Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén már nem a politikusok viszik a Mikulás-csomagokat a józsefvárosi óvodásoknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az utóbbi években csak „politikai pedofíliaként” elhíresült jelenség – vagyis az, hogy politikusok kiskorúakkal fotózkodnak vagy kampányolnak – egyre nagyobb méreteket öltött Magyarországon. Ez általában kampányidőszakban szokott előfordulni, de az sem példa nélküli, hogy a választások között sor kerül ilyen típusú tevékenységekre.

Emlékezetes példa Budapest VIII. kerületének 2016-os esete, amikor a fideszes önkormányzati képviselők és Sára Botond (akkor még) alpolgármester is elkísérte a Mikulást, hogy csomagokat adjon át a kerület óvodásainak. Az esetet ma reggel Facebook-oldalán emlegette fel Pikó András, Józsefváros frissen megválasztott polgármestere.

„Néha olyan dolgokról is döntenie kell az embernek, amivel szembesülve először leesik a székről.
„Kapnak-e idén Mikulás-csomagot a képviselők?
Mire én: miért eddig kaptak?!”
Kiderült, hogy a kérdező arra gondolt, hogy készüljenek-e Mikulás-csomagok az óvodákba, hogy a képviselők bevihessék és szétoszthassák a gyerekeknek”

– írta közösségi médiaoldalán a kerületvezető.

Pikó egyúttal bejelentette, hogy idéntől megszakítják ezt a „hagyományt”, azaz a kerület bölcsődéibe és óvodáiba idén nem fideszes politikusok, hanem „rendes, nem-politikus Mikulások” visznek ajándékokat.

A polgármester arról is beszélt, a korábbi évekhez hasonlóan idén is kinyit a korcsolyapálya a kerületben (ez hagyományosan a Horváth Mihály téren szokott lenni), ám egy változásra itt is lehet számítani:

„téli szünetben biztosan a korcsolyabérlést is ingyenessé tesszük, ne ezen múljon, hogy a szegényebb gyerekek tudnak-e korizni vagy sem” – ígérte meg Pikó.

Az elmúlt évekből számtalan példát tudunk felhozni olyan esetekre, amikor (zömében) kormánypárti politikusok gyerekeket használtak saját imidzsük építésére – sok példa a józsefvárosinál jelentősen abszurdabb is.

Az egyik legemlékezetesebb talán Orbán Viktor óvodai villámlátogatása a tavalyi országgyűlési választások előtt, amikor is kiderült, az óvoda vezetője nem is tudta, hogy a látogatásról felvétel fog felkerülni Orbán Viktor Facebook oldalára. Ez a törvénysértés gyanúját is felveti, hiszen 14 aluliak képmását csupán a szülők beleegyezésével lehet felhasználni. A videófelvétel később lekerült a miniszterelnök közösségi oldaláról.

A korrupciós eljárás alá is vetett Simonka Györgyöt a Kúria is elmarasztalta, amiért gyerekekkel kampányolt, de ismerünk történeteket Kaposvárról is. Az útavatáson térdeltetett Vas megyei óvodások, illetve a képviselő beszéde alatt a hóban álló gyerekek képei pedig már ennek a jelenségnek egy súlyosabb és abszurdabb oldalát domborították ki.

Hogy mi is baj a politikai pedofíliával, arról korábban Székely László ombudsman is adott ki állásfoglalást. Az alapvető jogok biztosa szerint

„egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.”

Bár a probléma az ombudsman számára is régóta ismert, általános jellegű negatív kísérőjelensége a magyar országos és helyi politikai életnek, azzal kapcsolatban azonban már kevésbé határozott, hogyan lehetne ennek véget vetni.

A köznevelési törvény ugyan a nevelési-oktatási intézmények területén, helyiségeiben óvodai és iskolai idő alatt nem folytatható párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység, a törvény azonban nem tartalmaz direkt jogkövetkezményt arra az esetre, ha egy politikus mégis megszegi ezt. Ráadásul jelentős jogi különbségek lehetnek az esetek közt, emellett az is számít, hogy pontosan milyen politikus, milyen minőségében tett nyilatkozatáról vagy látogatásáról van szó, miről beszélt és mikor.

Amellett, hogy a gyerekekkel való kampányolás teljesen jogosan felháboríthatja a szülőket, a gyakorlat sérti a gyermekek mindenek felett álló érdekét, illetve a politikai befolyástól mentes neveléshez, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez és az emberi méltósághoz való jogát.