Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Suzuki előtt tüntetnek szakszervezetek a cég jogsértései ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az esztergomi Suzuki-gyár előtt tart félpályás útlezárást a Vasas Szakszervezet, az akcióhoz többek között csatlakozott az IndustriALL globális szakszervezeti szövetség, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, bányászok, közlekedési dolgozók, húsipari dolgozók és politikusok is.

Fotó: Mérce

A Suzukinál februárban bocsátották el a dolgozót, aki az újonnan alapított Vasas alapszervezet titkára lett volna: mielőtt a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják a gyárból.

A Suzuki azóta sem ismeri el az alapszervezet létezését, a munkaügyi bíróságon továbbra is az ezt igazoló dokumentumokat kérik, miközben a Vasas szerint van olyan tagjuk, aki papíron kérte, hogy a tagdíját a fizetéséből a cég utalja át a szakszervezetnek.

A Suzuki korábban a cég gyakorlata ellen tiltakozó ellenzéki országgyűlési képviselőket nem engedett be a gyárba, a szakszervezettel nem akartak tárgyalni, a munkavállalókat pedig elbocsájtással fenyegették.

A demonstrációhoz csatlakozott Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki előző héten Alaptörvényt próbált átadni a cég vezetőinek, előtte pedig odaláncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez, mert a Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozó E.S. Autóipari Szakszervezet arról számolt be, miszerint a harmadfokú hőségriadó ellenére dolgoztatták tovább a gyár munkásait.

Komjáthi elmondta, hogy 50 nap alatt tizedszer vannak itt, és már az első pillanattól támogatták a Vasas és a kirúgott titkár harcát. Szerinte, habár történelmileg úgy alakult, hogy jelentős távolságtartás van a pártok és a szakszervezetek között, egy szociáldemokrata pártnak természetes szövetségesének kell lennie a szakszervezeteknek, ezért ott lesznek mindenhol, ahol igénylik.

„A mi dédapáink az utcán, a vérük által harcolták ki azokat a jogokat, amelyeket most lábbal tipornak. A multik lábbal tiporják, a különböző cégek és a kormány is. Ha ezt hagyjuk, akkor kisülhet a szemünk” – mondta.

Szakács Gábor, a kirúgott alapszervezeti titkár a Mércének elmondta, hogy a célja, hogy folytathassa a munkát, amit elkezdett és visszatérhessen a Suzukihoz dolgozni. Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a Suzuki nem ismeri el a létét, a szakszervezetnek már több száz tagja van, és azóta is folyamatosan kapja a belépési nyilatkozatokat. A dolgozóknak azt üzente, hogy tartsanak ki és várjanak, mert jó irányba haladnak.

Fotó: Mérce

A helyszínen lévő kollégáinknak Székely Tamás, a VDSZ elnöke elmondta, hogy azért mentek ismét a gyár épületéhez, mert ha nem parancsolnak rá a munkavállalói érdekképviseletet ellehetetlenítő cégekre, akkor általános lesz az ilyen hozzáállás az országban. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy stratégiai partner így visszaél a pozíciójával és az alapvető munkavállalói jogokat sem biztosítja.

A Vasas korábban korábban is szervezett félpályás útlezárást a gyár előtt, akkor a Suzuki konkrétan a termelés gördülékenységének veszélyeztetése mellett műszakváltáskor a gyáron keresztül vitette el a munkásokat a buszokkal, így elkerülve, hogy a műszakban dolgozók lássák a Vasas akcióját.

A Suzuki közleményben reagált, amelyben többek között azt írják:

„A szakszervezettel kapcsolatban továbbra is az kérésünk, hogy hangulatkeltés helyett inkább teljesítsék az együttműködés rájuk eső részét, mely számukra könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik.”

Élő bejelentkezésünk a helyszínről itt tekinthető meg: