Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sürgősségi eljárásban tárgyalja a parlament a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztését

Ez a cikk több mint 4 éves.

A jogszerűtlen szegregáció okozta hátrányok miatt a gyöngyöspatai roma gyerekeknek megítélt kártérítések támadása mellett 2020 első hetei a börtönviszonyok fideszes tematizálásáról szóltak.

A kormány szeretné elérni a bíróságok által embertelen fogvatartási körülmények miatt megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztését, és jelezte, törvényi úton venné elejét ennek a kártérítési gyakorlatnak, amelyet a civil szervezetek és Soros György nyakába ír.

A tavaszi ülésszak első napján a kormánypárti többség döntött arról, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalja a kormány előterjesztését, így a vita már csütörtökön, február 20-án megindulhat.

Időközben a témában sajtótájékoztatót tartott Varga Judit igazságügyi miniszter is. A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter.

Varga Judit közölte: a nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.

A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

Varga Judit tájékoztatása szerint a börtönviszonyok miatti kártalanítási perekben eddig 12 ezer 680 határozat született, és 9 milliárd forintnyi adófizetői pénzről rendelkeztek.

Az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, és a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe – hangoztatta.
A kormány szándéka továbbá, hogy minél előbb javuljanak a büntetés-végrehajtásban a körülmények és szűnjön meg a zsúfoltság – közölte az igazságügyi miniszter, hozzáfűzve: a kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor