Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jobb felkészülni: ez a kampány sem fog gyerekek felhasználása nélkül lezajlani

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy a tavalyi országgyűlési, úgy valószínűleg az idei önkormányzati választásokon is lesznek olyan politikusok, akik kampányolási lehetőséget látnak a gyerekekben. A politikai pedofília ismét felütötte fejét, épp a hét elején került be a hírekbe, hogy Baja fideszes polgármestere egy (az önkormányzatnak köszönhetően pont most felújított) helyi bölcsődébe látogatott el, látogatásáról pedig természetesen több fotó is készült, melyeken az ott játszó gyerekek is látszanak. Emellett szintén ezen a héten történt, hogy Hódmezővásárhely független (de a Fidesz-KDNP támogatását is élvező) polgármesterjelöltje egy iskolakapuban kampányolt üdvözlőkártyákat és virágot osztogatva a szülőknek.

Vannak politikusok, akik előszeretettel fordulnak meg kampányidőszakban óvodákban, iskolákban – és mint az láthatjuk, most már bölcsődékben is – valamilyen apropóból, de az sem ritka, hogy gyerekeket vezényelnek ki egy eseményre – általában valamilyen beruházás alapkőletételére vagy átadására -, hogy aztán az adott politikus biodíszletként használja őket a közösségi oldalán megosztott fényképein (emlékezzünk csak vissza Simicskó István csokimikulás-osztogatására, Simonka György pólóosztogatására, a csepregi polgármester gyerektérdepeltetős útátadására, vagy az óvodásokkal fényképezkedő Orbán Viktorra).

Székely László alapvető jogok biztosa áprilisban egy egész közleményt szentelt a témának, melyben hangsúlyozta,

„egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.”

Bár a probléma az ombudsman számára is régóta ismert, általános jellegű negatív kísérőjelensége a magyar országos és helyi politikai életnek, azzal kapcsolatban azonban már kevésbé határozott, hogyan lehetne ennek véget vetni.

A köznevelési törvény ugyan a nevelési-oktatási intézmények területén, helyiségeiben óvodai és iskolai idő alatt nem folytatható párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység, a törvény azonban nem tartalmaz direkt jogkövetkezményt arra az esetre, ha egy politikus mégis megszegi ezt. Ráadásul jelentős jogi különbségek lehetnek az esetek közt, emellett az is számít, hogy pontosan milyen politikus, milyen minőségében tett nyilatkozatáról vagy látogatásáról van szó, miről beszélt és mikor.

Amellett, hogy a gyerekekkel való kampányolás teljesen jogosan felháboríthatja a szülőket, a gyakorlat sérti a gyermekek mindenek felett álló érdekét, illetve a politikai befolyástól mentes neveléshez, a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez és az emberi méltósághoz való jogát.

Mivel a szülők sokszor utólag értesülnek a politikusi látogatásokról, vagy az engedélyük nélkül közzétett fényképekről, szinte teljesen fegyvertelenek, épp ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ingyenes jogsegélyt nyújt számukra.

„Biodíszletként felhasználni gyerekeket, nemcsak súlyosan etikátlan, hanem jogellenes is.”

– írja a jogvédő szervezet.

Ha a te gyermekeddel is megtörtént a választási kampány ideje alatt, hogy politikusok eszközként használták, és nem hagynád annyiban, írj a [email protected] email címre!