Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szulejmáni meggyilkolásával Trump nem gyengítette, inkább erősítette Irán közel-keleti befolyását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Trump legmeggondolatlanabb Közel-Keletet érintő döntése lehet Kasszem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű katonai alakulat vezetőjének és Abu Mahdi al-Muhandisz az Irán-barát félkatonai egységeket tömörítő iraki Népi Mozgósítási Bizottság (PMU) parancsnokának péntek reggeli meggyilkolása – az Al-Jazeera elemzése szerint.

Miután Trump egyoldalúan felrúgta a 2015-ben kötött iráni atom alkut és a korábbi szankciók visszavezetése mellett újabbakat is életbe léptetett, az Iszlám Köztársaság kis intenzitású háborút indított az USA és szövetségesei ellen.

Az egyre nagyobb gazdasági nyomás alá kerülő országban novemberben tömegtüntetések törtek ki, amikor az üzemanyag árát majdnem duplájára emelte a vezetés. Irakban október eleje óta zajlanak megmozdulások a korrupt kormány, a munkanélküliség és az ország belügyeibe beleavatkozó Irán miatt.

Irán befolyása a 2003-as iraki háború óta nem volt olyan törékeny az országban, mint miután a PMU és a kormányzat egységei éles lőszerrel támadtak a tüntetőkre: Nadzsef és Kerbela városában felgyújtották a konzulátusait, a Teherán által támogatott Adel Abdul Mahdi kormányfő pedig lemondásra kényszerült.

Az USA támadása azonban alááshatja az iraki tüntetési mozgalmak eddigi eredményeit, lehetőséget adva Irán és az általa támogatott iraki vezetés számára, hogy a tüntetők dühét Amerikára irányítsák, az ISIS elleni harcokban egyik legfontosabb vezetőjük, al-Muhandis meggyilkolásáért.

Ez a legutóbbi támadás Irak szuverenitása ellen nemcsak a közvélemény szemében csökkenti az Egyesült Államok népszerűségét, de növelheti a PMU amerikai katonákkal szembeni támadásainak számát, sőt nyomást helyez az iraki kormányra is, hogy követelje az országban állomásozó 5000 amerikai katona azonnali kivonását.

Emellett több más, egyébként nem Irán-párti síita politikai erő sem boldog a mostani amerikai akció miatt. Muktada asz-Szadr, a 2018-as iraki választásokon legtöbb helyet megszerző Saairun vezetője alig pár órával a támadást követően közleményben gyászolta Szulejmánit és Al-Muhandiszt majd milíciái mozgósítását rendelte el „Irak védelmében”. Miközben a múlt többször is összetűzésbe került a PMU-val és a Szulejmáni által képviselt iráni rezsimmel.

Magyarország elítéli az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szombaton délelőtt. A közlemény szerint Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény betartásának, és felszólítja az iraki kormányt a területén található diplomáciai missziók biztonságának garantálására, valamint az eset mielőbbi kivizsgálására. Szijjártó Péter minisztériuma arról nem ejtett szót, hogy az USA válaszlépését  hogyan értékeli.

Az Al Jazeera elemzése szerint tehát Trump a mostani kettős gyilkossággal nemhogy csökkentette volna az iráni befolyást a 2003-ban az USA által megszállt Irakban, hanem épp ellenkezőleg: a síita politikán belüli törésvonalakat betemeti, mártírt csinál két hadúrból, csökkenti az iraki tüntetők Iránnal szembeni ellenérzéseit,

vagyis végső soron erősíti Teherán közel-keleti befolyásának legitimitását, épp egy olyan pillanatban, amikor az a leggyengébb volt.

És van még egy probléma. Az amerikai követség elleni támadást követően, a május óta Irakba küldött 14 ezer mellé újabb 750 egység kiküldését és 4000 készenlétbe helyezését jelentette be Trump adminisztrációja. Ezt minden bizonnyal még több fogja követni, ha a helyzet tovább fokozódik, mivel Irán és szövetségesei (Libanon, Szíria, Jemen) több fronton is felléphetnek Amerika ellen.

Ezzel alig 10 hónappal az amerikai választások előtt, Trump egyik legfontosabb kampánígéretét látszik elbukni, miszerint hazahozza a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat.

Az Egyesült Államok újabb légicsapást hajtott végre Bagdad térségében péntek éjszaka – írja az Index a Reuters értesüléseire hivatkozva. A hírügynökség szerint a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet három járműből álló minikonvoját pénteken magyar idő szerint este 11 után érte támadás. A három járműből kettő teljesen kiégett, utasai közül hatan meghaltak és hárman kritikus sérüléseket szenvedtek. A támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget, de az iraki állami tévé kész tényként jelentette, hogy amerikai légicsapás történt. Egy amerikai tisztviselő azt állítja, a támadást nem az amerikai hadsereg követte el, írja az MTI.

(Al Jazeera)

Címlapkép: Wikimedia Commons