Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komjáthiék Alaptörvényt vittek a Suzukihoz, most sem engedték be őket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt alelnöke ezúttal Korózs Lajos, a népjóléti bizottság MSZP-s elnöke társaságában látogatott el az esztergomi Suzuki gyárhoz, ahol az utóbbi időben rendszeresen megjelenik, hogy számon kérje a cégen a magyar törvények betartását, erről az MSZP Facebook oldalán videót is közzétettek.

Komjáthi elmondta,

„ígéretünkhöz híven folytatjuk a nyomásgyakorlást, melynek az a célja, hogy a Suzuki, az a multinacionális cég, amely hosszú éve[k óta] működik Magyarországon, betartsa a magyar törvényeket, az a cég, amely stratégiai partnere a magyar kormánynak, betartsa a törvényeket, tiszteletben tartsa a magyar munkavállalók jogait, tiszteletben tartsa a magyar szakszervezetek jogait.”

A látogatás apropója ezúttal nem más volt, mint hogy kedden folytatódott a tatabányai munkaügyi bíróságon a szakszervezeti titkár pere, akit a Suzuki kirúgott, miután az esztergomi üzemben megalapították a Vasas szakszervezet helyi alapszervezetét.

A tárgyalásról Korózs elmondta,

„a cég vezetősége finoman fogalmazva nem volt toppon”,

ahogy arról szerdai cikkünkben is beszámoltunk, Komjáthi tegnap is elmondta, a Suzuki jogi képviselője több kérdésre sem tudott érdemi választ adni a munkaügyi bíróságon, így többek közt arra sem, hogy ki rúgta ki a szakszervezeti titkárt, illetve hogy melyik vezetőnek volt problémája a munkavégzésével.

Komjáthi szerint a Suzuki nem tudja egyértelműen indokolni Szakács Gábor kirúgását,

„ezért erős a gyanúnk, hogy nem volt más bűne, mint hogy élt a magyar törvények adta lehetőséggel és szakszervezetet alapított.”

A csütörtöki akció keretében elmondták, hogy habár eddig nem sikerült a gyár vezetőségével, vittek magukkal két dokumentumot. Korózs elmondta,

„azért hoztuk ezt a két dokumentumot, mert vélelmezzük hogy a környéken ez biztosan elfogyott a könyvesboltokból, Magyarország alaptörvényét hoztam magammal, illetve Imre barátom a netjogtárból letöltve a Munka Törvénykönyvét, bejelölve azt hiszem öt olyan helyen, ahol a dolgozók jogai vannak felsorolva”.

Korózs kifejtette, hogy az alaptörvénybe foglalt joga a munkásoknak, hogy szakszervezetet alapítsanak, ezen törvényt pedig a Suzukinak is be kell tartania, amennyiben tehát nem engedélyezi a Vasas működését a gyárban, alkotmányellenes módon cselekszik.

Jagodits Ákos HR-igazgatónak kívánták átadni a dokumentumokat, azonban ez nem sikerült, mivel az eddigiekhez hasonlóan biztonsági őrök állták útjukat, akárcsak legutóbb, mikor Komjáthi a hőségriadóban is változatlan munkarend miatt gyár kerítéséhez láncolta magát, emellett a biztonsági szolgálat munkatársai arra hivatkoztak, hogy a gyárban nincs felelős vezető.

A Suzuki láthatóan különösen tart attól, hogy hivatalosan is jelen legyen a szakszervezet a gyárban.

Már más szakszervezetek is jelezték támogatásukat, és a Vasas, melyet példátlan módon nem engedtek be a gyárba, félpályás útlezárást is szervezett már a gyár elé – ez alkalommal a Suzuki konkrétan a termelés gördülékenységének veszélyeztetése mellett műszakváltáskor a gyáron keresztül vitette el a munkásokat a buszokkal, így elkerülve, hogy a műszakban dolgozók lássák a Vasas akcióját.

Eddig még egyszer sem sikerült sem a Vasas vezetőségének, sem az MSZP-nek tárgyalnia a gyár vezetőségével, miközben a cég tulajdonosával maga Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt nemrég.

A gyár ezúttal is komolyan vette a fenyegetést, nemhogy a portára nem jutottak el a politikusok, de a gyár területének határát egy idő után szalagokkal kerítették el, ezzel is jelezve, meddig mehetnek el Komjáthi és társai, emellett erősítésként nagyszámú biztonsági személyzetet is rendeltek a helyszínre.

Korózs – miután senki nem volt hajlandó átvenni a dokumentumokat – az egyébként alvállalkozónak dolgozó biztonságiaknak olvasta fel az Alaptörvény vonatkozó passzusait, majd megpedzette,

ismét el fognak menni a gyár kapujához, talán már a jövő héten,

emellett Komjáthi a Vasas melletti kiállásra buzdított.

Szerdán elértük a Vasas vezetőségét, László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke kérdésünkre elmondta, egy tárgyaláson, ahová a Suzuki mindössze az ügyvédeit küldte el, abszurd helyzetbe került a szakszervezet, amikor igazolnia kellett szakszervezet mivoltát (jegyezzük meg gyorsan: a Vasas az egyik legrégebbi, közel 150 éves múltra visszatekintő, és egyben legnagyobb taglétszámú szakszervezet Magyarországon), majd azt is bizonygatniuk kellett, hogy van alapszervezetük a Suzukinál – mindezt úgy, hogy van olyan tagjuk, aki papíron kérte, hogy a tagdíját a fizetéséből a cég utalja át a szakszervezetnek.

„Nem tudom ezt máshogy nevezni, mint hogy packáznak velünk” – mondta a Mércének László Zoltán.

A Vasas alelnöke azonban azt is elmondta: bár egyértelmű, hogy a cég igyekezett megfélemlíteni a dolgozóit, és ezzel eltántorítani őket a szakszervezetbe való belépéstől, mégis azt tapasztalják, hogy egyre többen csatlakoznak az alapszervezethez.

„Azt érezzük, hogy már csak azért is, dacból, dühből lépnek be, vagyis nem sikerül eltántorítani őket”

– magyarázta László Zoltán.

Hogy miért baj, ha a kormány a külföldi multik érdekeit a magyar dolgozók elé helyezi, arról – többek közt – itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Komjáthi Imre