Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Suzuki inkább másik úton vitte ki a gyárból a dolgozóit, hogy ne lássák a szakszervezet tiltakozását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt délelőtt megírtuk: ma félpályás útlezárással tiltakozott a Vasas Szakszervezeti Szövetség a Suzuki esztergomi gyárának bejáratánál, mert a cég törvénytelen módon nem engedte be őket, hogy találkozhassanak a helyi alapszervezet tagjaival, korábban pedig minden indoklás nélkül rúgták ki az alapszervezet titkárát.

A Suzuki munkavállalói jogokat sértő eljárásairól itt írtunk korábban.

A demonstráció reggeltől délutánig tartott, és támogatóként megjelent a Magyar Szakszervezeti Szövetség, az MSZP és a helyi Momentum is.

A műszakváltás idején a szakszervezet azt tervezte, hogy a hazafelé tartó dolgozóknak szórólapokat osztogat, hogy tájékoztassa őket a lehetőségeikről, illetve arról, hogy hogyan léphet fel a szakszervezet a munkavállalók érdekét képviselve.

Többek közt ilyen szórólapokat osztogattak volna:

Csakhogy a Suzuki a buszokat inkább egy másik útvonalra terelte át, hogy a dolgozók még véletlenül se fussanak össze a bejárat előtt tiltakozó szakszervezeti tagokkal.

Erről készült videónk itt megnézhető:

Délelőtt a helyszínen nyilatkozott a Mércének Szakács Gábor, a Vasas helyi alapszervezetének kirúgott titkára is. Elmondta: február 7-én, mintegy 80 dolgozó részvételével alapították meg a helyi alapszervezetet, a gyár parkolójában. Másnap reggel biztonsági őrökkel távolították el a gyárból. A dolgozóknak azt üzente:

„Lépjetek be és tartsatok ki!”

Délelőtti tudósításunk az eseményről pedig itt nézhető vissza: