. Gyurcsány véleménye szerint nem áll szóba a magyar kormányfővel magára valamit is adó kormányfő az EU-ban – ezzel egyébként kiírva a magára valamit is adó kormányfők közül pl. Angela Merkel német kancellárt, valamint sok más ország vezetőjét is.

Miután a tintás kézzel kapcsolatban enyves kezes viccet sütött el a miniszterelnök irodai balesetére utalva, a dunaújvárosi ellenzéki győzelemre utalva elmondta:

„elküldték önöket a pokolba, a politika poklába”

– reményét fejezve ki, hogy előbb-utóbb ez az egész országban megtörténik.

Érvényben van a szájzár törvény, a független képviselő újra akciózik:

Kövér László úgy reagált, örül, hogy ezúttal nem „saját névjegykártyáját” függesztette ki. Majd kitiltotta az ülésnapról Hadházyt.

Hadházy az akció előtt a Facebookra rakott ki fotót és rövid leírást mai terveiről:

Mint fogalmazott:

„A magát Istennek képzelő Fidesz az októberi akcióm után ismét durván szigorította a játékszabályokat, az országgyűlési képviselők durva jogfosztását eredményező törvénymódosításokat fogadott el. Kövér László azt akarja, hogy az ellenzéki képviselők a kormány legpiszkosabb hazugságait és hergeléseit, alázásait is csendben, hátratett kézzel, jólfésült szónoklatokkal viseljük el a parlamenti padsorokban. Én ezt nem tudom elfogadni és hiszem, hogy az eddiginél még kevesebb értelme van bent maradni. „

Napirend előtti felszólalásában a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője arról beszélt, tegnap az évértékelések napja volt, Orbán Viktor a Várkert Bazárban, az emberek Dunaújvárosban értékelték a kormányt.  Utóbbi helyen Orbán megbukott, az egyesült ellenzék győzedelmeskedett – mondta Szabó, aki gratulált a teljes ellenzék által támogatott jobbikos Kálló Gergelynek a győzelméért.

Aaz ellenzék elsöprő győzelme Szabó Tímea szerint nem a semmiből jött: a migránsozó, sorosozó, gyűlöletkeltő kormánypárti retorika mögött

„üresség szégyen és kudarc bújik meg.”

A politikus úgy vélte, Orbánnak beszélnie kellett volna arról, januárban miért drágult 20 százalékkal a hús ára, miért 340 forint egy euró. Miért nem beszélt arról, hogy egymillió ember nem tudja fizetni a rezsijét, és tavalyhoz képest is többen vesztették életükben fagyhalál.

„Szégyen és kudarc a maguk kormányzása” – ismételte meg alapállítását Szabó.

Tétlenül nézik, hogy a férfiak gyilkolják feleségeiket és gyerekeiket, mert maguk tagadják a családon belüli erőszak – mondta Szabó, aki szerint az utóbbi idők véres tragédiái után is csak „Varga Judit hajlobogtatását” kapták.

A Párbeszéd politikusa az Orbán által tegnap bejelentett klímavédelmi intézkedések hiteltelenségét is ostorozta: ha be akarják tiltani az egyszer használatos műanyagot, akkor miért nem szavaztak egyedüliként a fideszesek a tiltás ellen Brüsszelben? – kérdezte.

Miután a valóságról nem akarnak beszélni, ezért új ellenséget gyártanak, folytatta Szabó. Elmondta, a Párbeszéd meghívására a parlamentben ülnek a gyöngyöspatai romák képviselői.

„Mondják a szemükbe, hogy az ő gyerekeik lesznek az új ellenség!” – szólította fel Szabó a gyöngyöspatai romák szegregációja miatt jogerősen megítélt kártérítéseket elvitató fideszeseket.

Zárásképp rámutatott: veszélyes és aljas játék, amit a kormány a magyar emberekkel művel, nem meglepő tehát, hogy utóbbiaknak elegük van ebből, és szavaztak nagy arányban az ellenzékre Dunaújvárosban is.

Hagyományosan az őszi és tavaszi ülésszak nyitóülése a miniszterelnök beszédével kezdődik, így történt ez legutóbb, tavaly októberben is, az önkormányzati választások utáni első ülésen.

Ma azonban nem így történik.

Beszélni fognak viszont az ellenzéki frakcióvezetők, Tóth Bertalan, Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc és Szabó Tímea is.

Ahogy arról a Mérce percről percre tudósításban számolt be, vasárnap megtartotta 22. évértékelő beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök  beszéde annyira bejöhetett a közmédia 1-es csatornájának, hogy azóta már ötször leadták az egyórás beszédet.

Akit csak a lényeg érdekel, annak inkább ajánljuk a saját tegnapi tudósításunkat!

(via 444)

Csemer Géza, Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata elnöke Berki Sándor, a Párbeszéd Nógrád megyei alelnöke és Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tartott ma rövid sajtótájékoztatót az Országház előtt. A politikusok elmondták, tüntetést lesz vasárnap a Nyugati Pályaudvarnál a szegregáció és a rasszista uszítás ellen.

A gyöngyöspatai roma önkormányzat vezetője elmondta, a Párbeszéd meghívására beülnek az országgyűlésbe,

ahol meghallgathatják, hogy Orbán mit mond arról, mit tettek a romák helyzetének javításáért, valamint szembesíthetik a miniszterelnököt szavaival és tetteivel. Úgy fogalmazott,

„mélyen el van szomorodva, hogy most egy olyan országban élünk, ahol a magyar állam szerint akkor sem lehet egy cigány embernek igazsága, ha azt a bíróság törvényesen kimondta”

Tordai elmondta, a Párbeszéd szembe fog menni azzal a gyűlöletpropagandával és kampánnyal, melyet a Fidesz a romák ellen folytat, és azzal, hogy Csömör és társai részt vesznek az ülésen, még nagyobb súlyt adhatnak a vasárnapi tüntetésnek, mely a gyerekek és a jogegyenlőség mellett áll ki. Hozzátette, most a magyar cigányság ellen mennek az orbáni-habonyi propagandagépezet fegyverei.

Felszólított, álljunk ki ne csak önmagunkért, hanem egymásért is valamint arra buzdított, hogy jöjjenek el minél többen vasárnap 13 órára a nyugatihoz, hogy 14 órára a Kossuth térre vonuljanak.

A sajtótájékoztatóról készült felvételünket itt tudjátok visszanézni.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}