Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közelgő választások miatt nem teszik meg a szükséges lépéseket a sertéspestis megállítására

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az afrikai sertéspestis (ASP) elterjedésétől tartanak a szakemberek, ám vélhetően azért nem lép a kormány az ügyben, mert a drasztikus intézkedések negatívan befolyásolnák a hagyományosan Fidesz-szavazó, vidéki gazdákat az önkormányzati választások előtt, írja a HVG.

A lap birtokába jutott információk szerint már júliusban megszületett az a szakértői ajánlásokat tartalmazó dokumentum, amelyben azt írják: a járvány terjedésének megakadályozására a legjobb lépés a háztáji tartásban nevelt disznók leölése, valamint a gazdák kártalanítása lenne. Több sertéstelepen is leöltek már állatokat, közel ötezret, de a valódi megoldást az otthon tartott disznók likvidálása jelentené, ugyanis jellemzően ott nem tartják be olyan szigorúan a járványügyi intézkedéseket.

A kidolgozott, már jogszabály-módosításokat is tartalmazó dokumentumban is ez áll:

„Számolni kell egyéb, a felszámolás végrehajtásából fakadó kockázatokkal is, így az állattartók érzelmi kötődésével az általa nevelt állatokhoz, és az ebből fakadó tiltakozással, politikai következményekkel.”

Az intézkedés az előzetes becslések szerint mintegy tízezer embert érinthet. A javaslat három forgatókönyvet vázol fel:

  1. A fertőzött területeken valamennyi kis létszámú sertésállományt le kell ölni, a gazdákat pedig kártalanítani. Ez a verzió lenne a leghatékonyabb, valamint a legdrágább is – ráadásul ezek után csak  a helyi állategészségügyi hatóság előzetes helyszíni bejárása után tarthanának állatokat, engedéllyel.
  2. Csak az úgynevezett „szigorúan korlátozott területeken” vágnák le az állatokat – viszont járványügyi szempontból ez nem lenne túl hatékony.
  3. Az utolsó változat szerint csak azoknak az állatait ölnék le, akik nem tesznek eleget az előírásoknak, ám ez egyrészt bonyolult, egyéni elbírálást jelentene, másrészt annyian nem tartják be a szabályzatot, hogy lényegét tekintve nem sokban különbözne az első verziótól.

A hivatalos kommunikációból viszont még mindig csak azt sugallja: az eddigi, sertéstelepeken végrehajtott intézkedések mindössze elővigyázatosságból történtek.