Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Ajatollah a tüntetők mellé állt, a rendőrök a tömegbe lőttek Irakban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Negyedik napja vonultak utcára tüntetők Bagdadban és több síita többségű dél iraki városban annak ellenére, hogy csütörtök hajnal óta kijárási tilalom van érvényben. A nagyrészt fiatalokból álló tömeg kormányváltó hangulatát az is tovább fokozta, hogy tegnap több internetszolgáltató is elérhetetlenné tette a legnagyobb közösségi média oldalakat.

A tüntetők kedd óta vannak az utcákon, a spontán, pártok és vezető nélkül, alulról szerveződve kezdődött tüntetések a kormány lemondását és az országban kialakult vállalhatatlan állapotok azonnali orvoslását követelik. A fővárosban már a tüntetések első napján összecsapásokra került sor, miután a közelben gyülekező tömeg elől a rendőrség körbezárta a Zöld zónát, ahol a kormányzati épületek és a nagykövetségek találhatók. A hatóságok különleges alakulatai az elmúlt napokban több nagyvárosban is (Nassiriya, Baakúba, Amara) éles lőszerrel lőttek a tömegbe, péntek délutánig több száz sérültet és 46 halálos áldozatot követelve.

Ádel Abdul-Mahdi az ország miniszterelnöke az éjszaka tévés beszédben azt mondta, megérti az országban kialakult helyzet miatt elégedetlenkedőket, de elmondta azt is, a problémára nincs „varázsmegoldás”. Megígérte továbbá, hogy a közeljövőben a törvényhozás elé terjeszt egy tervezetet, ami feltétel nélküli alapjövedelmet biztosítana a rászoruló családok számára.

A Világbank adatai szerint Irak rendelkezik a világon a negyedik legnagyobb olaj tartalékkal, a negyven milliós ország közel negyede mégis napi 1,9 dollárból kénytelen megélni.

Az évtizedek óta tartó háborúk, a két amerikai megszállás és az Iszlám Állam elleni küzdelem után az ország infrastruktúrája és több városa is romokban hever. Emellett a teljes népesség körében 7,9%, míg a fiatalok (18-25) közt ennek több mint a duplája, 17% a munkanélküliek aránya.

Ali al-Szisztani ajatollah, az ország vallási vezetője a reggeli imádság során a támogatásáról biztosította a tüntetőket, de mindkét felet az erőszak beszüntetésére kérte. Felszólította a kormányzatot, hogy minél előbb tegyenek eleget a tüntetők követeléseinek, „mielőtt túl késő lenne”, illetve a törvényhozókat okolta a kialakult helyzetért. Az ENSZ és az Amnesty International is felszólította az Iraki hatóságokat a gyülekezés és szólásszabadáság védelmére és a tüntetők elleni brutális fellépések beszüntetésére.

(BBC, Al Jazeera)

Címlapkép: Iraqi news twitter