Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak tegnap 62 tüntetőt öltek meg az iraki biztonsági erők, a kormányfő bejelentette lemondását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerdáról csütörtökre virradó éjjel tüntetők gyújtották fel a dél-iraki Nedzsef városban található iráni konzulátus épület. Az iszlám síita ágának szent városaként számon tartott településen nem ez az első alkalom, hogy támadás éri a konzulátust, az október eleje óta tartó tüntetések résztvevői már egyszer megpróbálkoztak ezzel, ám most nagyobb sikerrel jártak: az épület gyakorlatilag teljesen kiégett.

A kormányzat rendfenntartó erői éles lőszerekkel válaszoltak, a tegnapi összecsapások során a városban legalább 12 tüntető vesztette életét. Még nagyobb tragédiába torkolltak az összecsapások Nászirijja városában, ahol a rohamrendőrség golyói 29 tiltakozót terítettek le a település egyik hídjánál történt blokád során. Bagdadban négyen veszítették életüket.

A másfél hónapja tartó, a kormányzat korrupciója, a munkanélküliség és a közszolgáltatások hiánya miatt kirobbant tüntetéshullám a fővárosból, Bagdadból indult, ám hamar lángba borította szinte egész Dél-Irakot. A rendfenntartó erők már a kezdetektől éles lőszerekkel támadtak a tüntetőkre, sajtóhírek szerint eddig már legalább 400 ember veszítette életét a megtorlásokban.

Az iráni konzulátus azért szerepel a tüntetők célpontjai között, mert úgy látják, Irán komoly befolyással bír az iraki kormányzat fölött, utóbbi pedig inkább Teherán, mintsem saját polgárainak az érdekeit tartja szem előtt.

Különösen érdekes ez azért is, mert a tüntetők nagy része Irak lakosságának síita többségéből kerül ki, ez pedig felülírja a régió elmagyarázásakor gyakran felmerülő felekezeti szempontokat. Sokszor szokás a síita-szunnita ellentéttel magyarázni mindent a Közel-Keleten, ám a tény, hogy Irán is síita állam, a tüntetéseken pedig szintén a síiták vannak többségben, felülírja ezt az értelmezést.

Szaddám Huszein szunnita rezsimjének 2003-as megdöntése után Irak majd’ egy évtizedre amerikai katonai ellenőrzés alatt maradt, ám az USA látványos kudarcot vallott az ország stabilitásának megteremtésében. Ez előbb az Iszlám Állam felemelkedésében öltött testet, de párhuzamosan zajlott az amerikaiakkal rivalizáló Teherán fokozatos befolyásszerzése is.

Frissen kiszivárgott iráni titkosszolgálati dokumentumok tanúsága szerint Teherán gyakorlatilag totálisan átvette az iraki kormányzat és közigazgatás fölötti ellenőrzést, sőt egyre több jel utal arra is, hogy a másfél hónapja kirobbant tüntetések elleni fellépésben is szerepet játszik – miközben otthon is demonstrációkkal szembesül. Arról már pár hete is hallani lehetett, hogy az iráni teokrácia fő tartópillérének számító Forradalmi Gárda „tanácsadókat” küldött Bagdadba, hogy segítsen az iraki tüntetések leverésében.

További jel, hogy az Adil Abdul-Mahdi iraki kormányfő által összehívott rangidős iraki politikusok tanácskozásán részt vett a Forradalmi Gárda Al-Quds névre hallgató elitegységeinek parancsnoka is.

A lázadás vérbe fojtásában a hivatalos kormányerők mellett az Iránhoz bekötött síita paramilitáris erők is részt vesznek, amelyek bejelentették, hogy az erőszaktól sem riadnak vissza, ha a tüntetők a vallási helyeket vagy vallási vezetőket fenyegetik. Az Irán-barát félkatonai egységeket tömörítő Népi Mozgósítási Bizottság parancsnoka Abu Mahdi al-Muhandis szó szerint kijelentette:

„Mindenkinek levágjuk a kezét, aki közel próbál menni al-Szisztánihoz.”

Ali al-Szisztáni az iraki síiták legfontosabb vallási vezetője, ám a tüntetések kirobbanása óta már többször is a lázadókkal szimpatizáló kijelentéseket tett. Az ő védelmére való hivatkozás tehát inkább ürügy csupán a paramilitáris erők részéről, amivel indokolni tudják erőszakos fellépésüket a tüntetőkkel szemben. Al-Szisztáni ajatollah mellett egyébként több befolyásos iraki vallási vezető is a tiltakozók oldalára áll.

Adil Abdul-Mahdi kormányfő épp a napokban erősítette meg, hogy a tüntetők követelései ellenére nem tervez lemondani, csupán mérsékelt politikai reformokat helyezett kilátásba. Ezen a ponton azonban ez már nem sokat ér, a demonstrálók a kormány távozását és parlament feloszlatását is követelik.

Frissítés 15.00 – A korábbi nyilatkozataival ellentétben pénteken mégis bejelentette lemondását. A visszavonulásra azután került sor, hogy szokásos pénteki imája után al-Szisztáni ajjatollah immár harmadjára is kiállt a tüntetők mellett, és ezúttal még erősebben hangsúlyozta a kormány lemondásának szükségességét. A 88 éves vallási vezető arra szólította fel az iraki törvényhozókat, gondolják újra a kormány támogatását.

Iránban is folytatódnak a tüntetések

Bár az iráni kormányzat leállította az internetet és szinte teljes hírzárlatot rendelt el, most már több mint két hete zajlanak tüntetések Iránban is. A követelések hasonlóak az iraki lázadókéhoz, a kormányzat pedig erőszakkal lép fel ellenük. Az elmúlt időszakban az iráni demonstrálók több mint 700 bankfiókot és rengeteg kormányzati épületet gyújtottak fel, az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah szerdán „veszélyes összeesküvésnek” nevezte a tüntetéseket.

(via Reuters, NPR)

Címlapkép: Twitter / PressTV