Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség lőfegyvereket vet be Iránban a megszorítások elleni tüntetéseken

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek óta tartanak Iránban a kormányellenes megmozdulások, melyeket az üzemanyag fejadagok csökkentése és az árak emelkedése gyújtott be, azonban rövid időn belül az általános elégedetlenség kifejeződésévé vált.

A hatóságok és a tiltakozók közötti összecsapásoknak immár legalább 12 áldozata van, az internetet pedig szinte teljesen lekapcsolták az országban az Al Arabiya forrásai szerint.

 

Az alábbi, Twitteren megosztott videón pedig az látszik, hogy egy rendőr tüntetőkre ad le lövéseket:

 

De napvilágot láttak felvételek arról is, hogy a tüntetők Irán államformája, az iszlám köztársaság ellen tiltakoznak:

 

A tiltakozást az váltotta ki, hogy a korábbi benzin-fejadagot, mely 250 liter volt havonta, 60 literre csökkentették, az árat pedig 10.000 riálról a másfélszeresre, 15.000 riálra növelték, a fejadag túllépése esetén pedig háromszoros, 30.000 riálos literenkénti árat kell fizetniük a sofőröknek.

Az emelésre válaszul pénteken Teheránban és más városokban utakat zártak le autóikkal a tiltakozó sofőrök, és sajtójelentések szerint már aznap legalább egy halálos áldozata volt a tiltakozásnak, míg szombaton már több, mint harminc városban tartottak tüntetéseket.

Az alábbi felvétel Shiraz városában készült, szombaton:

 

A megmozdulások során a közösségi médián terjedő képek és videók tanulsága szerint több bankot és egyéb épületet, valamint egy üzemanyag-raktárat is megpróbáltak felgyújtani a demonstrálók, ez utóbbi esetében nem jártak sikerrel.

Ezeken hamar kiderült, hogy valójában az általános elégedetlenség kifejeződéséről van szó, melyek az országot sújtó kereskedelmi szankciók miatti megszorítások ellen szólnak, ezen megszorítások legfrissebb látványos megnyilvánulása az üzemanyag radikális drágulása.

Irán a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, és Magyarországról nézve még az emelés után is igen olcsó az üzemanyag ára (kb. 30-35 forint literenként), azonban a kitermelt olajat és a finomított termékeket az ország atomprogramja miatt kiszabott nemzetközi szankciók miatt korlátozottan tudja csak értékesíteni.

A helyzet különösen súlyos, mióta az Amerikai Egyesült Államok tavaly kilépett az atomalkuból, amivel egyrészt nehéz gazdasági helyzetbe hozta Iránt, másrészt gyakorlatilag zöld utat adott az iráni atombomba kifejlesztéséhez, illetve tovább gyengítette a régió stabilitását.

Miközben pedig az iráni elit a szegények megsegítéséről beszél, csupán saját érdekeit védi.

Az üzemanyagár növelésének hivatalos indoka szerint a befolyó összegből a legszegényebbeket, a nyomorban élőket segítené a kormány a saját autót használó középosztály kárára.

Azonban Iránban – a hatalmas olajkészletek, az (eddig) olcsó üzemanyag valamint az infrastruktúra jellegéből fakadóan – az autó fontos közlekedési eszköz a társadalom széles rétegei számára, a jelenlegi áremelés pedig épp az elmúlt időszakban rohamosan elszegényedett alsó-középosztályt, középosztályt érinti a legfájdalmasabban.

Ahogy azt láthattuk a franciaországi sárgamellényes tüntetések esetében is, az üzemanyagár növekedése Iránban csak az utolsó, fájdalmas csepp volt a megszorítások mérgével teletöltött pohárban, mely az embereket végül az utcára vitte, és miközben az alacsony jövedelműeket húsba vágóan érinti, a nagyobb bevételekkel rendelkezők vígan ki tudják csengetni a benzin árát a kutakon.

Vasárnap Ali Hámeini ajatollah is megszólalt az ügyben, és miközben az internetet szinte teljes mértékben korlátozták, az állami tévében arról beszélt, hogy az állam ellenségei és külföldi ügynökök állnak a szabotázs mögött, valamint kiállt az áremelés és a teokratikus állami berendezkedés mellett.

via Al Arabiya / Marxist.com / BBC / Reuters / Al Jazeera