Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vizsgálatot indít a leváltott fideszes kerületvezetés felhalmozott szabadnapjairól Pikó András

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vizsgálat lefolytatását rendeli el az elmúlt évek szabadságkiadási gyakorlatáról a józsefvárosi önkormányzatban a leköszönt fideszes kerületvezetés felhalmozott  szabadnapjai miatt Pikó András polgármester – ez lett az egyik konklúziója a csütörtöki VIII. kerületi közgyűlésnek, ahol egyebek mellett a távozó alpolgármesterek és polgármester ki nem vett pihenőnapjainak pénzre váltásáról szavaztak volna a képviselők, ám végül Pikó javaslatára elnapolták a döntést.

Az ominózus javaslat arról szólt, hogy Józsefváros költségvetéséből kifizessék-e azt a kompenzációt Sára Botond volt polgármesternek, és alpolgármestereinek, Sántha Péternének és Görhöny Ádámnak, amely azok után a szabadnapok után járnának törvény szerint, amelyeket a kerületvezetésben töltött idejük alatt felhalmoztak. Ez számszerűen azt jelenti, hogy sára 83, Sántháné 87 és Görhöny 31 „bent ragadt” szabadnapja után összesen mintegy 10 millió 200 ezer forintot kellene kifizetni.

Pikó András polgármester leszögezte: szerinte fontos, hogy ezt az – egyébként Mészár Erika aljegyző által benyújtott –  javaslatot a nyilvánosság előtt tárgyalják, mivel ez egy lényeges, önmagán túlmutató, értékalapú vita arról, hogy mit engedünk meg a politikusoknak.

Pikó az előterjesztésről szóló vita során leszögezte: amíg ő a polgármester, addig a szabályoknak megfelelően minden év elején jóvá fogja hagyni a szabadságok ütemezését, azokat ütemezésnek megfelelően fogja kiadni, és aszerint is kell őket igénybe venni, minderről pedig a testületet tájékoztatni is fogja.

A polgármester szerint arról van szó, hogy a fenti szabályokat az előző, fideszes kerületvezetés nem tartotta be.

Juharos Róbert fideszes képviselő szerint „szint alatti, pitiáner” az előterjesztés, „kultúrkörökben nincs ilyen, hogy ami jár arról szavazzunk”, ez  a képviselő szerint egyértelmű károkozás az érintetteknek . Sáráék szerinte ahelyett, hogy szabadságon lettek volna, inkább Józsefváros ügyeivel foglalkoztak, és a munkaügyi bíróság egyébként is megállapítaná, hogy elvégzett munka ellenértékéről van szó.

Pikó szerint azonban egyszerűen a szabályok mindenkire vonatkoznak, és bár nem vitatja, hogy jog szerint jár a pénz a volt kerületvezetőknek, azt viszont állítja, hogy igazságtalan lenne a kifizetés, mert nem a szabályok szerint intézték a szabadságok kiadását annak idején.

Egry Attila fideszes képviselő szerint ha Pikónak aggálya van a kifizetéssel kapcsolatban, tegye meg a szükséges lépéseket, de azt az eljárást, hogy „feltételezéseket lebegtetve” szavazzon a testület tartja nem korrektnek.

Pikó András a vita végén maga is arra jutott, hogy saját érvei egy külön lefolytatott eljárással leellenőrizhetők, ezért levetette a napirendről a kérdést, amelyre a testület és a december 19-ei közgyűlésen tér majd vissza.

Az idézett vita a Mérce közvetítésének első háromnegyed órájában nézhető vissza teljes egészében:


Nem ez volt az ülés egyetlen fontos döntése: a csütörtöki napon a Józsefvárosi képviselőtestület elfogadta az Ez a minimum! antikorrupciós programot, melyet az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország szervezetek dolgoztak ki, és az ellenzéki jelöltek még az önkormányzati választások előtt vállalták betartását. Emellett a testület egyhangúlag megszavazta a Józsefvárosban szociális, egészségügyi és nevelési munkát végzők éves munkájának elismeréseképp járó pluszjuttatást is, ami fejenként 100 ezer forintot jelent.