Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerika szerint Irán állhat a szaúdi kőolaj-finomító elleni támadás mögött

Ez a cikk több mint 4 éves.

A jemeni polgárháborúban harcoló húszi lázadók vállaltak felelősséget egy szombati támadásért, amelyben a világ legnagyobb kőolaj-finomítója, az Abqaiq üzem ellen vetettek be robbanószerkezetekkel ellátott drónokat. Támadás ért egy olajmezőt is szintén Szaúd-Arábiában, Khurais-ban.

Az Irán által támogatott jemeni lázadók támadása jelentős hatással lehet a világ olajkereskedelmére az elemzők szerint, a szaúdi tőzsde vasárnap a támadások után 2,3 százalékos eséssel nyitott.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo szerint valójában Irán áll a támadások mögött:

„Ez egy példa nélküli támadás a világ energiakészlete ellen.”

nyilatkozta.

Az abqaiq-i finomító, ami a szaúdi állami vállalat, az Aramco tulajdonában van, a térség legnagyobb olajmezőiről kapja feldolgozásra a nyersolajat, amelyet aztán innen indítanak exportra.

Mindeközben a húszikkal Jemenben harcoló, szaúdi szunnita muszlim vezetésű katonai koalíció szóvivője közölte, hogy megvizsgálják alaposan a támadás körülményeit.

„Folyamatban van a nyomozás, hogy kiderítsük, pontosan kik tervezték meg és hajtották végre ezeket a terrortámadásokat.”

– nyilatkozta Turki al-Malki ezredes.

Erre válaszul Abbász Muszavi, az iráni külügyminisztérium szóvivője „értelmetlennek” titulálta az iráni közreműködésről szóló vádakat. Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka szerint Irán készen áll egy háborúra adott esetben, és emlékeztetett, hogy az amerikai hadsereg több egysége az iráni rakéták hatósugarában van.

„Mindenkinek tudnia kell, hogy minden amerikai katonai bázis és repülőgép-anyahajó Irán 2000 kilométeres környezetében elérhető a rakétáinkkal.”

– idézte az iráni Tasznim félhivatalos hírügynökség Amirali Hadzsizadehet, a Forradalmi Gárda Légierejének főparancsnokát.

(Reuters, The Guardian)