Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét több ezren tüntettek Moszkvában szabad választásokat követelve

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több ezer ember demonstrált az orosz fővárosban szombat délután, szabad választásokat követelve. Moszkvában hetek óta minden szombaton tüntetnek azért, hogy a szeptemberi helyhatósági választáson a választási bizottság engedélyezze a korábban – és immár másodfokon is – eltiltott független képviselők indulását.

A Reuters több ezer tüntetőről számolt be, miközben a moszkvai rendőrség szerint csak 750-en vették részt a demonstráción. A tüntetéshez nem járult hozzá a moszkvai rendőrség, ezért az az ország törvényei szerint illegálisnak számított.

A tüntetők végigvonultak Moszkva belvárosán, miközben olyan szlogeneket skandáltak, mint

„Oroszország szabad lesz”

„Ez a mi városunk”

A tüntetők most már a korábbi tüntetéseken letartóztatott aktivisták szabadon bocsátását is követelik, Ljubov Szobol ellenzéki aktivista, aki maga is a kizárt képviselő-jelöltek egyike, a letartóztatásokat „súlyos erőszaknak” nevezte, és a Putyin által befolyásolt városi tanácsot vádolta meg vele.

A hatóságok minden létező eszközzel próbálták a közelmúltban elfojtani a tüntetéseket, eddig úgy tűnik, sikertelenül. A tüntetéseken alkalmazott rendőri erőszakon kívül a köztársasági végrehajtó szolgálat meglepetésszerű vizsgálatokat tartott a korábban letartóztatott tüntetők lakásain, az ellenzéki vezetőket rendre letartóztatják, több egyetem kirúgással fenyegeti a tüntetéseken résztvevő diákokat és már kilenc ember ellen indítottak bírósági eljárást zavargásban való részvétel, vagy annak felbujtásában való részvétel vádjával, ami több évnyi börtönbüntetést vonhat magával. (A tüntetések szervezői és résztvevői is állítják, hogy a zavargás egyszer sem fordult elő, mindig békés eseményekről volt szó.)

A szombati megmozduláson a rendőrség hangosbeszélőkkel próbálta távozásra bírni a tömeget, sikertelenül. Letartóztatásokról azonban – az eddigi tüntetésektől eltérően – egyelőre nem érkezett hír.
(Reuters)