Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Putyin jelöltjei vitték Moszkvát, de súlyos veszteségeket szenvedtek

Ez a cikk több mint 2 éves.

2019. IX. 9. 13:00 – Éjszaka megjelent cikkünket a végleges eredményekkel frissítettük.

Vasárnap este hatkor zártak Oroszországban a szavazóhelyiségek – az ország méretéből fakadóan ez nem mindenhol ugyanakkor volt. A választásokon az Orosz Föderáció 85 választójogi egységében 6015 különböző szintű szavazást tartottak, többek között most választották meg a moszkvai közgyűlés tagjait is.

Ahogy arról mi is rendszeresen beszámoltunk, több héten keresztül tüntettek hétvégénként Moszkva lakosai, szabad választásokat követelve, miután több független jelöltet diszkvalifikáltak, az ellenzék szerint jogsértő módon.

A vidék jelentős részét vitte, Moszkvában azonban meglepő módon nem aratott földcsuszamlásszerű győzelmet Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (jelenleg úgy tűnik, örökös) orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország a fővárosban inkognitóban induló jelöltjeivel, akik Moszkvában a párt relatív népszerűtlensége miatt hivatalosan függetlenként indultak.

A moszkvai eredmények a következők: a szavazásra jogosultak 21,77 százaléka adta le szavazatát este 6-ig, közülük 92.3 százalék választotta az elektronikus voksolást, legalábbis hivatalosan.

Az Egységes Oroszország jelöltjei ugyan függetlenként indultak, azonban lehet tudni, hogy kik Putyin elnök támogatói, és úgy tűnik, az Alekszej Navalnij-féle „okos voksolás” rendszer viszonylagos sikerrel járt: miután a független jelöltek jelentős részét kizárták a választáson való részvételből, a legesélyesebb, nem putyinista jelölt támogatására buzdította a szavazókat. A legtöbb, nem putyinista győztes az Orosz Föderáció Kommunista Pártjából került ki.

Százszázalékos feldolgozottság mellett frissítettük a korábban közzétett eredményeket és a kerületek győzteseinek listáját. Az eredmények nyilvánosságra hozatalának érdekessége, hogy az éjszaka során nyilvánosságra hozott huszonegy kerület többségében ellenzéki győzelem született, azonban a maradék huszonnégy, reggel nyilvánosságra hozott eredmény többségében a putyinista jelölt került ki győztesen, nemegyszer igen szűken előzve a legerősebb ellenzékit.

Az eredmények úgy néznek ki, hogy az elnököt támogató jelöltek visznek huszonötöt a negyvenöt kerületből, tizenhármat az Orosz Föderáció Kommunista Pártja, négyet az Alma, hármat pedig az Igazságos Oroszország által támogatott jelöltek nyertek meg.

Kerületi bontásban a győztesek listája a következőképp néz ki:

 1. kerület: Andrej Titov, putyinista
 2. kerület: Dmitrij Loktyev, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 3. kerület: Alekszandra Szolovjev, Igazságos Oroszország
 4. kerület: Marija Kiszjeljeva, putyinista
 5. kerület: Roman Bababjan, putyinista
 6. kerület: Jevgenyij Bunyimovics, Alma párt
 7. kerület: Nágyezsda Perfilova, putyinista
 8. kerület: Dárja Beszegyina, független, az Alma támogatásával
 9. kerület: Andrej Medvegyev, putyinista
 10. kerület: Larisza Kartavceva, putyinista
 11. kerület: Nyikoláj Zubrilin, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 12. kerület: Alekszej Saposnyikov, putyinista
 13. kerület: Igor Buszkin, putyinista
 14. kerület: Makszim Kruglov, Alma párt
 15. kerület: Szergej Szavosztjanov, Orosz Föderáció Kommunista Pártja, aki itt legyőzte az Egységes Oroszország moszkvai vezetőjét
 16. kerület: Mihail Timonov, Igazságos Oroszország
 17. kerület: Viktor Makszimov, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 18. kerület: Jelena Jancsuk, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 19. kerület: Irina Nazarova, putyinista
 20. kerület: Jevgenyij Sztupin, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 21. kerület: Leonyid Zjuganyov, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 22. kerület: Inna Szvjatenko, putyinista
 23. kerület: Jelena Nyikolájeva , putyinista
 24. kerület: Pável Taraszov, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 25. kerület: Ljudmila Sztyebenkova, putyinista
 26. kerület: Kirill Scsitov, putyinista
 27. kerület: Sztyepan Orlov, putyinista
 28. kerület: Jelena Szamüsina, putyinista
 29. kerület: Oleg Artyomjev, putyinista
 30. kerület: Margarita Ruszjeckaja, putyinista
 31. kerület: Ljubov Nyikitina, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 32. kerület: Olga Meljnyikova, putyinista
 33. kerület: Ljudmila Guszeva, putyinista
 34. kerület: Alekszandr Szimjonnyikov, putyinista
 35. kerület: Nátálja Metlina, putyinista
 36. kerület: Olga Saparova, putyinista
 37. kerület: Nyikoláj Gubjenko, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 38. kerület: Alekszandr Kozlov, putyinista
 39. kerület: Valjerij Golovcsenko, putyinista
 40. kerület: Tatyjana Batüseva, putyinista
 41. kerület: Jevgenyij Geraszimov, putyinista
 42. kerület: Jekatyerina Jengalücseva, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 43. kerület: Szergej Mitrohin, Alma párt
 44. kerület: Jelena Suvalova, Orosz Föderáció Kommunista Pártja
 45. kerület: Magomed Jandijev, Igazságos Oroszország

Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt jelöltjei a korábbi negyvennél tizenöttel kevesebb, vagyis huszonöt helyet kaptak.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere már reagált az ellenzék meglepetésszerű sikerére. Mint mondta, reméli, hogy az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának erősödése mellett az Alma és az Igazságos Oroszország megjelenése előnyös lesz a városi parlament működése szempontjából.

Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivista szervezetének több városban több munkatársát különböző mondvacsinált indokokkal vette őrizetbe a rendőrség, Szentpéterváron pedig olyan is előfordult, hogy egy fekete terepjáróval elvitték az urnát a szavazóhelyiségből.

Máshol pedig nem engedték be, vagy elküldték a választás tisztaságára vigyázó megfigyelőket, több helyen többszörös szavazás is előfordult, az ellenzéki pártok megfigyelői arra gyanakodnak, hogy az Egységes Oroszország párt megbízottai igyekeznek a párt javára befolyásolni a szavazatszámokat.

Az alább egy ilyen esetről látható felvétel, Tatárföldről:

 

Moszkvából jelentettek olyan esetet, hogy az otthon szavazó fogyatékkal élők, valamint nyugdíjasokat meglátogató, a mozgóurnákat szállító szociális munkások egyes pártok támogatására buzdították a szavazókat. Az Egyesült Demokraták párt aktivistáit pedig tiltott propaganda vádjával tartóztatta le a rendőrség, miután egy metróállomás közelében szórólapoztak.

Habár a fővárosból is jelentettek olyan eseteket, mikor egyszerre több szavazólap leadásának gyanúja merült fel, a választási bizottság elnöke szerint természetesen nem történt komoly szabálytalanság, mindössze „összeragadhattak a lapok”. Emellett szabálytalanságként említette, hogy egy férfi a Szovjetunió állampolgáraként jelentkezett, ebben a formában pedig nem jogosult a szavazásra, egy másik helyen pedig kampányanyagot találtak a szavazófülkékben. A fővárosban a választások története során először elektronikus, blockchain technológián alapuló szavazóberendezéseket is használtak.

Moszkvában emellett állításuk szerint ok nélkül őrizetbe vett a rendőrség egy újságírót, egy politikust valamint a Pussy Riot egyik tagját, valamint több aktivistát.

 

A választásokat megelőző tüntetéssorozat azért robbant ki, mert a moszkvai választási tisztségviselők mintegy 30 ellenzéki beállítottságú jelöltet zártak ki a 45 fős moszkvai közgyűlés tagjainak választásából, arra hivatkozva, hogy a jelölteknek nem sikerült elegendő mennyiségű hiteles aláírást gyűjteniük az induláshoz.

A tüntetések során rendszeresek voltak a letartóztatások, több ezer embert, többek között újságírókat, ellenzéki politikusokat, aktivistákat hurcolt el és zárt be rövidebb-hosszabb időre a rendőrség, valamint a többnyire nem engedélyezett tüntetések alkalmával széles körben alkalmaztak fizikai erőszakot is.

Mivel a választásokon Moszkvában nem engedték indulni a független jelölteket, több különböző stratégiát javasoltak különböző aktorok, van aki a távolmaradásra, Navalnij pedig „okos szavazásra” buzdított, vagyis a legerősebb nem kormánypárti jelölt támogatására.

Az orosz kormány igyekezete, hogy távol tartsa a pozícióktól a nem kormánypárti jelölteket, már csak azért is érdekes, mert a moszkvai városi közgyűlésnek nincs sok valós hatalma – azonban az ellenzék ezen a fórumon próbált meg lehetőséget szerezni belépni a politikai térbe.

Habár a jelenleg megválasztott ellenzéki képviselők jelentős része nem radikálisan a putyini rendszer ellenzéke – tekintve hogy nemegyszer fordul elő, hogy képviselőik az orosz parlamentben, a Dumában a kormányzó Egységes Oroszországgal együtt szavaznak – azonban mégiscsak fontos jelzés, hogy a választók inkább őket részesítették előnyben a nem hivatalosan, de a kormánypárthoz tartozó jelöltekkel szemben.

via Kommerszant / DW / Mediazona