Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feljelenti a Vasas a Suzukit, miután ismét nem engedték be a szakszervezet tisztségviselőit a gyárba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Feljelentést tesz a Magyar Suzuki Zrt. ellen a Vasas Szakszervezetek, miután ismételt kérésük ellenére sem engedték be az esztergomi autógyár területére a szakszervezet tisztségviselőit – erről élő Facebook-bejelentkezésben számolt be a Suzuki főportájáról László Zoltán, a Vasas alelnöke csütörtök délután.


A szakszervezet László Zoltán szerint korábbi ígéretéhez híven előre jelezte a Suzuki vezetőségének, hogy a munkavállalók kérésének eleget téve szeretnének bemenni hozzájuk, hogy beszéljenek velük a dolgozók helyzetéről és a munkakörülményekről. A Suzuki vezetése azonban ismét megtagadta a belépést az érdekvédőktől.

Nem először próbált meg bejutni a gyár területére a Vasas: Májusban, az első próbálkozásukkor a biztonsági szolgálat vezetője állta a szakszervezeti vezetők útját, mondván, nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, így nem is engedi be őket (annak ellenére, hogy előre jelezték érkezésüket, még ha ez nem is kötelező egyébként).

A Vasas mai látogatása előtt ezúttal magának a Suzuki japán vezérigazgatójának küldött levelet, melyben azt kérték, engedjék be a gyár területére a szakszervezet tisztségviselőit és ügyvédjét október 3-án, hogy találkozhassanak a tagokkal.

A helyi alapszervezet titkára, aki László Zoltánnal együtt ugyancsak a gyárhoz látogatott a mai napon, a Mércének elmondta, fokozott biztonsági intézkedéseket – több biztonsági őr, új sorompók, üvegajtók elsötétítése – tapasztaltak az üzem területén, ami szerinte az ő látogatásukkal függ össze.

A szakszervezet a Munka törvénykönyvére hivatkozott, amikor bebocsátást kért a gyár területére: amennyiben a szakszervezetnek tagja dolgozik egy munkáltatónál, úgy az az érdekvédelem tisztségviselőit köteles a munkahelyre beengedni.

A hatályos Munka tv. valóban így rendelkezik:

„275. § A szakszervezet képviseletében eljáró, munkaviszonyban nem álló személy, ha a szakszervezetnek a munkáltatóval munkaviszonyban álló tagja van, a munkáltató területére beléphet. A belépés és a munkahelyen való tartózkodás során a munkáltató működési rendjére vonatkozó szabályokat meg kell tartani.”

A cég ismert álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy egyelőre nem hajlandó elismerni, hogy a gyárban van alapszervezete a Vasasnak.

László Zoltán szerint azonban ez nem szabadna, hogy kitétel legyen (még ha szerinte az esztergomi Vasas teljesen jogszerűen alakult is meg): ugyanis van olyan szakszervezet, amely más struktúrával működik, mint a Vasas, tehát nincsenek például szükségszerűen alapszervezetei sem, hanem közvetlenül látják el a dolgozók érdekvédelmét.

A Suzuki azonban szerdán válaszlevelében olyan feltételeket szabott a Vasas szerint a tisztviselők beléptetéshez, amilyeneket László Zoltán szerint részint nem is szabhatott volna, másrészt viszont a szakszervezet korábban teljesített is. Egyrészt Suzuki arra kérte a Vasast, hogy a szakszervezet – egyébként interneten keresztül is letölthető – saját alapszabályát küldje át nekik, ugyanakkor László Zoltán szerint márciusban ezt egyszer már elküldték a cégnek.

Másrészt az esztergomi alapszervezet alakuló jegyzőkönyvét szeretné megtekinteni a Suzuki – ezt viszont adatvédelmi okokból nem adhatja ki a szakszervezet, mivel abban szerepelnek nem védett tisztviselők nevei is.

László Zoltán kérdésünkre elmondta: már korábban is közölték a Suzukival, hogy a nem védett tagok nevét nem fogják kiadni egyrészt az ő érdekükben, másrészt pedig már csak azért sem, mert az adatvédelmi törvény nem hatalmazza fel erre a szakszervezetet.

A Vasas szerint a Suzuki ezekkel a feltételekkel a szakszervezeti jogok gyakorlását korlátozza, ami törvénybe ütközik –  a szakszervezet innentől tehát a bíróságtól várja azt, hogy ezt megerősítse, és betartassa a Suzukival a magyar törvényeket.

Frissítés, 18:30: a Vasas tiltakozó közleményt adott ki a Suzuki szakszervezetet gátoló tevékenysége ellen, amely itt olvasható.

A szakszervezeti jogok gyakorlásával kapcsolatban László Zoltán elmondta: „a törvény az nem opcionális, a törvény az nem ajánlás”.

„Most már nyolcadik hónapja küzdünk, de nem fáradtak el a dolgozók. Fel kellene adnia a Suzukinak, mert nincs már hova hátrálnia. Hozzáteszem, nem ellenségként akarunk bemenni, meg, közös érdekünk lenne az a Suzukival, hogy legyen ott egy érdekképviselet, amely segít abban, hogy rendben legyenek a munkaügyi kapcsolatok.”

A helyi Vasas alapszervezet titkára a Mércének elmondta: az esztergomi Suzuki-üzemben már több mint háromszáz tagja van a szakszervezetnek, amely létszám az elmúlt hónapok botrányai ellenére folyamatosan nőtt – kilépések csak akkor történtek, ha valaki magáról a munkahelyről távozott.

A Suzuki ügynek már nemzetközi visszhangja is van: a közel 7 millió taggal rendelkező industriAll Europe és az 50 milliós ipari szakszervezeti szövetség, az IndustriAll Global főtitkárai közös levelet küldtek Yoshinobu Abénak, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatójának, amelyben ők is arra szólítottak fel, hogy tegyék lehetővé a Vasas tisztségviselőinek a bejutást október 3-án a gyár területére, hogy találkozhassanak az ott dolgozó Vasas tagokkal.

Mint arról már többször írtunk, idén februárban alakult meg az esztergomi Suzuki-gyárban a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezete, melynek titkárát, Szakács Gábort még a szakszervezet megalapításáról szóló hivatalos bejelentés előtt, másnap azonnali hatállyal elbocsátotta a cég.

A Vasas az év elején kirobbant botrány óta több demonstrációt szervezett az esztergomi gyár bejárata elé, ahol többször megjelentek ellenzéki képviselők, illetve az MSZP-s Komjáthi Imre is, aki tiltakozásképp egyszer még oda is láncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez. Legutóbb MSZP-s aktivisták már a gyár területére is beszivárogtak, hogy egyen pólóikban odabent követeljék: a cég hagyja működni a helyi alapszervezetet.

A Suzuki-botrányt a Mérce részletesen követi, a témában született korábbi cikkeink itt elérhetőek.

Címlapkép: Mérce