Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényt módosítana Pikó András és Csárdi Antal a fideszes polgármesterek szabadságmegváltásának ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 17.05: Rövid közleményben reagált a józsefvárosi Fidesz Pikó András és Csárdi Antal korábbi állításaira Sára Botond és alpolgármesterei9 szabadságkifizetésének ügyében, ebben tagadják, hogy szabálytalanságok történtek volna.

„A Fidesz leköszönt városvezetői nem kértek szabadságmegváltást, az törvény szerint jár. Ha ezen változtatni szeretnének, akkor több tízezer köztisztviselőtől is jogot kellene elvonni. Úgy látszik Pikó most a köztisztviselőkre támadna rá.”

-írták ebben.

A polgármesteri és alpolgármesteri szabadságok ügyében tartott ma sajtótájékoztatót Pikó András józsefvárosi polgármester és Csárdi Antal kerület országgyűlési képviselő. Pikó a tájékoztatón bejelentette, hogy az Országgyűlésben a közeljövőben Csárdi Antal törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a jövőben a kerületi polgármesterek ne tudjnak élni a szabadságmegváltás most alkalmazott eszközével, hiszen ami az átlagos munkavállalóknak nem jár, az nekik sem szabadna, hogy járjon.

A polgármester kijelentette, a törvényjavaslat támogatásával a célja, az hogy ezt a visszaélésszerű polgármesteri gyakorlatot megszüntessék, és deklarálta, a 8. kerületi önkormányzat ezzel az eszközzel egyáltalán nem fog élni.

Csárdi elmondta, polgármesterrel megegyező tapasztalatuk az, hogy a ki nem adott szabadságokat a fideszes polgármesterek teljesen tudatosan felhalmozzák, így juthatnak csillagászati összegekhez, ha esetleg leváltják őket. Példaként jelezte, hogy Érd volt fideszes polgármester összesen 7 millió forint összeghez szeretne egyben hozzájutni.

„Tudatosan, előre megfontolt szándékkal, tervezetten nem veszik fel, így a juttatás például a 9. kerületi Bácskai János volt polgármester esetében meghaladja a 12 havi mediánbért is”

A képviselő kiemelte, mindez az eredetileg a szabadságokat szabályozó törvény szellemével szerinte szöges ellentétben áll, és a gyakorlatot visszaélésnek nevezte. Ezért elmondta, olyan módosítót javasol amelynek értelmében a tisztivselőknek március, illetve június végéig be kell jelenteni a szabadságokat, és ha év végéig nem használja ki a szabadnapokat és „minden munkavállalóhoz hasonlóan el fogja veszíteni azokat.”

Pikó kiemelte, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban ezekben az ügyekben együttműködést ígért, Csárdi Antal szerint azonban érdemes lesz majd figyelemmel követni, hogy a fideszes kétharmad az Országgyűlésben hogyan is fog reagálni.

A tájékoztatót a Mérce élőben is közvetítette, és itt visszanézhető:

 

A mostani tájékoztató előzménye az a december 11-én, a 8. kerületi önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott határozati javaslat, amely biztosítaná Sára Botond volt fideszes polgármesternek a szabadságmegváltás lehetőségét, és erre a célra 4,471 millió forint átutalását szavaztatná meg  az alapvetően ellenzéki többségű köztestülettel a december 19-i, kerületi közgyűlésen.

November 28-án egy erről szóló, józsefvárosi közgyűlési vita során a testület végül nem szavazott Sára Botond és alpolgármesterei utólagos szabadságmegváltásának ügyéről, ehelyett Pikóék részletes belső vizsgálatot ígértek a törvényi környezetet is figyelembe véve. Pikó András most a vizsgálat eredményeit ismertette, amely szerint Józsefváros fideszes önkormányzata a tisztviselői szabadságolási gyakorlatában súlyos szabálytalanságokat talált, és további intézkedésként a törvénymódosító javaslatot látja a helyzet megoldásának.

Az akkori vitán az előterjesztést, melynek értelmében szavaznának arról, kifizessék-e Sárának az összeget, Juharos Róbert fideszes képviselő „szint alattinak”, illetve „pitiánernek” minősítette, mivel szerinte az összeg volt kerületvezetőnek egyszerűen „járna.” Ugyanakkor Juharos rámutatott, szerinte jogi aggályokat is felvetne az, ha mindezt szavazáson döntenék el.

A kialakult nézeteltérések tisztázására, valamint a más, fideszes polgármesterekhez hasonlóan alkalmazott szabadság-megváltási gyakorlatok ügyében kezdeményezendő tisztázás céljából fordult a választókerület ellenzéki országgyűlési képviselőjéhez.

Címlapkép: Mérce